(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel Halloween al ruim een maand geleden is, ging de Amsterdamse politie donderdag op spokenjacht in de Jordaan. Net zoals bij wiet het geval is, vinden ze ‘spookburgers’ – mensen die ergens zwart wonen – een typisch gevalletje van ‘ondermijning’. Bij één van de spookhuizen was het dubbel bingo voor liefhebbers van ondermijning: wiet én zwart (drugs)geld!

Pas op voor ondermijnende spoken!

Alsof er verder geen serieuze zaken op het hoofdstedelijke politiebordje liggen, trok men er donderdag 26 november op uit in de Jordaan, op zoek naar spookburgers in liefst twaalf mogelijke spookhuizen.

Wat spookbewoning nu precies is, legt de politie op de landelijke website nog eventjes uit aan ons klootjesvolk. ‘In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen spookbewoning. Daarbij schrijven personen zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op.’

Britse spoken in Mokum

Tja, vroeger noemden we dat gewoon ‘onderhuur’ en ‘bijklussen’, maar de tijden zijn blijkbaar definitief veranderd. Vooral ook omdat ‘de meeste buurtbewoners positief reageerden op de aanwezigheid van controleurs’, aldus de politie zelf.

Spookgeld en niet zo’n klein beetje ook…

Wie in ieder geval zeker niet stond te juichen over de spookjacht in de voorheen volkswijk in Mokum, zijn twee mannen uit Groot-Brittannië van 33 en 34 jaar. Ofwel de twee spoken in een spookwoning op de Brouwersgracht, waar de politie donderdag aanklopte omdat er ‘vele meldingen van overlast en de aanloop van verschillende mannen’ werden gerapporteerd.

Amsterdamse politieagent beschikt over ‘x-ray eyes’

Bij het aanbellen worden agenten geconfronteerd met een Engelssprekende man die aanvankelijk niet open wil doen. De politie: ‘Omdat er een sterke wietlucht hangt en agenten o.a. wietzakken zien liggen in een kast wordt in overleg met de officier van justitie en de rechter-commissaris besloten een doorzoeking te verrichten in de woning. Tijdens de doorzoeking werden onder anderen zakken met in totaal zo’n 12 kilogram wiet, 17.000 euro in contanten en buitenlandse valuta aangetroffen.’

Hier is toch iets vreemds aan de gang mensen. Hoe kunnen die agenten nu wietzakken – in een kast! – zien liggen als de deur niet wordt opengedaan?!

Nou ja, die twee Engelse spoken zien we voorlopig even niet meer, zoveel is nagenoeg zeker…

[openingsbeeld: papi8888/Shutterstock]
(advertenties)