(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hydrokweken is wat lastiger te leren dan de het kweken van planten op aarde maar het is zeker de moeite waard. Bij een hydroponisch kweeksysteem haalt de plant haar voedingsstoffen niet uit het medium (waar de plant op groeit) maar puur uit het voedingswater. Dit is meteen het lastige aspect van de hydroteelt, maar biedt ook het grote voordeel ervan.

Fouten zoals teveel voeding geven of een verkeerde pH waarde van het water worden direct afgestraft, aan de andere kant kun je deze ook snel weer herstellen. Bij hydrokweken zul je de plant dus perfect moeten voorzien van de juiste voedingsstoffen, doe je dit goed, dan zal je hele goed resultaten halen op hydro. Bovendien hoef je nooit meer met zware zakken vol aarde te sjouwen!

Omdat dit artikel een introductie in de hydroteelt is, gaan we uit van een klein, kant en klaar systeem. Er zijn verschillende systemen te koop bij growshops waar je prima mee uit de voeten kan. Bovendien zijn deze systemen minder gevoelig voor lekkage dan eigengemaakte systemen. Het Wilma systeem van Atami biedt ons een mooie kant-en-klare oplossing.

Bij een hydro opstelling staan de planten met hun wortels in een medium waar verder geen voedingsstoffen in zitten zoals steenwol, kleikorrels of mapito. Vanuit een reservoir wordt water met de daaraan toegevoegde voedingsstoffen, door een pompje in het medium gepompt. Overtollig voedingswater loopt vervolgens weer terug in het reservoir, dit is de zogenaamde circulatiemethode.

Voeding

Voor de kweek op hydro is speciale voeding ontwikkeld, deze voeding verstopt je hydrosysteem niet en bevatten extra elementen die niet nodig zijn voor de teelt op aarde. Alle bekende merken hebben wel zo’n voedingslijn. Kies er een die geschikt is voor de circulatiemethode (pH-regulerend) en houdt je aan het bijbehorende voedingsschema en zorg dat de Ec en pH-waardes ook op peil zijn. Ijk je meters als dat nodig is want meten is zeker bij de teelt op hydro, weten. Laat je goed informeren als je met hydrokweken wilt beginnen en maak er wat moois van, je zult er geen spijt van krijgen.

 

(advertenties)