(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Guardia Civil heeft in Spanje ongenadig hard toegeslagen op maar liefst 52 verschillende cannabisplantages. Daar werd zogenaamd medicinale CBD-wiet verbouwd, maar dat bleek slechts een facade voor grootschalige THC-wietteelt. In totaal werden er 372.000 (!) planten vermoord door de autoriteiten, in met name de regio rondom Madrid.

Politie jaagt half jaar lang op ‘mediwiet-bende’

De nationale politie startte al in mei met het onderzoek in het dorp Villa del Prado. Daar was een bedrijf bezig om grond te pachten van plaatselijke boeren, voor de teelt van medicinale cannabis. Dat moet je in de praktijk lezen als wiet met veel CBD erin en maximaal 0,2% THC. Niet om te blowen dus, althans niet als je er stoned of high van wilt worden om recreatieve redenen.

De georganiseerde bende had zelfs vertegenwoordigers, advocaten en een expert in meststoffen in dienst om geloofwaardig over te komen bij de boeren die ze benaderden. De Guardia Civil is echter ook niet van gisteren en kreeg al snel in het snotje dat er hier helemaal geen sprake was van legale wiet met een benodigde vergunning van het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

372.000 wietplanten + 17.000 kilo wiet door het putje

Bij nadere inspectie van de ‘medicinale CBD-wiet’ bleek het THC-percentage dan ook ver boven de wettelijke norm uit te knallen. Tijd voor actie, en die kwam er in de maanden oktober en november dus ook, op tientallen plekken. Afgelopen dinsdag kwam de Guardia Civil met de operatie naar buiten middels een persbericht.

Niet alleen in Villa del Prado en directe omgeving dus, maar ook in Almería, Granada, Murcia en Ávila y Cáceres. Naast de 372.000 wietplanten – ongeveer een derde van wat er normaal in een heel jaar in heel Spanje in beslag wordt genomen – is er ook 17.000 kilo wiet geconfisqueerd plus de nodige apparatuur zoals ‘industriële sorteermachines’.

Dan valt het aantal arrestaties onder de bendeleden nog alleszins mee vinden wij: drie.

(advertenties)