(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie Wietman telt de tweede week van de bloeifase van zijn Mohammeds. De planten zijn gestopt met strekken en storten zich voluit op het bloeien. Ook deze week klust onze Wietman er weer lustig op los in en rondom zijn kweekkasten, en blijken de snelste stekken al wortels te hebben. Er valt dus weer genoeg te vertellen, én te lezen!

De Mohammeds zijn de oude maximale hoogte gepasseerd. Er was dan nog wel ruimte over maar het armatuur kon niet verder langs het koolstoffilter. De rode streep geeft aan waar de 315 Watt CMH in de kast hangt. Normaal gesproken had ik nu al een beetje in de stress gezeten of de dames niet te dicht bij de binnenzon zouden komen, maar dankzij de verhogingsset is die stress nu voorbij.

De dames bedekken de totale oppervlakte in de kweekkast (1m2) en zitten vol met kleine topjes. De Mohammeds maken deze ronde ook veel grotere bladeren aan dan de vorige keer. Ik heb tot nu toe ook maar één plant hoeven toppen; de anderen heb ik gewoon hun natuurlijke gang laten gaan. Onder het bladerdek groeien de toppen dicht tegen de stam aan, en ik heb het gevoel dat dit een goede kweekronde gaat worden. Nu vraag je vast af waarom ik dat denk? Nou, deze kweekronde loopt aardig soepel tot nu toe. Laat ik het maar niet te hard zeggen, maar het is wel zo 😊

Zo! Laten we die bloemen eens van wat dichterbij bekijken. De trichomen zijn al volop aanwezig, alleen zijn deze nog niet helemaal gevuld en lijken ze (onder de microscoop althans) op een verschrompelde lantaarnpaal. Ze zullen zich de komende weken wel verder ontwikkelen. Deze ontwikkeling zal ik weer proberen vast te leggen, dus ik heb de microscoop alvast afgestoft.

De kweekfeiten

De 315 Watt CMH heb ik afgelopen week niet verhoogd, en hangt op dit moment 20 centimeter boven de dames. Ik zal hem morgen wel wat verhogen naar ongeveer 25 centimeter. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen week zo’n 24,09 graden Celsius, en de gemiddelde luchtvochtigheid was 53,61 procent.

De luchtvochtigheid is aan het dalen. Dit ligt niet aan de dames maar is een opzettelijk actie vanuit mijn kant. De vorige kweekronde was de luchtvochtigheid te hoog geweest tijdens de bloeifase en dat wil ik niet nog een keer laten gebeuren.

De bewatering van de dames is op het moment niet stabiel en is iets waar ik me zorgen over maak. De planten zijn ineens een stuk minder gaan drinken. Sinds de afgelopen vier dagen lukt het ze niet meer om de 800 milliliter water per dag te verwerken. Ik denk dat het te maken heeft met het omschakelen van groei naar bloeifase maar het is iets wat ik de komende week maar even goed in de gaten ga houden.

Op dit moment geef ik ze 700 milliliter water met voeding per dag en ik heb het vermoeden dat zelfs dat ook iets te veel is. De Chilipulvers die ik er vorige week bij heb geplaatst komen nu wel goed van pas anders had ik de dames vast al een keer tot hun enkels in het water laten staan. Het enige nadeel is dat je ze wel even moet verplaatsen om een goede meting te krijgen. Als je wacht tot het lichtje vanzelf aan gaat staan ze namelijk wel erg droog.

Dank u, Sinterklaasje

De Sint is dit weekend ook mijn huisje niet stilletjes voorbij gereden. Net voordat ik mijn voet in mijn schoen stopte, zag ik daar tot mijn verbazing namelijk drie mooie compacte behuizingen voor de Raspberry Pi Zero camera’s liggen. De Sint dacht misschien, ‘dat spul is vast aan vervanging toe’, en daar had hij dan wel gelijk in. De nieuwe behuizingen kwamen compleet met nieuwe camera’s. Nou, dat zal de time lapse video’s wel ten goede komen!

Roots!

De stekken zien er deze week een stuk minder mooi uit. Toch zag ik bij het inspecteren van de waterbak de eerste wortels in het water hangen. Ik heb de stekjes met wortels eruit gehaald. Daarna heb ik de bak even schoongemaakt en van vers water voorzien. De stekjes met wortels heb ik in de aarde gezet en terug in mijn kleinere CNNBS G-Kit geplaatst.

Het armatuur (zie mijn verslag van vorige week), heeft ook een update gehad. Hier heb ik namelijk de camera aan vast gemaakt. Zo hou ik meer vloeroppervlakte over voor de planten. Deze camera werkt trouwens op de zonnepanelen en accu die ik eerder het jaar had geplaatst, maar door een defecte omvormer niet kon gebruiken. De opbrengst is minimaal omdat het herfst is maar er is genoeg om stroom te leveren aan de camera.

De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was hier 23,75 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 72,34 procent: top voor stekjes! Ik heb het lichtschema hier ook aangepast van 19/5 naar het normale 18/6 (18 uur licht en 6 uur donker). Nu de bloei gestopt is mogen ze een extra uurtje uitslapen en gaan wennen aan het normale groei-lichtschema.

(K)weekvideo

Deze week is de derde camera terug van weggeweest. We hebben dus zowel beelden vanuit de kleine als uit de grote CNNBS kweekkast. De andere twee camera’s leggen namelijk de bloeifase vast in de CNNBS G-Kit XL met verhogingsset. Dit keer zoomen we ook vloeiender in op de ontwikkelde top, kijk maar:

Volgende week zal ik onder meer foto’s van de trichomen maken. Weten we of er inmiddels meer stekken met wortels zijn, en besluit ik of de grote schutbladeren mogen blijven, of dat ik ze zal weghalen… Tot dan!

Willie Wietman

(advertenties)