(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Dat je een paar hennepplanten mag hebben, is onzin’, verklaarde de Haagse politieman Richard Bosman gisteren tegen Omroep West. Bosman is coördinator van een nieuw hennepteam. Op dezelfde dag presenteerde de gemeente Heerlen een nieuwe ‘pilot’ tegen hennepteelt. Derrick Bergman van het VOC ziet het als de laatste stuiptrekkingen van de War on Drugs-strijders…

Heerlen en Den Haag

‘Heerlen verklaart wiettelers de oorlog’, kopte de Limburgse omroep L1 boven een stuk over de pilot. De gemeente streeft er naar per dag zeven plantages op te rollen; nu zijn dat er nog drie per dag. Hiervoor wordt nóg meer politiecapaciteit vrijgemaakt. Terwijl burgemeester Paul Depla zo ongeveer wekelijks in de media pleit voor een einde aan de hennepoorlog, voert hij die in zijn eigen gemeente steeds verder op. Een opmerkelijke strategie.

De oude War on Drugs generaal

De oude War on Drugs generaal

Opmerkelijk waren ook de uitspraken van de Haagse diender Richard Bosman bij Omroep West. ‘Dat je een paar hennepplanten mag hebben, is onzin’, aldus Bosman. ‘Dat gedoogbeleid is om de een of andere reden een eigen leven gaan leiden. Je mag niet professioneel hennep kweken, punt.’ En anno 2014 ben je al heel snel ‘professioneel’, zo erkent Bosman ronduit: ‘We kijken naar een paar factoren, bijvoorbeeld het gebruik van lampen, kachels, tenten, voeding, afzuigers. Er zijn maar twee van die factoren nodig voor het label ‘professioneel kweker’. Dus al heb jij één plant met een lamp en een kachel erbij, je bent gewoon de pineut.’

Al snel professioneel wietkweker

Of je de wiet verkoopt of zelf oprookt doet er niet toe: scoor je op twee factoren, dan ben je ‘professioneel’ en kweek je ‘bedrijfsmatig’. Een factor die Bosman niet noemt maar die wel op het lijstje staat is ‘geselecteerd zaad’. Je kunt dus met één plant, zonder lamp, worden vervolgd als professionele kweker als je een flesje Pokon hebt staan en – volledig legaal – zaadjes hebt gekocht voor je hobby. En natuurlijk kon de woningbouwvereniging je al langer je huis uitgooien vanwege één plant; cannabis telen blijft het enige ‘delict’ waarvoor je in Nederland dakloos wordt gemaakt.

Doug Fine: 'It's over folks. The war on drugs is over' [foto: Gonzo Media]

Doug Fine: ‘It’s over folks. The war on drugs is over’ [foto: Gonzo Media]

Het leger van politieagenten en hennepteams, geleid door de bejaarde generaal Opstelten is al verslagen

Je zou er bijna moedeloos van worden. Maar je kunt dit soort absurditeiten ook anders bekijken. Bijvoorbeeld zoals de Amerikaanse auteur Doug Fine, auteur van twee uitstekende boeken over cannabis: Too High To Fail en Hemp Bound. Samen met de Mambo Social Club in Hasselt haalde het VOC hem vorig jaar naar Europa voor een lezingentournee.

Doug begon elke lezing met dezelfde zin: ‘It’s over folks. The war on drugs is over.’ Zijn boodschap: nu Amerika om is, zal de rest van de wereld onvermijdelijk volgen. Over de Nederlandse ontwikkeling naar meer drugsoorlog in plaats van minder zegt hij: ‘The drug warriors are mining the harbor as they retreat’.

Nuttigste plant ter wereld

Het is een treffend beeld: het leger van politieagenten en hennepteams, geleid door de bejaarde generaal Opstelten is al verslagen, maar tijdens hun aftocht droppen ze nog zoveel mogelijk mijnen in de haven, om maximale schade aan te richten. Ook de generaal zelf weet dat de vrede snel getekend zal worden, als hij eenmaal van het strijdtoneel is verdwenen. Latere generaties zullen zich het hoofd breken over de vraag waarom Nederland ooit oorlog voerde tegen de nuttigste plant ter wereld. En waarom het parlement de bejaarde generaal zolang zijn gang liet gaan.

(advertentie)