(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Willie Wietman telt vier groeiweken CNNBS G-Kit XL, en besluit dat dat er wel genoeg zijn. Hij schakelt met andere woorden over naar het 12/12 lichtschema, maar eerst worden de dames nog even netjes gesnoeid. Het scrogrek krijgt een tweede kans in de extra large kweekkast. 

Het is de vierde week van deze kweek, en ik heb de knoop doorgehakt: het lichtschema in de CNNBS G-Kit XL staat sinds deze week op 12/12. Het was ook de laatste keer dat ik de Mohammeds uit de kast heb kunnen halen voor een inspectie. Daarna was het uiteraard tijd voor een kleine fotoshoot. Ik heb dit keer een statief gebruikt om het onderlinge verschil tussen de planten beter te kunnen laten zien.

6x Mohammed

De eerste plant die ik laat zien is de Mohammed links vooraan; ze staat lekker stevig in de pot en is een mooi struikje aan het worden. De eerste foto is vóór de knipbeurt, en de tweede is ná de knipbeurt gemaakt. Van de droogte van vorige week was nu niets te merken. Ik heb bij de planten niets van de bovenkant afgeknipt maar daar vertel ik straks meer over. Wel heb ik de stammen weer schoon geschoren (gediefd).

De tweede Mohammed staat links achterin. Ook hier heb ik niet veel weggeknipt maar alleen aan de onderzijde en wat takjes in het midden. Ook deze dame staat er goed voor, met mooi groen blad. Ze staat ook lekker stevig in de bloempot.

Dan zijn we aangekomen bij de middelste rij; deze twee Mohammeds heb ik uit zaadjes uitgekiemd. Ze zijn ook wat dunner en een minder vol, maar ook hier vond ik dat er wel het één en ander van de onderkant af kon.
Ook deze week zat ik met de bewatering van dit plantje niet goed en stond ze weer te nat. Het was mij tot de laatste bewatering gelukt om haar niet te nat te laten staan. Het is ook het kleinste plantje in de kweekkast en niet zo zeer qua hoogte, maar ze is erg slank. Deze kleine dame staat ook nog niet zo stevig in haar pot.

De vierde Mohammed staat ook in het midden maar achterin. Deze is in vergelijking met haar even oude zusje een stuk breder. Met deze dame heb ik nog geen probleem gehad met de bewatering. Ze staat er goed voor, mooi groen blad alleen staat ook deze dame nog niet zo stevig in haar schoenen.

De vijfde Mohammed staat rechts vooraan en is een echte punker. De takken schieten alle kanten op en er zit niet echt een model in. Normaal gesproken had ik de onderste takken weggeknipt omdat ze slap zijn en nooit goed meegroeien, maar deze zijn al bijna op gelijke hoogte met de top van de plant. De plant in kwestie staat ook lekker stevig in de pot.

De laatste Mohammed staat rechts achterin, en had wel een echt knipbeurt nodig. Rondom de stam zat het vol met kleine dunne takjes waar je niets mee kan. Deze heb ik dus netjes weggeknipt. Ze staat er voor de rest goed voor. De bladeren lijken wel iets lichter dan die van de andere Mohammeds.

Klimaat en bewatering

De 315 Watt CMH binnenzon hangt op een hoogte van 33 centimeter boven de planten. Het lichtschema is ook aangepast. Sinds een paar dagen gingen de planten van 18/6 naar 12/12. Dat is dus 12 uur aan en 12 uur uit; ook wel het bloeischema genoemd.

De gemiddelde temperatuur was deze week 25,18 graden Celsius; een klein verschil met vorige week. De gemiddelde luchtvochtigheid was 52,85 procent, en gaat de goede kant op. Ik heb trouwens geen bakje water in de kast staan om de luchtvochtigheid te verhogen de dames doen dat nu helemaal zelf. De bewatering is ook wel aardig toegenomen. De grote Mohammeds krijgen uiteraard meer dan de twee kleinere. De grote krijgen 600 milliliter water met voeding per dag en de kleintjes krijgen 400 milliliter water met voeding.

Opgeruimd scrogt netjes

Toen de planten buiten de G-Kit XL stonden viel het me op dat ik er al een aardige troep van had gemaakt. Ik heb er even een vochtige doek bij gepakt en de bodem schoongemaakt. Normaal doe ik er wat allesreiniger bij maar dat was nu niet eens nodig.

Na het schoonmaken moest de kweekkast ook weer ingericht worden. In de G-Kit XL had ik al een tijdje een zelf geknutseld scrogrek liggen. Dit was me de eerste keer niet zo goed bevallen, maar ik ben nu wat kweekrondes verder. Tijd voor een tweede kans. Een half uur later zit alles er weer in. De dames staan bijna allemaal met hun top tegen het scrogrek aan, of zitten er net doorheen.

(K)weekvideo

Deze week schieten de Mohammeds de lucht in, en groeien ze de camera’s voorbij.

Volgende week in mijn kweekavontuur: zal ik weer verpotten? Groeien de dames goed door het hekwerk?

Willie Wietman

(advertenties)