(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eerder oogsten, meer oogsten en toch flink besparen op je energierekening, dat klinkt mooi toch? Volgens voorstanders van het zogenaamde 12-1 lichtregime werkt het als een trein. Hoe het precies werkt? Lees verder en kom erachter.

Met het 12-1 systeem zou je wel 30 tot 50% op je energierekening kunnen besparen, eerder klaar zijn voor de oogst en uitbundig groeiende planten kweken die je aan het eind van hun leven belonen met vette toppen!

Het idee achter het 12-1 systeem is dat planten eigenlijk geen 18 uur licht per dag hoeven te hebben om in de bloeifase de blijven, maar 13. Een 18 uur durende lichtperiode zou stress voor de plant opleveren, in de natuur, zo beredeneerd men, bestaan ook geen 18 uur durende dagen. En toegegeven, het klinkt logisch als je ervan uitgaat dat cannabis een buitenplant is en je binnen de natuur nabootst.

12-1 systeem

Het 12-1 lichtregime gaat als volgt; tijdens de vegetatieve of groeifase branden de lampen 12 uur, waarna ze 5,5 uur uitgaan, 1 uur aan en weer 5,5 uur uit. Door het ene uur licht in het midden van de donkere periode houd je de plant een beetje voor de gek waardoor ze niet in de bloei zal gaan. Je bespaart dus onmiddellijk 5 uur per dag aan elektriciteitskosten en ook gaan je bulbs op deze manier langer mee. Maar hoe reageert de plant op dit systeem?

Volgens de voorstanders van het systeem reageren de planten meteen met een weelderige groei, rond de 14e dag zouden ze drie keer in omvang moeten zijn toegenomen en twee keer zoveel zijtoppen ontwikkelen, en dat zonder toppen of scroggen. Sterker nog, als je wel zou toppen en scroggen, zou je met deze methode veel meer toppen hebben, dan bij een gewoon 18 uur durend lichtregime.

De bloeifase

Dus: in de groeifase bespaar je 5 uur per dag op energiekosten en je bulbs gaan langer mee. In de bloeifase werkt het syseem ook iets anders als gewoonlijk. Je zet de planten in de bloei door over te schakelen naar een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker. Geleidelijk moet je dan de lichtperiode korter maken, net zoals dat in de natuur gaat. De eerste twee weken houd je het 11-13 regime aan waarna je de lichtperiode elke twee weken met een half uur inkort. Dus twee weken 11-13, twee weken 10,5-13,5, twee weken 10-14 enzovoorts. De laatste twee weken eindig je dan met een lichtperiode van 9 uur (9 uur licht, 15 uur donker).

Men zegt dat omdat cannabis een buitenplant is, je de natuur zo goed mogelijk zou moeten nabootsen. 18-12 regimes zouden vooral energiemaatschappijen rijker maken. Het 12-1 systeem is een natuurlijker manier van binnen kweken en zou betere resultaten opleveren dan je ooit hebt gehad, en tot wel 50% aan energiekosten besparen.

 

12_1_lighting_cycle

 

Tot slot het volgende: wij denken dat de methode succesvol kan zijn, planten groeien inderdaad goed met de methode. Je zou het zelf moeten proberen om je ervan te overtuigen dat het wel of niet werkt. Ed Rosenthal zegt er het volgende over in zijn vragenrubriek.

Because marijuana is a short-day annual, it measures the length of the dark period to determine when to flower (ie: after summer solstice the dark periods get longer and longer outdoors. You can prevent flowering indoors simpy by interrupting the dark period. A flash of light, rather than a full hour is all that is necessary to interrupt the dark period, so more energy would be saved by simply shutting off the lights for a minute.”

(advertentie)