(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Grote verschillen in dag- en nachttemperatuur hebben grote gevolgen voor onze geliefde planten! Wanneer je al een tijdje bezig bent, vergeet je al snel om ook de nachttemperatuur te checken. Doe dat toch maar, anders groeit je plant maar op halve kracht!

Bij iemand die zijn nachttemperatuur links laat liggen, kan het dus zomaar gebeuren dat de temperatuur ’s nachts terugloopt tot zo’n 12 graden terwijl de temperatuur overdag, met de lampen aan oploopt tot een graad of 28, 29. Dat is zo’n 16 graden verschil en juist zo’n groot temperatuurverschil zorgt voor enorme stress bij de plant.

Verdubbel je opbrengst met een kachel!

Overdag is het lekker warm, de plant verdampt er lustig op los wat voor zuigspanning zorgt waardoor de plant in staat is flink voedingstoffen op te nemen en te groeien. Wanneer het licht uitgaat neemt de plant haar tijd om aan de nieuwe donkere en koudere situatie te wennen. Bij een temperatuurverschil van meer dan tien graden, heeft de plant vier tot zes uur nodig om te herstellen van de klimaatverandering. De plant draait daardoor maar op halve kracht! En dat alleen maar omdat je vergeten bent er een extra kacheltje bij te plaatsen. We hadden dit artikel dus ook populair kunnen koppen met “verdubbel je opbrengst met een kachel!”.

Wortelrot

Maar groeiachterstand is niet eens het enige vervelende effect van temperatuurschommelingen. Pythium en Fusarium, oftewel wortelrot, gedijt namelijk heel goed in een omgeving waar de temperatuur erg schommelt. Bovendien is het ook  nog eens zo dat de groeiachterstand de weerstand van de wortels verlaagt, waardoor deze naarlingen hun kans schoon zien om de wortels aan te tasten. Het gevolg: grote groeiproblemen, voedingstekorten, gele bladeren, stilstand en uit eindelijk een triest plantje en een slechte oogst.

Check, als je dit nog niet deed dus snel de temperatuur en zorg ervoor dat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur niet boven de 6 tot 8 graden ligt. Gebruik preventief een middel om wortelrot voor te zijn, en enzymen voor een beter wortelmillieu en een beter weerstand. Het is een kleine investering die een hoop problemen voorkomt.

(advertenties)