(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vijftienhonderd wietplanten… Dat zijn er precies 300 keer te veel volgens het geldende gedoogbeleid, waarbij we overigens moeten vermelden dat je ook die 5 gedoogde planten moet afgeven aan de autoriteiten als je betrapt wordt, want anders kan je alsnog strafrechtelijk vervolgd worden. Hoe dan ook; opmerkelijk dus dat een bijklussende komkommerboer slechts een werkstraf van 150 uur krijgt voor het exploiteren van een professionele wietplantage met 1.500 wietplanten!

Komkommertijd voor Nico van A.

Over naar IJsselmuiden, een dorp in de gemeente Kampen in de provincie Overijssel, dat zoals de naam al een beetje verraadt ook daadwerkelijk neergekwakt is aan de monding van de rivier de IJssel. Er wonen ongeveer 12.360 mensen, waarvan er dus minstens één komkommers teelt voor de kost.

Die handel is echter bepaald geen vetpot als we deze zaak mogen geloven, want onze hoofdrolspeler – de 54-jarige glastuinder Nico van A. uit IJsselmuiden – probeerde naar verluidt ‘zijn noodlijdende komkommerkwekerij overeind te houden door als bijverdienste wiet te kweken’, zoals de regionale krant De Stentor ons maandag bericht.

1.500 wietplanten achter verborgen deur

Van komkommers in de kas naar wiet onder glas, dat lijkt wellicht een kleine stap voor menige lezer. Maar ja, het mag niet hè? En dus klopte de politie op de deur van de komkommerkwekerij in de Koekoekspolder, op wat we gerust een onzalige 24 juli 2017 kunnen noemen.

Achter een enorme stapel pallets bleek onze Nico een verborgen deur te hebben… eh, verborgen. Achter die deur draaiden twee kweekruimtes op volle toeren, met in totaal liefst 1.500 wietplanten. Deze week reeds – slechts drie jaar en drie maanden na bovenstaande illegale feiten – stond Nico al voor een rechter.

Wiet kweken in een kas gaat prima… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Brabantse burenhulp

Het bleek tijdens de rechtszaak in Zwolle dat Nico zelf op het idee was gekomen om wat bij te klussen met een ander gewas dan zijn geliefde maar bedroevend weinig opleverende komkommers. Toch wist hij dan wel weer zomaar 30.000 euro op te hoesten voor het inrichten van de XL-wietkwekerij achter de verborgen deur. Tja, sommige raadsels blijven forever raadselachtig, zullen we maar zeggen.

Nico richtte het wiethok zelf in, maar omdat 1.500 wietplanten nogal wat werk opleveren, schakelde de komkommerboer ‘via een kennis’ ook de hulp in van twee Brabanders. Die zorgden dan bijvoorbeeld weer voor een fijne plek om de wietoogst te laten drogen, maar niet nadat ze eerst twintig knippers hadden opgetrommeld om Nico van die oogst af te helpen.

Politie verpest het tweede oogstfeest

Nico de noodlijdende komkommerkweker begon zich al wat beter te voelen, financieel gesproken. Met de tweede oogst zou ie al uit de kosten komen en daarna kon het echte feestje dan mooi beginnen. Maar zover kwam het uiteraard niet, wat geheel en al te wijten is aan bovengenoemde politie-inval in de zomer van 2017.

De verdediging van Nico in de rechtbank maandag stelde weinig meer voor dan de schuld volledig op die k*t komkommers afschuiven. We citeren de krant De Stentor even: ‘Van A. begon in 2014 zijn komkommerkwekerij wat een bijzonder slecht jaar bleek te zijn in deze branche. Hij werkt 70 tot 80 uur in de week en kan financieel amper zijn hoofd boven water houden.’

Nederland is en blijft Nederwietland

Voor het kweken van 1.500 wietplanten eiste het Openbaar Ministerie 150.000 euro aan geld van Nico, wat gelijk zou staan aan zijn ‘criminele winst’. Daarnaast ook nog een gruwelijke werkstraf van 180 uur.

Wat zou de rechter maandag vonnissen tegen de noodlijdende komkommerkweker uit de Koekoekspolder in IJsselmuiden? Welnu; een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, een werkstraf van 150 uur en een geldboete – over te maken aan Vadertje Staat – van 17.583 euro.

Omgerekend betekent dit dat je in Nederland één uurtje onbetaald moet schoffelen per 100 wietplanten. En op de koop toe 11,72 euro boete betaalt, per wietplant. Mits je gepakt wordt natuurlijk… Reken uit je winst, mensen!

[openingsbeeld: Fidart/Shutterstock]
(advertenties)