(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je de kweekverslagen van NiBaMeCa hebt gevolgd dan ben je vast heel nieuwsgierig hoe de Wedding Cake planten er inmiddels bijstaan. De dames waren iets meer dan twee weken geleden namelijk al topzwaar, en nu helemaal. Ons kwekersduo gaat dus nog even door met jojoën, legt uit wat dat is, en begint ook alvast met spoelen. 

Hallo allemaal en welkom terug in onze kweektent. Zoals jullie vast al weten van voorgaande verslagen, staat onze kweektent deze keer bomvol met toppen! Mede door het geweldige train- en buigwerk van mijn broer zetten we koers op een bijzonder goede oogst. En deze komt er ook al snel aan want over een paar dagen zetten we de snoeischaren in deze mooie dames.

Topzware bruidstaart

De toppen van de Wedding Cakes zijn in de laatste tweeënhalve week behoorlijk toegenomen, en beginnen te bezwijken onder hun eigen gewicht. Hierdoor is het deze keer noodzakelijk geworden om de takken te ondersteunen. Zoals ook al aangegeven in het vorige verslag doen we dit voornamelijk met jojo’s. Voor wie niet weet wat jojo’s zijn, zullen we dat even kort uitleggen.

Jojo’s

Iedereen kent wel de gouwe ouwe jojo van vroeger. Onze jojo’s werken alleen net even anders, namelijk met een veer in plaats van rotatie energie. Een speciale haak aan het einde van het draad deze haken we aan de tent. Dan trekken we het draadje uit en doen de haak om het stammetje van de plant. Op deze manier wordt de tak op spanning gehouden waardoor je plant mooi rechtop blijft staan.

Zoals je echter op de foto’s ziet moeten wij investeren in een paar extra jojo’s want nu hangen de meeste takken aan een sisal-touw. Dat werkt overigens ook prima maar het ziet er niet zo mooi uit, en tijdens het oogsten zit dit behoorlijk in de weg. De jojo’s werken wat dat betreft een stuk efficiënter en het ziet er ook nog eens strak uit op de foto’s.

Over foto’s gesproken; we hebben weer een paar mooie plaatjes geschoten. Je ziet als het goed is wel duidelijk dat de dames bijna klaar zijn voor de oogst. We kunnen er haast niet op wachten!

Spoelen

Afgelopen week zijn we dan ook alvast begonnen met spoelen. Vanaf dat moment krijgen de dames alleen nog maar water zonder toevoegingen, met een uitzondering van wat pH-min om de pH-waarde op peil te houden. De reden dat wij spoelen is om te voorkomen dat er veel chlorofyl in ons eindproduct zit, wat een scherpe smaak geeft. Met het spoelen forceren we de planten om de resterende voeding die nog in de grond zit te gebruiken. Met als eindresultaat, wiet die veel zachter is voor de keel en veel beter smaakt en dat is wat we natuurlijk allemaal willen.

Voor de volgende ronde hebben we nog geen nieuwe soort geselecteerd. Dat zal dus een verassing blijven tot de nieuwe ronde maar je kunt er zeker van zijn dat we weer met iets unieks proberen te komen, wat jullie nog niet eerder op CNNBS hebben gezien.

Het volgende verslag zal de oogst zijn, maar daar moet je nog wel even op wachten…

Tot de volgende, en met de groene groeten van NiBaMeCa!

(advertentie)