(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op bevel van het Hooggerechtshof móet Mexico recreatieve wiet legaal maken (want mensenrecht), en het begint er nu eindelijk op te lijken. Afgelopen week stemde de Senaat in met een legaliseringsvoorstel en dat gaat nu voor stemming in het Lagerhuis van het Congres. Ondertussen mengt de machtige katholieke kerk zich ook in de discussie en precies zoals je het zou verwachten: tegen!

Mexico wordt de grootste legale wietmarkt ter wereld

Donderdag 19 november stemde de Senaat (zeg maar de eerste Kamer) van Mexico in met het voorstel om recreatieve wiet te legaliseren. Een ‘landmark cannabis legalization bill in a landslide vote’ volgens persbureau Reuters.

En dat klopt ook wel, want dankzij de 82 tegen 18 stemming in de Senaat staat Mexico op de drempel om ’s werelds grootste legale recreatieve cannabismarkt te worden. Er wonen 128.649.565  mensen in het Midden-Amerikaanse land, vandaar.

Hoe zat het ook alweer? Pas in 2017 legaliseerde Mexico medicinale wiet. Naar aanleiding van een rechtszaak van boze burgers besloot het Hooggerechtshof in 2018 dat ook recreatieve cannabis valt onder persoonlijke vrijheid van die burgers, en dus kreeg het Congres de opdracht om binnen één jaar voor wetgeving te zorgen.

Dat liep uiteraard vertraging op – het is de politiek tenslotte – maar afgelopen donderdag stemde de Senaat dan eindelijk in met een legaliseringsvoorstel; 82 van de 100 senatoren konden zich er in vinden.

Elke Mexicaan mag thuis 6 wietplanten kweken

Als het wetsvoorstel ook echt wet wordt (en daar lijkt het nu toch wel op), dan mag elke volwassen Mexicaan straks 1 ounce, ietsje meer dan 28 gram, cannabis in bezit hebben. Consumptie voor de ogen van minderjarigen is echter verboden. De wet staat ook de thuisteelt van 6 wietplanten toe en opent de weg voor het vestigen van een vergunningensysteem voor grootschalige cannabisproductie en -verkoop.

Met legale funwiet hoopt de Mexicaanse regering ‘de leefomstandigheden te verbeteren’ en de aan drugs gelinkte criminaliteit te verminderen. Jaarlijks komen er tienduizenden Mexicanen op gewelddadige wijze om het leven door kartel-gerelateerd drugsgeweld.

De politiek in Mexico hoopt nog voor het einde van dit parlementaire jaar de spreekwoordelijke kogel door de kerk te jagen, zodat 2021 een stuk leuker begint dan dit jaar.

Op de kerk en de kartels na vindt iedereen in Mexico het een goed idee om wiet legaal te maken… [foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]

Kerk: ‘legale wiet gevaar voor gezondheid en veiligheid’

Je zou dus denken dat behalve die drugskartels iedereen staat te juichen om het legaliseringsvoorstel. Maar nee hoor, de in Mexico nog steeds machtige katholieke kerk vindt het maar niks. ‘Mexican church decries Senate’s marijuana legalization vote‘, schrijft nieuwszender ABC maandag.

In een statement zondag stelde de Mexicaanse bisschoppenraad dat de ‘Kamer van Gedeputeerden’ (zeg maar de Tweede Kamer daar) het wetsvoorstel moet wijzigen met het oog op ‘gezondheid en openbare veiligheid’.

“De wet die is aangenomen doet geen recht aan de gezondheidsgevaren die voortvloeien uit een steeds groeiende gebruik van marihuana, hij doet geen recht aan de gevolgen voor families als gevolg van drugsconsumptie door jonge mensen, en het draagt niet bij aan het verminderen of afremmen van de blootstelling aan drugs”, aldus de katholieke raad.

FC Omdraaikampioenen

De mooiste onzin-zin over het wetsvoortel om recreatieve wiet in Mexico te legaliseren, vinden wij echter deze van de katholieke pedo’s bisschoppen:

‘The demands for irresponsible liberty for a few, are placed above the common good and health’

Hahaha, het is toch godgeklaagd met die gelovige ‘meesters van het omdraaien’ ook, hè!

LEES OOK:  Historicus: ‘Die Jezus wist wel wat wiet was!’

[openingsbeeld: Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertenties)