(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beginnende hydro-kwekers die zijn overgestapt van de teelt op aarde, lopen vroeg of laat wellicht tegen een van de volgende bekende hydro-problemen aan. Hoewel deze problemen lastig kunnen zijn, hoef je de planten echt nog niet op te geven. Kom wel snel in actie want voor je het weet is het te laat om planten te redden…

Bij hydro gaat alles een stuk sneller, en dat betekent niet alleen de groei en de bloei, maar ook de verspreiding van ziektes en schimmels en fouten met de voeding. Hier zijn 3 veel voorkomende hydro-perikelen en hun oplossingen.

Witte spikkels

Wanneer je bij planten in hydrosystemen kleine witte spikkels op de bladeren van planten aantreft, is de kans aanwezig dat je last hebt van meeldauw. Meeldauw is een schimmel die zich via de lucht verspreid en goed gedijt in een vochtige omgeving zoals een hydro-kweekruimte. Behandel de planten met een spray tegen meeldauw of maak zelf een spray van 1 deel magere melk en 9 delen water om je planten mee te behandelen. Herhaal de melkbehandeling in het begin dagelijks en zorg voor een lagere luchtvochtigheid.

meeldauw2

Meeldauw!

Witte spikkels kunnen ook betekenen dat je last hebt van bladluizen, de witte spikkels zijn hun eitjes. Je kunt ze bekijken met een loep. Bestrijd bladluizen met een insectenspray tegen zuigende insecten.

Afstervende bladeren

Vergelende en afstervende bladeren. Wanneer je ze bij planten in een hydrosysteem ziet aan het begin van de bloeifase dan duidt dat vaak op een probleem met wortelrot. Als dat het geval is lijdt je plant aan een enorm voedingstekort omdat ze niets meer binnenkrijgt door de wortelrot. Bekijk de wortels van de plant, als deze bruin zijn dan is dat een teken van een zuurstoftekort en zaak om snel te handelen.

wortelrot3

Wortelrot!

Zorg ervoor dat de watertemperatuur onder de 25 graden Celcius is en belucht de voedingsoplossing met een aquariumpomp en een bruissteen. Vervang je voedingswater, halveer de hoeveelheid voeding die je normaliter zou gebruiken en voeg Anti Wortelrot (A.R.T.S.) toe. Gebruik het voedingswater niet langer dan een week en vervang het dan nog eens met een gewone voedingsoplossing. Hierna vervang je je voedingswater wederom maar voeg nu preventief waterstofperoxide toe voor meer zuurstof, 3 milliliter 3%-waterstofperoxide oplossing per liter.

Opkrullende bladeren

Lage nachttemperaturen kunnen voor opkrullende bladeren zorgen. Check de temperatuur ’s nachts met een min/max thermometer en kijk of je de nachten wat aangenamer kunt maken voor je planten door het gebruik van een kachel.

Opkrullende bladeren komen ook vaak voor aan het einde van de bloeifase. Het wordt dan meestal veroorzaakt door een fosfortekort. De planten kunnen op dit moment in de cyclus moeite hebben met het opnemen van fosfor, een oplossing is om de pH waarde van het water bij te stellen naar 6.3.

(advertentie)