(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na het ontkiemen kunnen zaailingen soms als een gek strekken en zich ontwikkelen tot een soort lange slungels. Dit is geen gewenste eigenschap; de jonge plant steekt al haar energie in het strekken en kan zichzelf op den duur niet meer staande houden. 

De ene soort zal wat meer strekken als de andere, maar wanneer zaailingen belachelijk veel  strekken heeft dit bijna altijd te maken met licht. Zaailingen die te weinig licht krijgen zullen gaan strekken in een poging om meer licht te ontvangen. Ook kunnen zaailingen die dicht bij elkaar staan elkaar gaan beconcurreren en naar het licht strekken, ze proberen als het ware te voorkomen dat ze in de schaduw van de andere plantjes komen te staan.

Door het licht, “weet” een plant hoe ver ze van andere planten staat; licht dat van de omringende plantjes weerkaatst bevat namelijk minder rood omdat de andere plant dit al heeft geabsorbeerd. Wanneer licht weinig rood bevat zullen planten daarom eerder gaan strekken. Het kleurenspectrum van HPS lampen bevat veel rood licht, wat ervoor zorgt dat planten minder strekken. Ga eens na wat het kleurenspectrum van jouw lamp is.

Een plant reageert dus op de hoeveelheid rood in het kleurenspectrum van het aanwezige licht. Daarnaast zijn er nog andere factoren die bepalen hoe sterk een zaailing op het rood reageert zoals temperatuur en de lengte van de dagelijkse lichtperiode. Dichte beplanting, een hoge temperatuur en een korte lichtperiode maken de plant gevoeliger voor de hoeveelheid rood en zorgen er dus indirect voor dat ze gaat strekken. 

(advertenties)