(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alle buurlanden van Nederland zijn even dol op ons nationale hobbyproduct wiet. Neem Duitsland. Daar heeft de rechter twee landgenoten tot zeer hoge celstraffen veroordeeld, alleen maar omdat ze 3.000 kilo Afrikaanse wiet vanuit Antwerpen naar die Heimat  wilden smokkelen…

Wietsmokkel

27,5 Jahre Haft für deutsch-niederländische Drogenlogistiker‘ staat er als kop boven een artikel in de Duitse media over deze smokkelzaak met Nederlandse inbreng. Afgelopen week stond het kwartet mannen – 2 uit NL en 2 uit DE – voor de rechtbank in Hagen, op beschuldiging van drugssmokkel dus. Voor het gemak is de totale celstraf van de 4 mannen bij elkaar opgeteld in de kop, maar zelfs dan zijn het ongekend hoge straffen in onze Nederlandse gedoog-ogen, zeker omdat deze drugssmokkel dus uitsluitend betrekking heeft op wiet!

Afrikaanse wiet tussen palmboompitten

Maar aan gedogen doen de Duitsers niet. Eerst even terug naar Sinterklaasdag 2014. Voor de meeste mensen een vrolijke dag, maar niet voor de vier mannen want hun container met wiet uit Ghana werd op deze 5 december door de douane in het Belgische Antwerpen ontdekt. Het gevolg van een samenwerkingsoperatie met de Duitse douane uit Essen.

Tussen de Afrikaanse palmpittenschalen – een bijproduct van palmolie dat als biomassa verhandeld wordt – bleek ook meer dan drieduizend kilo wiet verstopt, goed voor een (Duitse) handelswaarde van 30 miljoen euro.

Nepfirma’s

d4

De 450 zakken palmpitten bleken een geheime lading te bevatten…

Maar de 450 vacuüm verpakte zakken wiet zouden de Duitse markt nooit bereiken. Voor hun handeltje bedienden de vier mannen zich volgens de rechter van bestaande bedrijven of ze richtten er nepfirma’s voor op. Op deze manier werden er drugs met een legale lading grondstoffen uit Azië en Afrika naar Europa gebracht. Ook bestonden er connecties met Midden- en Zuid-Amerika. De Duitse justitie is dan ook van overtuigd dat het niet bij deze ene smokkelcontainer op 5 december is gebleven…

Keiharde straffen

Aldus kregen de Nederlanders – die al de leiders worden gezien – en hun Duitse handlangers een stevige veroordeling wegens ‘bendematige handel in verdovende middelen in grote hoeveelheden’ aan de broek. En waar je in Nederland nog wel eens wegkomt met een werkstrafje en ontnemingsvordering, daar vlieg je bij de Oosterburen gewoon ouderwets lang de gevangenis in.

De jongste Nederlander (46) mag 9 jaar en 6 maanden brommen, zijn 67-jarige landgenoot is 8 jaar en 6 maanden zoet. Een Duitse ondernemer (52) die hen hielp verdwijnt voor 3 jaar en 9 maanden achter de tralies en een tweede Duitse zakenman (50) moet 5 jaar en 9 maanden de cel in.

 

(advertenties)