(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Laat de zeven dwergen er geen lucht van krijgen, maar het is gedaan met de Sneeuwwitjes van NiBaMeCa. Oftewel, de Snow White van Spliff Seeds worden gespoeld en daarna geoogst. 

Welkom terug in onze kweekruimte, en bij ons laatste verslag over de Snow White van Spliff seeds. Vorige keer lieten we al even doorschemeren dat de oogst eraan zat te komen, en nu zit die erop.

Spoelen

In de laatste 1,5 week voor de oogst hebben we het voedingswater vervangen voor gewoon kraanwater, en deze afgezuurd tot een pH-waarde van 6,1. Deze laatste stap staat ook wel bekend als spoelen. Door het spoelen worden alle mineralen en voedingsstoffen die nog in het substraat aanwezig zijn weggespoeld, en dwingen we de planten om het resterende chlorofyl in de plant te gebruiken.

Naast het spoelen aan het einde van de kweek, kun je deze techniek ook gebruiken om bijvoorbeeld de grond te reinigen. Voedingsstoffen houden de plant gezond en helpen ze om beter te groeien en te bloeien. Maar een overschot kan ook leiden tot een voedingsblokkade. Zoiets ontstaat vaak door een verkeerde pH-waarde of een zoutafzetting, en kun je oplossen door de aangetaste planten te spoelen met zuiver kraanwater. Op deze manier neemt het water de voedingsstoffen mee. Zo spoelen de mogelijke ophopingen weg, en kunnen de wortels weer vrij voeding opnemen.

Mocht dit dan toch niet werken, dan kun je altijd nog enzymen toevoegen om de aarde schoon te krijgen. Enzymen zijn in feite proteïnen die helpen bij het het afbreken van zetmeel, koolhydraten en ander organisch materiaal. Mocht water echt niet werken, dan kunnen de proteïnen de blokkade van overtollige voedingsstoffen wellicht wel opruimen.

Snow White oogsten

Goed, na deze biologieles gaan we snel verder met de oogst. Onze excuses maar we zijn in ons enthousiasme
vergeten om foto’s te nemen tijdens de oogst. Dit zullen we met je goedmaken bij de oogst van de Spliff Cheese die nu in de kweekruimte staan.
De laatste twee dagen voor de oogst, hebben we de planten geen water meer gegeven en hebben ze al het resterende vocht opgenomen uit de aarde. Hierdoor zijn de potten lekker licht zijn en kunnen we ze makkelijk verplaatsen.

We zijn de oogst begonnen met het verwijderen van het scrognet, waarna we de planten pot voor pot uit de tent nemen. Eerst knippen we ze kaal en vervolgens verlossen we de toppen rondom van hun blaadjes. Dit is een langzaam proces maar wij nemen onze tijd, en samen met een drankje en een muziekje op de achtergrond is het altijd wel gezellig.

De grotere toppen knippen we volledig met de hand en voor de wat kleinere  gebruiken we een spin-pro knipmachine. Deze machine lijkt wat op een sla-droger en verlost op een snelle manier alle kleinere topjes van hun blad. Als alles geknipt is leggen we alle toppen zorgvuldig op een droognet om ze vervolgens een weekje of twee met rust te laten.
Tijdens het drogen wordt een deel van het chlorofyl (dit is bladgroen en geeft wiet een scherpe smaak) afgebroken. Na twee weken is het zover; we kunnen proeven! Eigenlijk moeten we de wiet nog een tijd laten rijpen of curen maar een voorproefje moet kunnen. Eerst maar even de cijfers…

Van de acht dames die in de ruimte stonden (de kleine 9e niet meegerekend) hebben wij 354 gram geoogst. Een hele mooie opbrengst onder onze 330 watt lamp, en meer dan een gram per Watt.

Tijd om te proeven!

De geur van de toppen is heerlijk zoet en fruitig. Bij het roken is de wiet zacht van smaak, met een hint van citrus, vooral bij het uitblazen. De Snow White geeft een prettige en kalmerende high. Wij zijn fan, en gaan deze zeker nog een keer kweken.

Wij van NiBaMeCa willen jullie bedanken voor het meelezen en hopen dat jullie genoten hebben van onze verslagen. Misschien hebben jullie hier en daar zelfs nog iets kunnen leren. In dat geval moet je zeker ook ons volgende verslag over de Cheese van Spliff Seeds volgen. Hier vind je het eerste deel daarvan, en later deze week volgt deel twee.

Groene groeten

Nibameca

(advertentie)