(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week kwam het piepkleine Balkan-staatje Noord-Macedonië weer even in het nieuws, omdat de voormalige Joegoslavische deelstaat van buurland Bulgarije geen lid mag worden van de EU. Maar er is ook goed nieuws: in hoofdstad Skopje werd feestelijk een gigantische wietplantage officieel geopend door een zwik bobo’s. Per jaar komt hier straks zo’n 15.500 kilo cannabis uit gerold!

Noord-Macedonië, wat is dat?

Vroeger – dat wil zeggen na het uiteenvallen van Joegoslavië in de nineties – heette Noord-Macedonië nog gewoon Macedonië, maar dat pikten de Grieken niet want die hebben zelf al een provincie met die naam. Vandaar dat ze nu Noord-Macedonië heten.

Anyhow, over naar echt belangrijke zaken zoals de opening van de mega-wietfabriek deze week, iets waar de 2 miljoen inwoners van het Balkan-land wel oprecht trots op kunnen zijn natuurlijk.

Indoor wiethok van 17.800 m2

Via haar Poolse dochteronderneming Pharmacann Polska opende PHCANN International in Skopje de enorme indoor wietkwekerij met een vloeroppervlak van liefst 17.800 vierkante meter. PHCANN noemt zichzelf een ‘vertically integrated, multinational pharmaceutical cannabis company’ en daar horen eigen wietfabrieken natuurlijk ook bij, vandaar de show in Skopje afgelopen maandag.

Het is overigens al de tweede wietkwekerij voor PHCANN in Noord-Macedonië en beide faciliteiten zijn uiteraard gebouwd volgens de richtlijnen van de EU GMP, ofwel de ‘Good Manufacturing Practice’. Ook al mogen ze in Noord-Macedonië voorlopig nog helemaal geen EU-lid worden, de wiet die er gekweekt wordt is wel voor de Europese consumenten bedoeld (en voor ‘andere globale markten die legale medicinale cannabis toestaan’, aldus het bedrijf)! PHCANN verwacht die EU GMP-certificatie in 2021 gewoon binnen te halen.

Jaarlijks meer dan 15-duizend kilo wiet

Goed, er kan dus maximaal 15.500 kilo wiettoppen per jaar geteeld worden daar in Skopje. Dat gaat deels in ‘herbal form’ (gewoon als toppen dus) de export in, en deels als olie de wereld over.

Daarnaast heeft PHCANN – dat ook aan de New Yorkse aandelenbeurs staat genoteerd – een volledig uitgerust ‘cannabinoid research and testing laboratory’ gebouwd bij de nieuwe XL-wietkwekerij. In dat lab wordt microbiologisch onderzoek gedaan en data over ‘cannabinoïden in alle vormen’ verzameld. ‘Het lab is gebouwd om te verzekeren dat alle producten volgens de hoogste standaard worden gemaakt – van het planten tot de verpakking en opslag – voor behoeftige patiënten in de hele wereld’, stelt het bedrijf.

Noord-Macedonië direct een speler van formaat

De CEO van PHCANN, Zlatko Keskovski, vertelde bij de opening van zijn nieuwe plantage in Skopje dat hij verwacht dat Europa binnen 5 jaar de grootste markt op aarde wordt voor ‘pharmaceutical-grade cannabis products’.

‘Als zodanig zal deze faciliteit in staat zijn om te voldoen aan de vraag uit Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en andere landen in de EU die farmaceutische cannabis omarmen, evenals andere internationale markten zoals Australië en Brazilië. De filosofie van PHCANN is altijd geweest om de patiënt in het hart van we doen te plaatsen, en we hebben geavanceerde technologie geïmplementeerd om ons ervan te verzekeren dat we hier de hoogste kwaliteit farmaceutische producten kunnen produceren’, aldus de baas zelf.

En zo zie ja maar weer, ook in Noord-Macedonië wordt hard aan de cannabisweg getimmerd. Ter vergelijking; in deze PHCANN wietkwekerij wordt vanaf 2021 ongeveer 5 x zoveel wiet geteeld als dat ons eigen Bedrocan in Nederland doet na 20 jaar in bedrijf te zijn…

[openingsbeeld: DvorakPhoto/Shutterstock]
(advertenties)