(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook het leven van een kweekmeester als Kroblo gaat niet altijd over rozen. Sterker nog, soms gaat het zelfs niet eens over een geslaagde oogst zoals je weldra zult lezen. Problemen kunnen altijd de kop opsteken en wanneer je dan ook nog eens onaangekondigd bezoek krijgt van ongedierte, zijn de rapen helemaal gaar. Zou Kroblo met zijn groene vingers het tij nog kunnen keren?

Het is normaal gesproken letterlijk de bedoeling dat de laatste loodjes van een kweekronde het zwaarst wegen, maar deze keer drukken ze een onplezierige last op mijn schouders. Jawel, er zit het een en ander tegen en dat komt met name door nalatigheid. Niet van mijzelf maar het illustreert desalniettemin wel goed hoe belangrijk het is om je wietplanten dagelijks aandacht te geven.

Lichtlekken

Het nadeel van kweken op een locatie waar je zelf niet dagelijks aanwezig bent, wordt pas zichtbaar wanneer problemen zich aandienen. Wanneer ik zelf aanwezig ben, is het controleren en kijken naar de planten een van de dagelijkse bezigheden. In dat geval had ik waarschijnlijk veel eerder opgemerkt dat er licht in de kweektent lekte. Via de naden van de deur en kieren in de kamer waar de Strawberry-Banana planten staan, lekte ganglicht naar binnen. Het ging overigens maar om een klein beetje licht maar toch ruim voldoende om de 12/12 cyclus te verstoren en de bloeifase af te breken.

Spint

De lichtlekken zijn inmiddels natuurlijk gedicht, maar hebben er wel voor gezorgd dat de helft van de planten terug in de groeifase zijn gegaan. Dat was helaas nog maar het begin van de problemen want tot overmaat van ramp ontdekte ik vorige week ook spint op de planten. En dat terwijl spint doorgaans bijna niet voor komt bij wietplanten uit zaden. Ik heb degene die wel dagelijks bij de kweek aanwezig is meerdere keren gewaarschuwd dat hij de ruimte eens goed zou moeten schoonmaken, want rommel organisch materiaal en stof trekt nu eenmaal ongedierte aan. Laat het een les zijn voor kwekers die lui zijn aangelegd: controleer je kweekruimte altijd op lichtlekken en ruim je rommel op!

Laat het een les zijn voor kwekers die lui zijn aangelegd: controleer je kweekruimte altijd op lichtlekken en ruim je rommel op!

Verlossing?

Goed, het is niet anders maar ik baal er wel van. Ik laat liever een geslaagde kweek zien maar aan de andere kant leer je wel meer van dit soort problemen. Gelukkig lopen de meeste dames op hun eind. Idealiter zouden de planten nog een week of twee, en sommigen vier weken moeten doorbloeien maar ik vrees dat ze dat nu niet meer zullen halen. De laatste loodjes zullen een strijd worden tegen de spint, die bijna niet te winnen is. Spint zuigt langzaam het leven uit wietplanten, dus ik zie het helaas een beetje somber in.

Hopelijk kan ik volgende week weer iets goeds over de planten melden. Ik ga de komende dagen in ieder geval nog even flink pompen met Mills PK-booster, en als de planten het redden geef ik ze daarna een dag of tien alleen water.

(advertentie)