- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Cheese scroggen, voeden & hup(!) op 12/12…
Jawel! We zijn hard toe aan een nieuwe update vanuit de kweektent van NiBaMeCa. Zoals je misschien nog weet staan daar negen Cheese wietplanten klaar om gescrogd te worden, en daar is ons kwekersduo dan ook hard mee bezig op het moment. Maak je op voor een lesje over scroggen, de pH-waarde en de omschakeling richting 12/12 en de bloeifase!
Twee …vooruit, drie weken zijn voorbij gevlogen sinds ons laatste verslag van onze kweek met Spliff’s Cheese. De dames groeien goed dus we zullen je weer met veel plezier op de hoogte brengen van de vorderingen. De laatste keer hadden de wietplanten er vijf weken groei opzitten, en vanaf dat moment pakken we de draad weer op.
Tijd voor scroggen
Welkom terug dus, in de onze kweekruimte. In het vorige verslag hebben we de dames klaar gemaakt voor de scrog; we hadden daarvoor een nieuw net aangeschaft en die hebben we inmiddels strak boven de planten gespannen. Op dit moment zijn we druk bezig met het buigen en vlechten van de takken, om het net mooi te vullen, zoals we dat graag zien. Vlak na het buigen zien ze er wat zielig uit, maar binnen een paar uurtjes groeien ze helemaal terug naar het licht.
Het kleinere plantje in het midden staat op een omgekeerde pot, en hebben we nu bijna helemaal kaal gesnoeid. Nog een paar centimeter erbij en dan kan de verhoging weg, en kan ze op eigen kracht door het net heen steken. We hebben niet echt een doel met dit dametje, maar weggooien is ook zonde. En dus laten we er één hoofdtop aan groeien en de rest knippen we weg. Dat levert vast een bijzonder plantje op straks!
Wat in het vat zit, verzuurt niet…
In het voedingsvat zitten nog geen veranderingen deze week. Alleen hebben we de hoeveelheid water die we de planten geven verhoogd, van 300 naar 600 milliliter. Daarvoor vullen we ons watervat van 50 liter met water waaraan we de voeding toevoegen.
We beginnen met 8 milliliter Hy-Pro Generator. Dit product bevat silicium en dit helpt bij het stimuleren van maximale groei en bloei. Het verhoogt de tolerantie voor biotische (levende/biologische factoren) en abiotische (niet levende/omgevingsfactoren) stress, en versterkt het immuunsysteem van de plant. Het kan de gehele cyclus van de plant gegeven worden. Daarnaast gebruiken we de A+B voeding van Orange King (90 ml van beide componenten) en daarna passen we de pH (zuurtegraad) aan naar een waarde tussen de 5,8 en 6,2. En zo hebben we uiteindelijk voedingswater aangemaakt met een EC-waarde van 1,3. En dankzij onze nieuwe pH/EC-pen was dat een fluitje van een cent!
Peehaa?
Een correcte pH-waarde is heel belangrijk voor de plant! Het geeft aan hoe zuur of alkaline (basisch) een vloeistof is. De pH-schaal loopt van 1 tot 14, waarbij een pH-waarde van 7 pH-neutraal is, en als een vloeistof een pH-waarde lager dan 7 heeft noemen we dit zuur, en wanneer de waarde hoger is dan 7 noemen we dit alkaline of basisch. Zure vloeistoffen zijn bijvoorbeeld azijn of citroensap en voorbeelden van alkaline vloeistoffen zijn zeep, bleekmiddel of ammonia.
In wetenschappelijke termen heeft de pH-waarde te maken met de concentratie aan waterstofionen, in ons geval in het water dat wij aan de planten geven. De pH-schaal is logaritmisch van aard met als grondtal 10. Dat betekent dus dat water met een pH-waarde van 6 tien keer zuurder is dan water met een pH-waarde van 7. Voor onze geliefde planten geldt, dat ze alleen in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen binnen bepaalde pH-waardes. Voor wietplanten in aarde ligt dat tussen de 6 en 7. Is de pH-waarde van het wortelmilieu hoger of lager, dan is de plant niet in staat om voedingsstoffen op te nemen ook al zijn ze er wel. Met extreme pH-waardes creëren we dan ook een nutriënt lockout zoals ze dat in het Engels zeggen. Hier hebben we het ook al kort over gehad in het oogstverslag van Sneeuwwitje.
12/12
Zó, na deze ietwat lange uitleg hopen we dat we je iets hebben kunnen leren over het belang van de pH-waarde. Terug nu naar onze dames; deze hebben we aan het einde van deze twee weken (na 7 weken in totaal) op het bekende 12/12 lichtschema gezet. We hopen nu op een mooie pre-flower stretch, oftewel een korte strekperiode in de eerste week tot twee weken na het overzetten van groei naar bloei. Deze zullen we gebruiken om ons net maximaal te vullen, zodat we een mooie zee van toppen gaan zien.
Graag tot de volgende keer, en met de groene groeten van…
NiBaMeCa
(advertentie)