(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij heeft al zo lang geen kweekverslagen meer geschreven, dat we hem wel opnieuw aan je kunnen voorstellen; Master Kroblo is een biologische hobbyist met enorm veel kweekervaring. Voor CNNBS gaat hij de komende maanden verslag doen van zijn wedstrijd: zaad vs. stekken.

Ik ben er weer mensen, ik kon het kweken niet achter me laten. Ik ga het wel wat kleiner aanpakken deze keer, en bovendien buiten in de elementen van moeder natuur. Ik heb bedacht dat het weleens leuk zou zijn om te zien of wietplanten uit zaden groter kunnen worden dan stekken.

Zaad vs. stekken

Om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen, zijn zowel de stekken als de zaadjes van dezelfde soort: 24K Gold van DNA Genetics. Ik heb twee stekken laten wortelen en 2 zaden laten ontkiemen. Op de dag dat de twee zaadjes in de pluggen gingen om te ontkiemen waren de twee stekjes al ruim 14 dagen oud. Ondanks dit leeftijdsverschil verwacht ik toch dat de twee zaadplanten, de stekken gaan inhalen.

Verduisteren

Alle vier de golden girls zullen verwend worden met de gehele voedingslijn van Mills. Het is mijn bedoeling om de meiden rond 1 juli op een lichtregime van 12/12 te zetten zodat de bloeiperiode kan beginnen. Dit doe ik door ze ‘s avonds om 19.30 uur in mijn geheel verduisterde tuinhuisje te zetten. ’s Morgens om 07.30 uur maak ik ze dan weer wakker en mogen ze weer naar buiten. Ik kan de lamp in het tuinhuisje op een tijdschakelaar zetten voor het geval ik me een keer verslaap en zodat ze bij slecht weer binnen kunnen staan zonder de bloeicyclus te onderbreken.

Ik hoop dat de meiden dan rond de eerste week van september geoogst kunnen worden. Als ik ze gewoon laat afbloeien buiten dan zal de oogsttijd pas rond eind oktober, begin november liggen. Dat is altijd een enorm risico natuurlijk. Ik vind het altijd zó zonde als je bijna een half jaar bezig bent geweest, om dan uiteindelijk met schimmel en toprot te eindigen. Bij veel buitenkwekers kunnen de plantjes dan zo de vuilnisbak in. Maar goed, laten we beginnen.

Potten vullen

Potten voor buitenplanten schilder ik altijd wit. Zwarte potten worden gloeiend heet in de zon, en dat vinden de wortels natuurlijk niet fijn. De potten vul ik voor ¼ met Mills lightmix, daar gaat een half schepje Mills Vitabrix overheen. Dan vul ik de potten af en daarover gaat nog een half schepje Vitabrix.
Vitabrix is een hoogwaardig organisch silicium. Het maakt de planten oersterk en er ontwikkelt een beter wortelstelsel en dus betere opname, de plant is minder vatbaar voor bijvoorbeeld temperatuurstress, ziektes, bacteriën et cetera.

Worteltraining

In het water waarmee ik de potten voor het eerst inwater gaat een beetje Mills Start en dan water ik de aarde in met ongeveer 1 liter water per 11-literpot. De plantjes zet ik in de potten en dan dek ik de toplaag af, in dit geval met bubbel plastic. Dit doe ik om te voorkomen dat de toplaag niet uitdroogt. Afgedekt hoeven de planten minimaal een week geen water te hebben. Laat de wortels maar hun best doen, er zit genoeg water in de potten. Worteltraining noem ik dat. Wanneer je de potten niet afdekt zal de toplaag iedere dag kurkdroog staan en geef je automatisch water waardoor er luie wortels ontstaan.

De eerste week mogen de stekjes niet in de volle zon, dus een schaduwplekje is gewenst. Zaadplantjes mogen wel direct in de volle zon. De stekjes zijn al aardig gegroeid in de ruim twee weken dat ze in de potten staan.
Nu de zaadplantjes nog, ik gebruik deze keer zogenaamde puffer plugs. Dat zijn platte droge pluggen die opzwellen in water.

Ontkiemen in puffer plugs

Ook hier wat Mills Start aan het water toegevoegd waarin de pluggen gaan opzwellen. Na circa 5 minuten de opgezwollen pluggen lichtjes uitknijpen, zaadjes ongeveer tot één millimeter onder het oppervlak duwen en in een transparant bakje of plastic tasje doen. Helemaal afgesloten, er hoeft nu nog geen lucht bij. De ideale temperatuur voor het ontkiemen ligt tussen de 22 en 24 graden, en dat komt goed uit want dat is het nu in huis.

De zaadjes zullen tussen de 60 en 72 uur later veranderd zijn in een plantje. Dan zou ik ze binnen onder een lampje iets kunnen laten groeien en wortelen.  Enorm belangrijk is dan de afstand van de lamp tot de plantjes, houdt hierbij altijd aan: 10 procent van het Wattage in centimeters. Dus bijvoorbeeld een 150 Watt lamp op 15 centimeter, een 20 Watt lamp op 2 centimeter et cetera.

Dit geldt voor iedere lamp en voor de gehele cyclus, het houdt de planten compact, en zo volgen de internodes dicht op elkaar. Doe je dat niet dan krijg je altijd van die lange sprietjes die omvallen, omdat wietplanten altijd  naar het licht toe willen. In dit geval den ik dat ik ze zo snel mogelijk na de geboorte in de potten en de zon zet, dan komt het ook prima in orde.

We gaan zien hoe het proces verloopt natuurlijk, het is ook sterk afhankelijk van wat het weer gaat doen in de komende periode. Regen, storm, hitte en zelfs koele temperaturen zijn allemaal van invloed wanneer je buiten wiet kweekt.

(advertentie)