(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als we zeggen dat we zijn kweekverslagen hier op CNNBS gemist hebben, is dat een grote understatement. Meer dan een jaar geleden leverde hij zijn laatste binnen-kweekverslag in maar kwekersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus schotelen we je de komende weken met trots een nieuwe Master Kroblo Original serie voor: Strawberry Banana op kokos en kurk onder 600 Watt HPS.

Hallo groene vrienden, ik ben terug van weg geweest en ik moet zeggen; het voelt lekker om weer eens in een vertrouwde HPS kweektent bezig te zijn! Ik heb mijn 1000 Watt lamp voor een bescheiden 600 Watter verruild en zal dit keer op kokos kweken. Eens kijken of ik het kweken nog niet verleerd ben 😉

Strawberry Banana

De wietsoort die de hoofdrol zal spelen deze ronde is Strawberry Banana van Reserva Privada, zusterbedrijf van DNA Genetics. Sowieso ben ik zoals jullie weten een grote fan van de genetica van dit Amsterdamse zadenbedrijf met Amerikaanse roots maar dat is niet de hoofdreden dat ik voor deze fruitige variëteit heb gekozen.

Strawberry Banana is een ontzettend potente wietsoort, ze staat dit jaar alweer voor de derde keer op rij in de High Times lijst van sterkste wietsoorten op aarde. Het is tevens de eerste wietsoort die DNA Genetics maakte in samenwerking met Serious Seeds, het Nederlandse zadenbedrijf dat kwaliteit boven alles zet. Serious Seeds bracht de Strawberry in deze hybride en DNA de Banana. De kruising tussen Serious’ meest naar aardbeien smakende fenotype van Bubble Gum en DNA’s Banana OG werd daarna verder veredeld door zadenmakers the Guru en Crockett tot deze ultiem potente en fruitige cupwinnaar ontstond. Ik ga er zestien kweken onder de 600 Watt zon.

Kokos en kurk

Strawberry Banana is niet het enige dat DNA Genetics in samenwerkingsverband met een Nederlandse topper op de markt bracht. Ze werken namelijk ook samen met Mills Nutrients en maakten samen een paar ultieme mediums om planten in te kweken; Ultimate Soil en Ultimate Coco zijn zeer luchtige aarde en kokosmengsels door de toevoeging van het natuurproduct kurk. Eerder hebben jullie al over mijn ervaringen met de Ultimate Soil kunnen lezen maar deze keer ga ik voor de kokos.

In tegenstelling tot de Ultimate Soil, dat nagenoeg alle voeding voor een heel plantenleven bevat, zit er in de kokos versie helemaal geen voeding. Dat vergt dus ook een totaal andere behandeling en betekent bovendien dat ik alle voedingsstoffen via het water zal moeten geven. En water, dat zullen de planten in grote hoeveelheden moeten krijgen, want kokos dient altijd verzadigd en nat te blijven. Het medium houdt veel minder water vast dan aarde en zouten kunnen zich ophopen wanneer je het laat uitdrogen.

Klaar voor de start… AF!

De benodigde meststoffen voor deze ronde zullen ook van Mills Nutrients komen, ik gebruikte tot nu toe Mills Start, A en B basisvoeding en Vitabrix korrels. Vitabrix is silicium in korrelvorm, het verbetert de celdeling waardoor de plant niet alleen sneller groeit maar ook beter bestand is tegen ziektes, schimmels, ongedierte en temperatuurverschillen en andere mogelijke tegenslagen tijdens een kweek.

Toen mijn zaailingen vier dagen oud waren, heb ik ze in vierkante potten met een inhoud van 11 liter geplaatst. Hiervoor heb ik de potten eerst voor de helft gevuld en ingewaterd. Toen de kokos nog eens flink omgeschept, afgevuld en nog eens omgeschept. Vervolgens heb ik de zaailingen geplaatst, de Vitabrix korrels door de toplaag gewoeld en iedere pot nog eens 2,5 liter water gegeven.

Die laatste 2,5 liter bevatte trouwens ook de eerste voeding voor de planten: Mills Start en A & B basisvoeding met een EC-waarde van 1,2. We beginnen namelijk altijd met een lichte maaltijd voor de planten maar wel op de juiste pH-waarde en dat is in het geval van kokos 5,8 wat mij betreft.

Air-Pots van eigen makelij

Kokos en kurk is natuurlijk al hardstikke luchtig van zichzelf. Maar om de wortels nóg meer zuurstof te geven heb ik de vierkante potten aan iedere kant voorzien van 9 gaten. Naast de extra zuurstof zorgt dit er ook voor dat de wortelsystemen van de planten zich beter ontwikkelen; wanneer een wortel bij een van de gaten naar buiten groeit droogt hij uit en zullen er in het midden van de kluit meer nieuwe vertakkingen ontstaan. Vergelijk het met het toppen van een tak.

Tot slot heb ik de bovenkant van iedere pot afgedekt met een laagje perliet, dit om te snelle uitdroging van de kokos te voorkomen. Ik laat ze nu een week of twee groeien en schakel dan geleidelijk over naar de bloeiperiode door het lichtschema iedere dag een uur te verkorten tot de planten nog maar 12 uur licht per dag krijgen, en de bloeifase kan beginnen.

Zo, dat was hem weer! Mijn eerste verslag van een nieuwe start. Ik hoop dat jullie er wat van hebben opgestoken of in ieder geval van hebben genoten. Tot volgende week!

(advertentie)