(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom bij het tweede deel van Kroblo’s zaad vs. stekken test. Zelf is hij ervan overtuigd dat de zaadplanten, de stekken binnenkort zullen inhalen, maar wij weten het zo net nog niet. De stekken hebben immers een behoorlijke voorsprong, wat jij?

Zaad vs. stekken deel #2 – Vorige week vertelde ik jullie hoe belangrijk het is om groeiende zaadplanten direct in het volle zonlicht te zetten, of de lichtbron (lamp) op de juiste hoogte te houden. Doe je dit niet, dan zullen zaadplantjes erg lang worden, omdat deze naar het licht toe willen. Als ze te lang worden kunnen ze hun eigen gewicht niet meer dragen en vallen ze om.

Ik heb vorige week vier zaden ontkiemt waarvan er twee meedoen aan de test: zaadplant tegen stek. De andere twee heb ik in de vensterbank gezet om juist die strekking te laten zien. Hieronder zie je het gevolg van een gebrek aan licht op een van die twee zaailingen.

Deze zaailing heeft op de vensterbank opzettelijk te weinig licht gekregen om het gevolg daarvan te laten zien: een veel te lang steeltje dat bijna omvalt door haar eigen gewicht.

De twee zaadplanten die wel aan de test meedoen, staan vanaf de eerste dag in de volle zon. Als het weer het niet toelaat staan ze in mijn schuurtje onder een 150 Watt T-neon lamp, die er dus 15 centimeter boven hangt.

Inhaalslag?

Zoals jullie zien groeien de zaadplantjes als kool. Precies één week geleden zijn ze geboren! Ik verwacht dan ook zeker dat de zaadplantjes de stekken zullen gaan inhalen, ook al zou je dat nu nog niet zeggen. De stekken groeien namelijk veel langzamer en de potten blijven ook relatief zwaar. Het kan niet anders dan dat de wortelontwikkeling van de stekken niet optimaal is.

Kroblo is overtuigd: het zaadplantje rechts gaat de stek links binnenkort inhalen. Wat denk jij?

Cocktail

Vandaag hebben de stekjes voor het eerst een lekkere cocktail te drinken gekregen, een heerlijke mix van Mills A & B , Start en Vitalize, en een verfrissende douche met alleen Vitalize. Het is mooi weer, dus kunnen ze weer volop van het zonnetje genieten, de laatste dagen was een plekje uit de wind belangrijker. Het lijkt wel vakantie zoals ik erover praat realiseer ik me tijdens het typen…

De zaadplanten krijgen pas over een kleine week wat te drinken, tot die tijd blijven ze afgedekt met de folie om uitdroging te voorkomen. Reken maar dat die een mega wortelstelsel aan het vormen zijn; erg belangrijk want de wortels zijn natuurlijk de levenslijn van elke plant.

Tot volgende week. Kroblo

(advertentie)