(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veilig binnen kweken doe je natuurlijk met de juiste, en goed aangesloten apparatuur. Maar omdat ook kweekspulletjes niet het eeuwige leven hebben, is het belangrijk om je kweekruimte van tijd tot tijd een goede onderhoudsbeurt te geven. 

APK voor kweekruimtes

Net zoals een auto, is een kweekruimte aan slijtage onderhevig en zal je hem goed moeten onderhouden om veilig te blijven werken. Alleen zul je in tegenstelling tot de jaarlijkse inspectie van je auto, deze APK zelf moeten verzorgen. Dus waar moet je op letten?

HPSbulbLamp

Een HPS kweeklamp heeft gemiddeld 24.000 branduren, maar dit is in de praktijk meestal niet het geval. Je moet er in ieder geval niet op wachten tot je lamp stuk gaat voor je hem vervangt. Het dagelijks in- en uitschakelen van de lamp zorgt er namelijk voor dat de lamp langzaam aan steeds minder efficiënt wordt. Vervang de bulb daarom wanneer deze zo’n 20% minder goed presteert dan hij oorspronkelijk deed. Dit is ongeveer na 6500 branduren. Wie safe wil zitten vervangt zijn bulb daarom jaarlijks en zijn ballast iedere vier jaar of eerder als deze bijvoorbeeld een bromgeluid begint te maken.

Ook als je de bulb op tijd vervangt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen stof op de lamp ophoopt. Stof op de bulb en de reflector zorgt ervoor dat een deel van het licht verloren gaat. Stof daarom wekelijks je bulb en de kap van je lamp goed af met een droge doek. Dit doe je uiteraard wanneer de lamp niet aan staat. Om je planten niet te storen, kun je de het afstoffen daarom het beste, vlak voor de lamp aan gaat doen. Ook LED en fluorescente kweeklampen dienen afgestoft te worden.

filterKoolstoffilter

Je koolstoffilter houdt luchtjes in je kweekruimte. Het actieve kool in de filter raakt na verloop van tijd echter verzadigd zodat hij niet meer goed werkt. Je dient deze dan ook op tijd te vervangen. De koolstoffilters op de markt hebben een verschillende levensduur. Sommige filteren tot twee jaar lang zonder problemen de lucht, terwijl andere koolstoffilters al na een jaar vervangen moeten worden. Gebruik je neus en vervang je filter meteen als je merkt dat hij niet meer zo goed werkt.

Om je filter zo lang mogelijk goed te laten werken, kun je van tijd tot tijd het filterdoek reinigen. Na elke cyclus is een goed moment hiervoor. Was het filterdoek hiervoor voorzichtig met de hand. Haal het wel eerst van je filter af want dat mag absoluut niet nat worden.

Afzuiger

Buis, slakkenhuis en zwenkventilators kunnen lang meegaan, maar ook deze kunnen veel stof verzamelen. Je kunt ze hiervoor bijvoorbeeld na een cyclus schoonmaken met een stofzuiger. Let erop dat je afzuiger geen vervelende bromgeluiden maakt en vervang hem direct als dit het geval is.

Na elke cyclus

Na elke cyclus is het belangrijk om je kweekruimte goed schoon te maken. Ook als je in je laatste kweekcyclus geen last hebt gehad van beestjes of schimmels is het belangrijk om de ruimte goed en grondig te ontsmetten met een sopje met bleekmiddel. Grondig schrobben dus!

 

(advertentie)