(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook voor de Mohammeds van Willie Wietman is het een beetje Sinterklaas deze week. De dames in de grote kweekkast krijgen een elektronische watersensor, en voor de stekken bouwt Willie zelfs een heel nieuw armatuur. Kortom: Willie Wortelen in bloeiweek #1!

Zes weken staan de Mohammeds nu in mijn G-Kit XL, en dat is ongeveer de helft van deze kweekronde. Deze zesde week was namelijk ook de eerste echte week van de bloeifase. Ik ben deze week ook lekker aan het hobbyen geweest maar daarover straks meer. Eerst over naar de Mohammeds… Die zijn deze week lekker aan het bloeien geslagen maar ondanks dat groeien ze ook nog lekker in de hoogte door.

Ik had twee planten wat te veel water gegeven van de week. Het betrof de twee dames links en rechts achteraan. De volgende ochtend na het water geven stond het opvangbakje tot aan de rand toe vol. Ik heb het overtollige water uit de opvangbakjes weggezogen. De plant die achter in het midden staat blijft maar door de hoogte in groeien. Zelfs nadat ik de top eruit had geknipt groeit ze nog steeds snel de hoogte in.

Hierboven zie je het knipwerk aan de top van vorige week; het is niet goed zichtbaar op de foto maar deze week is het beter te zien. Er groeien nu twee uitlopers die hopelijk één mooie dikke top gaan vormen. De andere Mohammeds zitten ook vol met topjes, die momenteel niet veel groter dan mijn duim zijn.

De eerste foto is van het linkeraanzicht als je de deur openschuift. De tweede foto is het zicht als je via de rechterkant naar binnen kijkt. Ik vind het een erg mooi gezicht; eindelijk een kweekronde zonder binddraad om alles bij de binnenzon vandaan te houden! De extra ruimte van de verhogingsset komt nu steeds beter van pas.

De dames voelen zich erg op hun gemak. Bekijk maar eens hoe mooi de grote bladeren zijn die ze hebben gemaakt. Ik heb het blad even op een A4-papier neergelegd zodat ik er een mooie foto van kon maken.

En dan zijn we aangekomen bij de onderste helft van de kweekkast. De afgelopen dagen heb ik hier en daar een klein trosje bloemen weg moeten knippen. De ventilators die eerst nog op de plantenbakken rustten, heb ik nu aan het scrogrek vastgemaakt. De lucht kwam niet meer zo goed door het bladerdek heen maar nu hij wat dichterbij hangt, gaat het ventileren weer goed.

Chilipulver

De vaste lezers was het vast al opgevallen dat er iets uit de plantenbakken steekt. Dat is de nieuwe vochtsensor die ik tegenkwam bij de Ikea, genaamd de Chilipulver. Het koste maar een paar eurootjes dus ik dacht kom, neem er een paar mee om te experimenteren en te kijken of het werkt.
Na het openen van de verpakking spreekt het voor zich: batterijen erin en het vochtigheidsniveau instellen. Met een dikker wordend druppeltje wordt het niveau op het apparaatje weergegeven. Je stop ze daarna enkele centimeters dieper dan de metalen sensor onderaan het stokje in de aarde, en klaar is Willie.

Na het bewateren was het afwachten tot de volgende dag. Als het goed is staan er dan een paar blauw te knipperen. De volgende dag bij de kast aangekomen stonden er inderdaad twee van de drie te knipperen. Ik had er één op het middelste druppeltje laten staan om te kijken of de dikste druppel niet te nat zou zijn. Maar voor nu lijkt de dikste druppel (stand 3) de juiste stand voor de dames. Ze staan net niet kurkdroog.

Kweekfeiten

En dan ben ik nu aangekomen bij de cijfers. Oftewel de kweekfeiten op een rijtje. De 315 Watt CMH kweeklamp om daar maar eens mee te beginnen, hangt op een hoogte van 25 centimeter boven de grootste dame. De gemiddelde temperatuur was afgelopen week 24,36 graden Celsius een lekker herfst temperatuurtje. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 55,27 procent. Het klimaat is redelijk stabiel de afgelopen weken.

De bewatering van de zes dames loopt nu gelijk. Ik heb de hoeveelheden wel naar beneden moeten aanpassen. Na het plaatsen van de sensoren kwam ik er namelijk achter dat ik ze stelselmatig iets te veel water aan het geven was. Ik ben nu van 1 liter water met voeding per dag naar 800 milliliter (per dag per plant) gegaan.

De stekjes

De twintig kleine stekjes leven allemaal nog. Ze maken het goed in de verhoogde CNNBS G-Kit. De stekjes stonden onder twee LED balkjes van 9 Watt per stuk. Ze hingen er een beetje droevig bij aan het deksel van die Curver box, en hadden wat liefde nodig. Maar eerst de toestand van plantjes.

De stekjes staan onder een lichtschema van 19/5 (19 uur licht en 5 uur donker). Na de eerste week heeft nog geen enkele stek wortels gevormd maar dat is ook redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur hier was 24,20 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was 68,13 procent.

Dan was het tijd om de lamp van mijn stekken te verbeteren. Na wat zoeken in de schuur kwam ik een plank met de juiste maat tegen. Hier was ik de LED balkjes op aan het aftekenen toen me ineens een idee te binnen schoot. Of dit nou kwam door die lekkere joint die ik net ervoor had gerookt zullen we nooit weten, maar het idee ziet er dus als volgt uit:

Ik heb de twee LED balken versterking gegeven van twee 14 Watt LED kweeklampjes met een gewone E27 fitting, eveneens van de IKEA. En toen ik toch bezig was heb ik ook meteen een ventilator in het armatuur verwerkt. Zo hebben de plantjes een lekker briesje tijdens het groeien en zit alles in één verwerkt.

Na een nachtje proefdraaien heb ik alles nog even een likje verf gegeven en dit is het eindresultaat. De kleine stekjes hadden alleen wel erg veel last van de ventilator nu ze nog zo klein zijn. Ik heb dit opgelost door er een potmeter tussen te zetten. Nu kan ik de snelheid van de ventilator regelen en worden de kleine stekjes niet meer weggeblazen door de wind van de ventilator. Het ziet er in vergelijking met de vorige keer een stuk beter uit. Tot nu toe zijn alle stekjes nog mooi groen.

De (K)weekvideo

Deze week zien we de Mohammeds lekker doorgroeien in de video. De net gestarte bloeifase is ook goed te zien. De dames wiebelen en strekken om maar dichter bij hun binnenzon te komen.

Volgende week in mijn kweekavontuur: gaan de Mohammeds de oude maximale hoogte voorbij? Hebben de stekjes nu wel wortels?

Willie Wietman

(advertentie)