(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanmorgen werden we weer onaangenaam verrast door de NOS. Liefst – of liever gezegd, slechts – één op de 50 woningbranden werden in 2015 en 2016 door wietkwekerijen veroorzaakt. Natuurlijk werd er met geen woord gerept over de 24,5 op de 50 branden die door verkeerd apparaatgebruik veroorzaakt worden. Thuis wiet kweken hoeft niet brandgevaarlijk te zijn, doe het gewoon zó:

Vandaag werden we door de NOS weer en masse bang gemaakt voor woningbranden door wietkwekerijen. Eén op de vijftig branden in woningen en bedrijven werd in 2015 en 2016 veroorzaakt door een wietplantage, zo bleek uit een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Slechts één op de 50 zou je ook kunnen zeggen, want bijna de helft van alle woningbranden worden bijvoorbeeld door een verkeerd gebruik van huishoudelijke apparaten veroorzaakt, maar dát vertellen ze je dus niet.

24,5 Van de 50 woningbranden worden veroorzaakt door verkeerd apparaatgebruik!

Eén op de vijftig branden, laat het even tot je doordringen, we hebben het over nog geen 80 gevallen per jaar. Maar waarom berichtten ze eigenlijk überhaupt over branden door wietkwekerijen, terwijl de meest voorkomende oorzaak van woningbranden (verkeerd apparaatgebruik) niet één, maar 24,5 van de woningbranden veroorzaakt!?

Waarom wordt de kijker bang gemaakt voor wietkwekerijen en niet gewaarschuwd voor de belangrijkste oorzaken van woningbranden (zoals roken, verkeerd apparaatgebruik etc.). Waarom koppen ze bij de NOS niet dat maar liefst 9,5 van de 50 woningbranden veroorzaakt worden door roken? En dat kortsluiting of een defect apparaat liefst 6,5 op de 50 keer de boosdoener van een woningbrand is? Koken? 4,5 Van de 50 woningbranden. What the fuck?

24,5 Van de 50 branden worden veroorzaakt door verkeerd apparaatgebruik

Bijna de helft, dus 24,5 van de 50 branden worden veroorzaakt door verkeerd apparaatgebruik en tijdens de jaarwisseling komen branden 3 tot 4 keer vaker voor (bron: IFV). Waarom horen we dát niet in het nieuws van de NOS?

Met dit soort foto’s en geframede berichtgeving, worden mensen bang gemaakt voor de wietteelt. Foto: Nils Petersen, Shutterstock

Veilig wiet kweken in huis

Het bovenstaande toont maar weer eens aan hoe de feiten geframed worden om de publieke opinie negatief te beïnvloeden als het over cannabis gaat. Binnen wiet kweken voor eigen gebruik hoeft niet onveilig te zijn. De kwekerijen die wél de oorzaak van branden zijn, zijn doorgaans de grotere met meerdere lampen waar om commerciële redenen gekweekt wordt. Wie voor eigen gebruik wiet kweekt, heeft aan één kweeklamp genoeg en hoeft ook geen stroom te stelen. Sluit alles deugdelijk aan. Als je dat niet kunt, laat het dan aansluiten door iemand die dat wel kan. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je binnentuin aan de volgende veiligheidseisen voldoet:

  • Gebruik een schakelklok met relais om een kweeklamp automatisch in en uit te schakelen.
  • Plaats losse voorschakelapparaten (VSA, ballast) van gasontladingslampen (HPS, MH etc.) liefst buiten je kweekruimte en op een hittebestendige ondergrond.
  • Water en elektra gaan niet samen. Houd elektra daarom altijd minimaal een meter boven de vloer.
  • Zorg ervoor dat alles geaard aangesloten wordt, liefst op een eigen groep in de meterkast.
  • Meer dan 600 Watt aan kweeklicht heb je niet nodig voor je eigen gebruik, hou het kleinschalig.
  • Zorg ervoor dat je kweeklamp, de afzuiging en de inhoud van je kweekruimte op elkaar is afgestemd, zodat de temperatuur in je kweekruimte niet boven de 28 graden komt.
  • Hou een brandblusser bij de hand en installeer een automatische brandblusser.

Een wietplant is niet brandgevaarlijk, het beleid is dat wel. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

De meeste wietbranden worden veroorzaakt door het beleid

Laat er geen twijfel over zijn: het grootste gevaar voor woningbranden door wietkwekerijen wordt veroorzaakt door het beleid. Het is voor de brandveiligheid om te beginnen een zeer slechte keuze geweest om de zogenaamde growshopwet in werking te stellen.

Winkels die zich in het hobbymatig kweken van wiet specialiseren, zijn per definitie gelukkig niet strafbaar, maar de growshopwet heeft er dus wel toe geleid dat mensen steeds minder makkelijk advies kunnen inwinnen over het veilig aansluiten van kweekapparatuur, een slechte zaak! Hebben we de stijging van het aantal woningbranden door wietkwekerijen ten opzichte van drie jaar geleden, niet gewoon aan het invoeren van de growshopwet (in maart 2015) te danken?

Hebben we de stijging van het aantal woningbranden in 2015 en 2016 door wietkwekerijen, niet gewoon aan het invoeren van de growshopwet (maart 2015) te danken?

Nóg veel gevaarlijker is natuurlijk het algehele verbod op de wietteelt. Dat heeft er namelijk voor gezorgd dat men überhaupt binnen wiet is gaan kweken. Kleine en veilige kwekers zijn door de jaren heen steeds harder opgejaagd waardoor alleen grote kwekers nog voor de coffeeshops durven te kweken. Kweekruimtes worden dikwijls in ruil voor wat centen bij anderen aangesloten en brandgevallen worden dan gewoon afgeschreven. Om ontdekking te voorkomen wordt de stroom gestolen en soms erg provisorisch vóór de meter afgetapt.

Een regering die werkelijk om de (brand)veiligheid van haar burgers geeft, legaliseert wietteelt. Maar tot het zover is kun je het beste kleinschalig voor eigen gebruik wiet kweken en de veiligheidseisen hierboven in acht nemen. Alleen dan weet je namelijk zeker dat je geen pesticiden rookt, of indirect brandgevaar veroorzaakt.

[Openingsfoto: DvorakPhoto, mrwebhoney, Shutterstock]
(advertentie)