(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de extra extra large kweekkast van Willie Wietman is de bloeifase aangebroken; voor Willie het startsein om eens flink te gaan dieven. Van de takken die hij aan de onderkant van zijn Mohammeds af knipt, maakt hij stekken voor een nieuwe kweekronde. Kweekverslag van de allereerste bloeiweek.

Ik tel week vijf van deze kweekronde en de eerste volle week waarin de Mohammeds op 12/12 stonden. Afgelopen week zijn de dames goed door de gaten in het scrogrek gegroeid. Ik heb ze hier en daar moeten helpen om door de gaten te komen maar zoals je kunt zien op de foto gaat het erg goed.

Stekken dieven

Nu er genoeg takken door het scrogrek gegroeid zijn, begin ik met onderzijde kaal te knippen. Net als in andere kweekrondes knip ik alle takken weg die niet boven de aluminium balk komen, en in dit geval niet boven het rek uit komen. Deze takken geven later kleine onderontwikkelde toppen, en het is daarom zonde van de energie om deze door te laten groeien. Buiten dat komt het de luchtstroom ook ten goede.

Het is behoorlijk kaal geworden in de kweekkast. Bij het snoeien heb ik de losse bladeren van de takken gescheiden. Deze takken ga ik later gebruiken om weer stekjes van te maken. Het is in ieder geval een aardige berg snoeiafval geworden, dus stekjes genoeg.

Een topje kleiner

Toen ik klaar was met de onderzijde van de G-Kit XL was het tijd om een etage hoger te kijken. Bijna alle Mohammeds hebben hun takken op gelijke hoogte, op één na: de dame die in het midden achteraan staat. Dit is één van de twee zaadplantjes, en ze is goed de hoogte in gegaan. Hierdoor groeide ze wel erg dicht in de buurt van de (315 Watt CMH) binnenzon.

Omdat deze dame zo snel aan het groeien is heb ik besloten de top eruit te knippen. Het is lastig om te zien maar ik heb de top na de eerste twee uitlopers weggeknipt. Volgende week als de plant verder ontwikkeld is zal het vast beter te zien zijn.

Bloeiverschijnselen

Misschien was het je al opgevallen dat de eerste tekenen van de bloei zichtbaar zijn. Het is nog erg pril maar het ziet er veelbelovend uit. Tijdens het snoeien viel het me op dat de dames al een aardig aroma aan het afgeven zijn.. héérlijk! Eén van de Mohammeds wilde zó graag in beeld komen dat die maar voor de cameralens was gaan groeien.

De Mohammeds worden groter en groter dus moet de lamp hoger en hoger. In vorige kweekrondes was ik nu al aan het kijken hoe ik de dames in bedwang kon houden. Dankzij de verhogingsset heb ik daar deze keer geen last van. Dit maakt van mijn G-kit XL een XXL. Ik heb in het rood op de deur aangeven op welke hoogte de 315 Watt CMH kweeklamp hangt. Zoals je kunt zien is er op het moment nog genoeg ruimte voor de planten om verder te groeien en bloeien.

Klimaat en bewatering

De 315 Watt CMH hangt op het moment op 22 centimeter boven de hoogste Mohammed. Deze week was de eerste volle week van het 12/12 lichtschema (12 uur aan en 12 uur uit). De grafieken worden steeds iets langer. Het lukt me niet om in de app een korte tijd weer te geven. Zo is het verloop dan weer wel beter te zien.

De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 24,22 graden Celsius. Het is langzaam steeds iets frisser aan het worden. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 55,55 procent. De bewatering van de dames heeft een sprong gemaakt deze week. Ik zit nu voor de grote dames op 1 liter water met voeding per dag. De twee kleinere Mohammeds krijgen 600 milliliter water met voeding per dag.

Ik heb deze week nog afgemaakt met groeivoeding en ga volgende week aan de slag met bloeivoeding van Plagron. Ik heb de Mohammeds niet verpot om twee redenen. Eén daarvan was dat de dames al te groot waren geworden waardoor ik ze ver terug had moeten snoeien. Het tweede probleem was dat mijn voorraad aarde op was en ik het niet aandurfde om nieuwe aarde te kopen, in verband met beestjes die in de nieuwe aarde kunnen zitten.

Stekken maken

Oftewel: aan de slag met het snoeiafval van de Mohammeds. Van de berg takken die ik had weggeknipt heb ik 20 stekjes gemaakt. Willie Wietman, wat ben jij van plan? Een kwekerij starten? Nee, natuurlijk niet maar ik gooi er dit keer liever een aantal weg dan dat ik er weer een paar te kort kom. De stekjes tonen wel tekenen van bloei maar dat is de laatste keer ook goed gegaan, alleen waren ze daardoor niet zo mooi.

Je vraagt je misschien af waarom ik ze op die tegels heb staan? De led verlichting die ik gebruik zit vast aan een Curver box deksel en ik had niet de tijd om een ophangbeugel te maken voor de verlichting. De Curver box was net één centimeter te groot voor de CNNBS G-Kit met verhogingsset. Ik heb het voor nu even zo opgelost.

De stekjes staan op een lichtschema van 19/5 zodat ze denken dat het weer hoog zomer is en stoppen met bloeien. De afzuiger staat zo ingesteld dat de luchtvochtigheid tussen de 60 en de 75 procent zou moeten komen maar de tijd zal dat uitwijzen. Ook in deze kweekkast heb ik een datalogger geplaatst dus we zullen het volgende week weten.

(K)weekvideo

Het ging de eerste dag even mis. Ik had de camera’s eerst goed gezet en daarna de lamp op hoogte gehangen. Hierdoor was de eerste dag dus alleen het armatuur te zien. De Mohammeds laten zich door niets tegenhouden. Ze manoeuvreren zo door de gaten heen.

 

Volgende week in mijn kweekavontuur: zet de bloei door? Zijn er al toppen? Leven de stekjes nog?

Willie Wietman

(advertenties)