(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een van de grootste vijanden van een binnenkweker is budrot. Het kan een hele oogst gemakkelijk verpesten en verspreidt zich razendsnel. Wie zijn oogst liever niet als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen, moet budrot dus voorkomen.

Budrot herkennen

Budrot ontwikkeld zich meestal binnenin de toppen en is dus lastig te zien. Maak er een gewoonte van om je planten in de laatste weken van de bloeifase dagelijks goed te inspecteren, kijk daarbij goed naar de kleine éénvingerige blaadjes die uit de toppen groeien. Deze zouden mooi groen moeten zijn. Zijn ze echter bruin of geel, zien ze er niet gezond uit en laten ze gemakkelijk los als je er licht aan trekt, dan is de kans groot dat je last hebt van budrot. Buig de top op deze plaats voorzichtig open om te kijken of alles er nog normaal uitziet. Verwijder de ongezonde blaadjes.

mold-5

Budrot voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geld in het bijzonder voor budrot. Een goede bestrijder van budrot is de zogenaamde Cleanlight Hobby Unit, een speciale lamp die je dagelijks even langs de planten haalt. Maar ook zonder het gebruik van hulpmiddelen kun je budrot te slim af zijn.

Hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lage temperatuur is een beproefd recept voor budrot, vandaar dat het probleem zich ook vaak buiten voordoet, aan het begin van de herfst wanneer het kouder en natter wordt. Om budrot buiten voor te zijn, zet je planten op een zonnige plek met voldoende ventilatie (wind). Wanneer de toppen nat zijn door regen of dauw, schud ze dan even voorzichtig droog. 

Binnen is het probleem vaak dat de luchtvochtigheid te hoog is, zorg er dus voor dat je het niet te vochtig maakt in je kweekruimte. Geef je planten niet te veel water en ventileer goed rond de toppen.

Budrot bestrijden

Eenmaal budrot te pakken is het zaak om snel en rigoureus te werk te gaan! Het zal pijn doen maar je moet echt alle geïnfecteerde toppen verwijderen. Budrot verspreid zich namelijk snel en verpest binnen een mum van tijd je hele oogst. Gebruik een steriel mes of schaar om de budrot mee te verwijderen, en let erop dat de geïnfecteerde toppen niet in aanraking komen met de gezonde. Check nu zeker dagelijks voor nieuwe budrot en verwijder het zonodig direct.

(advertentie)