(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Frankenstein-wiet of een zegen voor onze planeet en haar milieu? Over het genetisch modificeren van gewassen is altijd veel te doen. En dat zal er niet minder op worden ook nu het Israëlische bedrijf CanBreed (what’s in a name) claimt dat het als eerste ter wereld erin geslaagd is – door middel van genoomtechniek – om cannabis genetisch te veranderen. Het doel is dat de wietteelt winstgevender én duurzamer wordt.

Ingrijpen in het DNA van wietplanten

Israeli company reports first ever successful genetically edited cannabis‘, kopt de gerenommeerde Israëlische krant Jerusalem Post afgelopen week. CanBreed, een Israëlische cannabisbedrijf, rapporteert dat zij voortaan in staat zijn om wietplanten te ontwikkelen die ‘verbeterd worden’ door het toepassen van zogeheten ‘genome editing’.

Genoombewerking (ook genoomtechniek of genbewerking genoemd) is een soort genetische manipulatie waarbij DNA wordt ingebracht, verwijderd, gewijzigd of vervangen in het genoom van een levend organisme. De wietplanten van CanBreed vertonen daardoor ‘betere agronomsiche eigenschappen’, aldus de Israëliërs, en dat moet voor meer winst en tegelijkertijd minder milieubelasting zorgen.

Niet mens maar technologie verandert genetica

CanBreed, experts op het gebied van cannabis genetica en zaden, meldt dat een onderdeel van hun onderzoeksinspanningen zich richt op het resistent maken van wietplanten tegen de ziekte echte meeldauw. Tijdens dat proces is men er naar verluidt in geslaagd om voor het eerst succesvol genoombewerking in cannabis toe te passen.

Die mijlpaal kwam er door gebruik te maken van de ‘CRISPR-Cas9 genome editing technology’, waarvoor de uitvinders vorig jaar nog de Nobelprijs voor Scheikunde kregen. CanBreed wist een commerciële licentie los te peuteren van de patenthouders Corteva Biosciences en Broad Institute (van de MIT en Harvard Universities).

Ze laten er op hun homepage geen misverstand over bestaan wat de bedoeling is bij CanBreed…

Natuurlijk wordt de genetica van cannabisplanten al eeuwenlang veranderd, maar dat gebeurt dan door mensenhanden met selectieve teelt ofwel veredeling, het kruisen van strains en dergelijke. Nu is er voor het eerst technologie toegepast om een wietplant te veranderen, aldus CanBreed.

‘Wietteelt gaat hierdoor wereldwijd veranderen’

Volgens het bedrijf is het gebruiken van ‘genome editing capabilities’ noodzakelijk, omdat men zo in staat is om planten met verbeterde eigenschappen te ontwikkelen voor de grootschalige, hoog-kwalitatieve en kostenefficiënte cultivatie van cannabis.

Ido Margalit, de CEO van CanBreed, is uiteraard een blij man. “Als jong Israëlisch bedrijf zijn we erg opgetogen en trots om deze buitengewone prestatie te delen. Dit zal het aanzicht van wietteelt in Israël en de rest van we wereld veranderen.”

Toe maar, geen angst om grote woorden te gebruiken deze CanBreed-baas. Overigens heeft zijn bedrijf ook nog aanvragen lopen voor het toepassen van andere patenten om eigenschappen van cannabis te veranderen. Naast resistentie tegen echte meeldauw – een poederschimmel die veel voorkomt bij wietteelt – wil men bijvoorbeeld bereiken dat de bloei kan intreden onafhankelijk van de daglengte.

Horror of hemels?

Genetische modificaties zoals deze kunnen volgens de Israëliërs helpen om zowel industriële (vezel)hennep als medicinale/recreatieve cannabis meer duurzaam en economisch levensvatbaar te maken.

“Zulke ontwikkelingen stellen CanBreed in staat om wiettelers te voorzien van de broodnodige oplossing van uniforme en verbeterde cannabisplanten, die de weg zullen plaveien naar standaardisatie van de industrie”, stelt Margalit onomwonden.

Zoals gezegd is genetische manipulatie altijd goed voor felle discussies: krijgen we hierdoor Frankenstein-wiet of is het een blessing in disguise? De tijd zal het ons leren…

[openingsbeeld: Kitsada Vector/Shutterstock]
(advertentie)