(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms word je er moe van… Mensen die geld weten los te peuteren om tendentieuze rapporten te schrijven. Neem Tilburg. Het rapport van de universiteit daar, bestempelt de wiethandel als grootste bedrijfstak in de stad. Jaaromzet liefst 750 miljoen euro. Jammer alleen dat er weinig van hun cijfers klopt en hun voornaamste bron op zijn minst twijfelachtig is. RollingStoned komt met de waarheid!

 

Niet alleen zuigen de onderzoekers van de Universiteit Tilburg het een en ander uit hun ongetwijfeld enorme duim, ook een toch respectabele krant als NRC Handelsblad neemt de foute conclusies gretig over. En pakt er weer eens lekker sensationeel – lees; klakkeloze anti-cannabis propaganda – mee uit. Straks zullen we, met hulp van ‘Hanspy’ het rapport onderuit schoffelen, maar eerst maar eens de groteske conclusies uit het rapport op een rijtje.

Criminele industrie

Het rapport ‘Integraal Appèl’ is gemaakt door de universiteit van Tilburg, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant. In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend met de illegale teelt van wiet, stellen rapport en NRC. Die omzet staat gelijk aan de totale begroting van de 200 duizend inwoners tellende stad!

Het hoofd van het RIEC, Henny Schilders, noemt de omvang van de drugshandel ‘verontrustend’. Verder is er sprake van “een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving”. De drugshandel is uitgegroeid tot een criminele industrie die steeds meer “de legale en economische en juridische infrastructuur corrumpeert”.

Cijfers van overgelopen drugshandelaar!

Dure woorden allemaal, brave burgers weer eens de gordijnen ingejaagd. In Tilburg zouden 2500 mensen in de wiethandel zitten en de stad telt maar liefst 600 tot 900 kwekerijen. Maar waar baseren de onderzoekers zich eigenlijk op?

De onderzoekers van de Universiteit Tilburg en lokale expertisecentra gebruikten de resultaten van strafrechtelijke onderzoeken.  En verklaringen van ‘een zeer actieve Tilburgse drugshandelaar’, die in ruil voor bescherming met de politie in zee ging. De getuige maakt deel uit van een drugsbende waarvan er in Tilburg zo’n 60 actief zijn. Ha, een verrader die uit de school klapt wordt dus als serieus wetenschappelijk bewijs meegenomen in een universiteitsonderzoek…

En dan de waarheid

Gelukkig neemt niet iedereen het rapport voor zoete koek aan. RollingStoned kreeg via-via een berekening van Hanspy (@hanspij) in handen. Hij rekende de cijfers na op basis van eerdere rapporten en de commerciële werkelijkheid in coffeeshops. Hier volgt zijn verslag, trek daarna zelf maar je conclusie:

De Tilburse 750.000.000 euro aan wiethandel betekent dat er bij een prijs van 10 euro per gram dus 75.000 kilo wiet geproduceerd wordt, 75ton dus! En de prijs van 10 euro is hoog. In de shops kun je wiet kopen van 5 euro tot iets over de 10 voor exclusieve soorten. Gemiddeld is de prijs dus ongeveer 8 euro. Dat is dus prijs in de shops. De wietkweker zal per kilo geen 8.000 euro ontvangen(en zeker geen 10.000 euro), maar eerder 3.000 tot 5.000 euro. Bij die prijs is het bedrag dat door het rapport gegeven wordt dus veel te hoog. Of de productie is nog veel hoger…

Maar goed. Laat bedrag en prijs maar even kloppen.
Volgens een kort geleden vrijgekomen rapport wat openbaar werd gemaakt door het KRO tv-programma ‘Reporter’, oogsten kwekers per plant 25 gram. Dit is weinig. Daarom gooi ik het op 100 gram per plant. Dus 75.000 kilo’s gedeeld door 100 gram maakt dat er 750.000 planten nodig zijn. Dit gedeeld door 3 (oogsten per jaar) betekent dat er constant minimaal 250.000 plantjes staan te groeien.

Laten we er van uitgaan dat tegen de tijd dat de planten rijp zijn,  ze zeker 1/4 vierkante meter nodig hebben. Dan zijn er 62.500 m2 nodig. Hoe groot is de gemiddelde kweekruimte? Voor het gemak neem  ik 50 m2 (te groot, de meeste zijn veel kleiner). 62.500 m2 gedeeld door 50, maakt dat er dus 1.250 huizen zijn waar 100% van de tijd wiet gekweekt moet worden. Op een bestand van 90.567 woningen (juni2013), betekent dit dus dat iets meer dan 1 op de 72 Tilburgers een wietkweker is!

Wie rookt al die wiet?

Maar er is een probleem. Wie rookt al die wiet? Opstelten vertelt de Tweede Kamer dat onze wiet naar het buitenland gaat. Maar het buitenland vindt volgens eerder genoemd Reporter-rapport bijna geen wiet uit Nederland terug. En dat is vreemd. Want Tilburg is niet uniek. Met andere woorden: andere steden doen hetzelfde. Maar was de Nederlandse wiethandel niet door het parlement vorig jaar op in totaal zo’n 700.000.000 euro gezet? Dus Tilburg kweekt voor heel Nederland, en rest gaat grens over ZONDER een spoor achter te laten?! Dus een handel van ruim 7 miljard euro (alleen de 10 grote steden) verdwijnt zomaar? En dan noemen we de buiten de grote steden gekweekte wiet niet eens.

En vergeet niet dat ik een paar cijfers nog naar boven heb opgevoerd! Volgens het rapport van de Universiteit Tilburg zouden er dus nog veel meer kwekers moeten zijn, en wel in 1 op de 20 woningen. Iedereen beseft wel dat dit nooit kan.

Nee. Naar mijn idee is er te veel gespeeld met cijfers door onderzoekers en justitie. En opnieuw hebben we een rapport waarvan we zullen zien dat er na verloop van de tijd steeds weer feiten veranderd worden. Maar de politiek moet WEL met deze feiten werken…

 

 

 

(advertentie)