(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tja, en nu vraag je je vast af wat dat Pulse precies betekent. Wel dat is een handige meter die NiBaMeCa gebruikt om de VPD-waarde te meten en zonodig aan te passen. En als je je nu afvraagt wat VPD dan weer betekent? Geen zorgen, want dat wordt je haarfijn uitgelegd in dit kweekverslag over de Apple Fritters die inmiddels ook aan hun bloeifase zijn begonnen. 

Welkom terug bij het derde verslag van onze Apple Fritter planten. Het vorige verslag was een beetje kort maar inmiddels is er genoeg gebeurd en dus genoeg te vetrellen over de dames.

Bloei!

Vorige keer vertelden we dat we de planten misschien iets te vroeg op 12/12 hadden gezet. Desondanks zijn we toch erg tevreden met de vorderingen van de planten, en de eerste bloeiverschijnselen zijn duidelijk te zien. Het zijn mooie witte bloeiharen met een wat paarsige tint in het blad; erg mooi om te zien.

Maar dat betekent ook dat de voorbloei-strek-periode wel redelijk voorbij is, en zijn ze slechts luttele centimeters gegroeid. Met een luchtontvochtiger links voorin de tent, was het niet mogelijk om ons netje te spannen ter ondersteuning van de zijtakken. Na enig creatief denken hebben we de 11-literpotten echter met de potschalen op hun 18-liter grote broertjes gezet. Daardoor hebben we toch genoeg hoogte kunnen creëren om het scrognet op te hangen, en de takken een beetje te sturen en te ondersteunen. Een prettige bijkomstigheid door de extra hoogte, is dat voeding geven een stuk makkelijker geworden is. Ze krijgen inmiddels om te dag een ruime liter water met voeding.

Dieet voor dikke toppen

Ook in het voedingswater hebben we wat aanpassingen doorgevoerd. We zijn om te beginnen overgestapt op bloeivoeding, en over een weekje gaan we daar een booster aan toevoegen. Op moment staat het volgende op het menu van de dames.
We beginnen met 8ml Hy-Pro Generator, gevolgd door 50ml cal/mag, 50ml Van Goghs Radical Enzymes, en we sluiten af met de basisvoeding. Dit is natuurlijk Van Goghs Master flower A/B; hiervan gebruiken we 100ml van beide componenten. Dit alles mengen we component voor component in ons 50 liter watervat. Nadat alle voeding goed vermengd en gestabiliseerd is, meten we de pH en EC, en stellen deze bij waar dit nodig.

Daarnaast hebben we ook het nodige blad verwijderd, en zo wat meer ademruimte gecreëerd voor de dames. Hierdoor kunnen ze ook maximaal genieten van het licht dat nu mooi kan doordringen tot aan de onderste bladeren.

Pulse meter en VPD

In het vorige verslag hebben we het ook kort gehad over de Pulse meter en in een aantal foto’s in dit verslag kan je het witte kastje zien hangen. Deze hebben wij nu een aantal maanden in gebruik, en we hebben er veel profijt van. De software van de Pulse is geweldig, houdt alles voor ons bij en dat is ook nog eens live te bekijken via de app.

In het vorige verslag hebben we temperatuur, luchtvochtigheid en licht al benoemd maar deze meter meet bijvoorbeeld ook VPD ofwel de dampdrukdeficit (Vapor Pressure Deficit). Dit zijn erg belangrijke waardes.

In essentie vertellen de VPD-waardes ons hoeveel vocht de lucht kan vasthouden bij een bepaalde temperatuur. Deze waarde gebruiken wij om te meten hoe dicht de lucht in de ruimte is bij verzadiging. De VPD is het verschil tussen de hoeveelheid vocht in de lucht, en hoeveel waterdamp de lucht nog kan opnemen voordat het verzadigd is. Dit wordt gemeten in kilopascal (kPa).

Een VPD-waarde van nul betekent dat de lucht voor 100 procent is verzadigd met waterdamp. Een hoge VPD (1.0 kPa of hoger) betekent een hele droge lucht waarbij het nog veel vocht kan opnemen. Hoe je dit kan beïnvloeden is relatief simpel. Wil je een hogere VPD dan verhoog je je temperatuur, de lichtintensiteit of verlaag je de luchtvochtigheid. Wil je de VPD laten dalen dan verlaag je de temperatuur of je lichtintensiteit of je verhoogt de luchtvochtigheid.

Het mooiste van de Pulse is dat je je gewenste VPD kan instellen en dan vertelt de software wat de mogelijkheden zijn om de gewenste VPD te behalen. Wij zijn nog geen experts maar deze technologie is prachtig en wij zijn erg blij om hiermee te kunnen werken, om zo letterlijk het perfecte klimaat te vast te houden voor onze favoriete plant.

Dit lijkt ons een mooi moment om dit verslag mee te beëindigen. We hopen dat je weer met plezier met ons hebt meegelezen, en tot over twee weken!

Groene groet, NiBaMeCa

(advertentie)