(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Maak kennis met een Nederlandse uitvinding die de wereld nog lang op zijn grondvesten zal doen schudden: de Hemp Fine.

Plantaardige stoel van hennep

Het is in de woorden van de Drentse fabrikant VepaDrentea de meest duurzame stoel ooit, want hij is 100% biologisch, 100% recycleerbaar en – let op – 100% PLANTAARDIG. En als het om planten gaat schieten wij wakker, zeker omdat er in deze Hemp Fine gebruik wordt gemaakt van onze eigen geliefde wonderlijke (zuster)plant van wiet; hennep!

Ook leuk: het project met de hennepstoel is uitgevoerd met een zogeheten ‘Topsector Energiesubsidie’ van het Ministerie van Economische Zaken. Snel horen van de makers hoe wij als klein kikkerlandje aan zo’n geweldig nieuw product zijn gekomen.

VepaDrentea: ‘Met de Hemp Fine lanceren we als eerste ter wereld een collectie stoelen met een kuip van een uniek biomateriaal. De gebruikte materialen hennep en hars zijn beide volledig biologisch, plantaardig én recyclebaar. Iets dat nog niet eerder mogelijk was!

‘De reststroom van vezels uit de hennepverwerking wordt gebruikt als grondstof om de zitkuip van de stoel mee te maken. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in Nederland wordt verbouwd. Daarnaast is hennep supersterk én neemt het CO2 op. Hierdoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2-voetafdruk. Er wordt dus meer CO2 opgenomen dan uitgestoten.’

The never ending chair

‘Na de oogst worden in de fabriek van Hempflax (het vezelhennepbedrijf van Ben ‘Sensi Seeds’ Dronkers, red.) de vezels uit de hennep gehaald, gehekeld en gekamd. Het resultaat is een dikke, natuurbruine mat, die het basismateriaal vormt voor de stoel. Om de mat in de vorm van de stoel te kunnen persen is het bindmiddel gebruikt dat door Plantics is ontwikkeld.’

Bovendien kun je de stoel eeuwig blijven hergebruiken, ook niet verkeerd natuurlijk!

(advertenties)