(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Af en toe een weekje in je man cave doorbrengen is goed voor de dames. Althans, voor de groene dames van Willie Wietman. Die bleken namelijk te weinig water te krijgen. Willie past daarom zijn watermanagement en luchtzaken aan en snoeit zijn binnentuin egaal. Op naar de bloeifase!

Kweekweek numero drie, waarin ik veel tijd in mijn kweekkamer heb doorgebracht. Daar staat namelijk niet alleen de verhoogde CNNBS G-Kit XL; het is ook mijn man cave. En toen ik daar zo lekker aan het hobbyen was, heb ik de kamer ook maar even lekker laten doorluchten. Het lijkt erop dat de dames dat erg op prijs stellen, want ze zijn heel aardig gegroeid. Zodoende heb ik ze ook maar even een knipbeurt gegeven. En nu ik ze nog makkelijk uit de kast kan pakken, heb ik ze voor en na de knipbeurt ook maar even op de foto gezet.

Eén voor één geknipt

De eerste die aan de knipbeurt was, dat was een Mohammed uit stek, die links vooraan in de kast staat. De eerste foto (hieronder) is vóór en de tweede is na het knippen gemaakt. Bij het optillen viel op dat de plant erg licht van gewicht was. Toen in mijn vinger in de aarde stak om te kijken of het nog nat genoeg was, bleek al snel dat ze kurkdroog stond. Ik heb de eerste vijf centimeter van de onderkant van de stam van de kleine bladeren ontdaan. Ook heb ik een stuk van de bovenkant afgeknipt. Dit heb ik gedaan om de dames wat sneller op gelijke hoogte te krijgen.

De tweede dame die plaats mocht nemen in de kappersstoel staat links achterin. Ook deze is haar leven als stek begonnen en staat droog en heeft een knipbeurt nodig. Ze heeft al de hoogte van 25 centimeter dus van de hoogte hoeft niets af. Alleen van de stam moet wat klein blad weggeknipt worden. Hieronder zie je de voor en na foto’s.

De volgende twee Mohammeds die ik op de foto zette, zijn de twee die ik uit zaadjes heb laten ontkiemen. Deze twee staan momenteel in het midden van de G-Kit XL. De eerste die ik uit de kast pakte was al een stuk zwaarder dan de vorige twee. Deze staan dus wat te nat en moeten even een bewateringsbeurt overslaan. De kleintjes hebben het ondanks de natte voetjes erg goed gedaan en zijn nu 18 en 22 centimeter hoog. Hieronder zie je ze.

De vijfde en grootste Mohammed staat rechts vooraan. Op dezelfde plaats als waar in eerdere rondes ook de grootste dame van de kast stond. Voor de knipbeurt had ze een hoogte van 33 centimeter. Ook deze dame staat droog, en dat is niet goed maar wel consequent. Na het inkorten en schoon knippen van de stam was ze nu ook 25 centimeter hoog.

De laatste wietplant die aan de beurt was staat rechtsachter in de G-Kit XL. Zoals ik al dacht stond ook deze plant te droog. Ze staat recht voor een ventilator en was er niet slechter of beter aan toe dan de andere planten die te droog stonden. Ook hier moest eerst wat worden ingekort, en de benen moesten geschoren worden. Hieronder zie je weer de voor en na foto’s daarvan.

Willie’s onderzoek

Omdat ik merkte dat alle grote dames droog stonden, ben ik de beelden van de camera maar eens na gaan kijken. Ik geef de dames dagelijks water, bijna altijd rond dezelfde tijd. Bij het kijken van de beelden viel het meteen op dat de Mohammeds rond 11 uur hun bladeren laten hangen. En dat dat al een aantal dagen zo is. Oeps! Ik heb dus erg dorstige dames in de kast, en het was nog niet de bedoeling om ze nu al te stressen.
Conclusie: ik heb de bewatering met 100 milliliter verhoogd en hou het de komende week extra in de gaten.

Luchtzaken

Ik ben ook aan de slag gegaan met de fans in de kweekkast. Na het verhogen (van G-Kit XL naar G-Kit XXL) was het meeste van mijn bedrading iets aan de korte kant, en moest vervangen of verlengd worden. De afgelopen weken had ik maar twee ventilators van 12 centimeter aan staan. Dit zijn PC-ventilatoren. En nu vraag je vast af waarom ik deze gebruik?
Nou dat is vrij simpel. Punt één, ik heb niet zo’n goede ervaring met (kamer) ventilatoren die 24/7 aanstaan. Ik vind ze dan al snel gehorig worden. Punt twee; in de kamer staat ook 24/7 een computer te draaien, en deze maakt gebruik van hetzelfde formaat ventilatoren en maakt dus ook een identiek geluid. Hierdoor hoor ik de extra ventilatoren in de kamer niet. De set van twee ventilatoren aan de rechterkant, is nu versterkt door een set van drie aan de linkerkant, en een set van twee boven het armatuur. Er moet ook nog een set aan de rechterkant komen. In totaal zitten er dan 9 ventilatoren van 12 centimeter in de kast.

Watermanagement

Toen ik merkte dat de grote Mo’s droog stonden, heb ik de dosis water natuurlijk direct verhoogd. De planten kregen tot nu toe geen voeding bij het water maar daar is nu wel verandering in gekomen. Voor wat betreft het merk; ook deze ronde ga ik door met de voeding van Plagron. Ik gebruik hun voedingsschema om te zien hoeveel voeding ik ze moet geven.

De grote dames krijgen nu 350 milliliter water met voeding per dag. De twee kleinere gaf ik eerst 150 milliliter maar dat is dus te veel, en breng ik daarom terug naar 100 milliliter. Als ze niet meer te nat staan natuurlijk want eerst moeten ze even wat opdrogen.

Temperatuur en luchtvochtigheid …

… was deze week niet helemaal naar wens maar dat is 100 procent mijn eigen schuld. Als eerste ben ik vergeten om de 315 Watt CMH op vol vermogen te zetten. Dit is nu aangepast en de binnenzon schijnt vanaf vandaag voluit. Hij hangt 33 centimeter boven de kronen van de planten. Ik had een bakje water in de kast, met een ventilator erop om de luchtvochtigheid te verhogen. Om te kijken of hoeveel effect dat had heb ik het bakje uit de kast gehaald om het verschil te zien met vorige week.

De gemiddelde temperatuur was de afgelopen week 25,55 graden Celsius, en dat is bijna gelijk aan vorige week, ondanks het goed ventileren van de kamer. De gemiddelde luchtvochtigheid is een heel ander verhaal. De dag dat ik het bakje heb weggehaald is direct zichtbaar in de grafiek. Het gemiddelde kwam daardoor ook uit op 41,35 procent. Deze week maar is kijken of ik een ander bakje heb wat erin kan want het werkt blijkbaar erg goed om wat extra vocht in de lucht te krijgen. Nu de verwarming weer aan staat is de lucht in huis ook droger geworden.

Mohammed time lapse

Deze week groeien de dames weer lekker door. Voor de oplettende kijker is ook duidelijk te zien dat de planten aan het einde van hun dagen erg ineen zakken. De Mohammeds komen langzaam op gelijke hoogte.

Volgende week in mijn kweekavontuur: loop de bewatering goed? Staat het bakje water er al? Tijd voor 12/12?

Willie Wietman

(advertenties)