(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Amsterdam krijgt eindelijk serieuze concurrentie op het eigen continent. Nee, niet van Luxemburg dat heeft aangekondigd dat men recreatieve wiet gaat legaliseren – daar zijn buitenlanders niet welkom. Het kleine Balkanstaatje Noord-Macedonië overweegt serieus om funwiet legaal te maken om zo via cannabistoerisme de broodnodige knaken binnen te harken.

Recreatieve wiet roken als toerist

Zo heb je er nog nooit van gehoord en zo schrijf je er als cannabis website ineens 2 keer in 1 week over. Vorige week meldden we dat er door het bedrijf PHCANN International een gigantische wietkwekerij plus verwerkingsfabriek en laboratorium is geopend in hoofdstad Skopje. Daar gaat dus zomaar even jaarlijks 15.500 kilo wiet geteeld worden.

LEES OOK:  Noord-Macedonië: geen EU maar wel een XL wietfabriek!

En ze pakken door ook daarginds, die twee miljoen Noord-Macedoniërs. De Engelstalige nieuwssite BalkanInsight meldt dat de regering serieus overweegt om – naar Amsterdams voorbeeld – het gebruik van recreatieve wiet toe te staan in cafés en andere ‘hospitality places’ in hoofdstad Skopje en overige ’toeristische hotspots’, zoals het aan een meer gelegen stadje Ohrid. Afzender: de 46-jarige premier Zoran Zaev.

‘Amsterdam dient als voorbeeld’

Tegenover de internationaal actieve Duitse omroep Deutsche Welle geeft de eerste minister van Noord-Macedonië uitleg. “Het idee is om consumptie van cannabis toe te staan in cafés – zowel in bestaande als nieuwe – en in toeristische oorden, inclusief Skopje, wanneer ze aan bepaalde voorwaarden voldoen qua ventilatie, bewijs van de herkomst van de wiet enzovoorts.”

Zoran Zaev voegt er aan toe dat de regering daarbij strenge regulering in het hoofd heeft, waarbij ‘Amsterdam in Nederland als voorbeeld dient’. Welja.

De bijzonder toffe premier van het bijzonder toffe land Noord-Macedonië: Zoran Zaev (46). [foto: Flickr/creative commons/Влада на Република Северна Македонија]

Economie pimpen met legale wietinkomsten

Zoals wel vaker gebeurt de laatste jaren, op met name het Amerikaanse continent, spelen economische motieven een hoofdrol. De premier van Noord-Macedonië zegt dat het legaliseren van recreatieve cannabis onderdeel is van een gepland pakket maatregelen om de economie te stimuleren. Die is hard getroffen door de covid-19 pandemie.

Zaev beloofde de afgelopen twee jaar al een publiek debat over de legalisering van funwiet. Hij waarschuwt dan ook dat zijn sociaal-democratische regering nog geen definitief besluit heeft genomen. Als de meerderheid van de inwoners nee zegt tegen het idee, is de minister-president bereid het idee te killen.

Ook minister van justitie ziet legale wiet wel zitten

Het gaat dus best hard allemaal in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek. In 2016 legaliseerde men het medicinale gebruik van cannabis die vervolgens in apotheken verkocht mocht worden. Dat gebeurde trouwens onder de hoede van de rechtse (!) regering onder leiding van de partij VMRO DPMNE. Het gebruik van wiet is er echter nog niet volledig gedecriminaliseerd.

Minister van Justitie Bojan Maricic vindt het echter ook uitstekend dat er nu een publiek debat wordt opgestart over volledige decriminalisering, waaraan volgens hem ook experts en NGO’s hun bijdrage zouden moeten leveren. “Een kwalitatieve regulering op dit gebied kan diverse voordelen opleveren voor ons land, zoals gecontroleerde wiethandel, dalende criminaliteit en natuurlijk economisch profijt, met name in de toeristische en hospitality sectoren”, aldus de justitiebaas.

Bam! Dat horen we die Grapperhaus hier nog niet zo snel zeggen…

[openingsbeeld: H_Ko/Shutterstock]
(advertenties)