(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is pas augustus, maar het waterige en koude weer heeft bij kweekmeester Kroblo toch al voor toprot gezorgd. Wees dus maar gewaarschuwd wanneer je ook bloeiende wietplanten hebt staan want tegen toprot is meestal geen geestverruimend kruid opgewassen. 

Buiten wiet kweken is nog lastiger dan je denkt. Nou ja, in ieder geval ben je overgeleverd aan de elementen, en daar kun je soms maar weinig tegen doen, zo ondervond ik deze week. Want ondanks mijn verwoede pogingen om het de planten zo aangenaam mogelijk te maken, is de nachtmerrie van iedere kweker toch werkelijkheid geworden: toprot.

Voorkomen

Geloof me als ik zeg dat ik er alles aan heb gedaan om de kans op toprot zo klein mogelijk te maken. Als het regende zette ik de planten binnen in mijn schuur. Zodra de regen ophield droeg ik ze weer naar buiten. Ik zette de planten zoveel mogelijk in de zon en de wind en uit de schaduw. En toch heb ik deze week een rotte plek moeten verwijderen.

Ruim negen weken ben ik bezig geweest. Ik heb de dames juist extra vroeg in bloei gezet door ze te verduisteren, zodat ik de maanden september en oktober zou vermijden. Het najaar is namelijk de meest risicovolle periode als we het over toprot hebben.

Het mocht allemaal niet baten, want zowel bij de stekken als bij de zaadplanten heb ik na een nauwkeurige inspectie enkele aangetaste topjes gevonden. De rotte plekken zijn makkelijk te herkennen als je er even de tijd voor neemt.

Kijk ieder afzonderlijk topje goed na. Zodra je een vreemd gevormd of verkleurd blaadje uit het topje ziet steken, trek er dan voorzichtig aan. Laat dat blaadje dan zonder weerstand los, kan je er zeker van zijn dat het topje aangetast is. Buig zo’n top dan voorzichtig open en als je daar daadwerkelijk schimmel ziet, verwijder dan onmiddellijk het hele topje want toprot is niet rookbaar!

Toprot is trouwens niet alleen schadelijk voor je gezondheid wanneer je het rookt, het is ook nog eens enorm besmettelijk en breidt erg snel uit naar de rest van je wietplanten.

Voortijdig einde 24K Gold

Ik laat de planten nu in het schuurtje staan tot het weekend, en dan gaan ze naar de kapper voor de oogst. Eenmaal toprot ontdekt is de kans op nog meer toprot erg groot, ik neem in ieder geval verder geen risico meer.

De trichomen heb ik onder de microscoop bekeken. Circa 50% is nog transparant en de andere 50% is wit. Er zijn nog geen amberkleurige trichomen dus het is verre van ideaal, maar het is niet anders. Ik zal in het weekend wat foto’s maken van de wortelstelstels van alle planten om te zien of er grote verschillen te zien zijn tussen de stekken en de zaadplanten.

Na deze grillige buitenkweek kan ik niet wachten om weer eens binnen aan de slag te gaan.

(advertentie)