(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nieuwe verwikkelingen in de strijd tussen de twee zaadplanten en de twee stekken van Master Kroblo. Aan de foto’s te zien hebben de zaadplanten de stekken in deze vierde bloeiweek duidelijk ingehaald. Last van ongedierte hebben de planten gelukkig niet meer, maar een bodemtest moet wel uitwijzen of de planten al hun voeding goed opnemen…

Vier weken lang staan de stekken en de zaadplanten nu 12 uur per dag in het zonnetje en 12 uur per dag in het donker. Zoals jullie weten kweek ik buiten twee wietplanten uit zaad en twee wietplanten uit stekken om te zien wat de verschillen zijn. De soort? 24K Gold aka Kosher Tangie van DNA Genetics.

Vier stuks Kosher Tangie. In het midden de twee stekken die beduidend lager maar wel meer vertakt zijn dan de zaadplanten aan de buitenkant.

De zaadplanten zien er op het moment prachtig uit, maar over de stekken ben ik al sinds het begin niet helemaal tevreden. Die waren in het begin al slecht doorworteld waarvan ik nu de nadelige gevolgen voorgeschoteld krijg. Stekken hebben geen penwortel zoals zaadplanten, en hebben daardoor vaker wortelproblemen. Ik doe het ook nooit meer, als ik voortaan in het begin al twijfel dan start ik overnieuw, een goede start is te belangrijk, zo blijkt nu maar weer.

Een van de slanke zaadplanten van boven.

Rood ijzer & fosfor

De stekken hebben al sinds het begin een lelijke kleur groen, wat mij vertelt dat de planten de voedingstoffen niet goed of helemaal niet opnemen. Enkele bladeren krijgen nu ook een paarse gloed en paarse bladnerven, wat niet komt door een te lage temperatuur of andere stress. Ik denk wel aan een ijzer of fosfor tekort, maar dat zou niet mogelijk moeten zijn omdat in Mills A & B zelfs zeer hoogwaardig rood ijzer zit, een duurdere variant van normaal geel ijzer. Rood ijzer wordt door de plant in een breder pH-bereik opgenomen.

Fosfor zit in Mills B en in Mills C4, wat de planten ook krijgen. Het probleem moet daarom wel in de opname van de plant zelf schuilen, ze krijgen in ieder geval genoeg ijzer en fosfor toegediend. IJzer is een zogenaamde micro-nutriënt en een enorm belangrijke voedingstof voor planten. Je kunt het zien als de bloedstroom bij mensen. IJzer helpt om belangrijke andere elementen door de plant te transporteren, en draagt bij aan de aanmaak van chlorofyl en de fotosynthese, wat zorgt voor mooie donkergroene bladeren.

Bodemtest

Ik zal deze week een bodem/aarde test uitvoeren om de EC- en de pH-waarde (voedingsconcentratie en zuurtegraad) in de aarde te achterhalen. Ik voeg dan voedingswater toe met een EC-waarde van 2,2. De aarde meting zal dan rond de EC 0,4 moeten zijn, waaruit blijkt dat de plant alles opneemt. Echter verwacht ik bij de aarde van de stekken een hogere EC-waarde, en dan weet ik met zekerheid dat de plant de voedingstoffen niet opneemt, waar dan overigens ook niets meer aan te doen is.

De harsproductie is zowel bij de zaadplanten als de stekken in volle gang.

Volgende week zal ik laten zien hoe je zelf ook gemakkelijk een bodemtest kunt uitvoeren. De roofmijten (Spical tegen spint en Swirski tegen trips) heb ik trouwens inmiddels binnen gekregen, maar nog niet gebruikt. Het is op dit moment nog niet nodig en ik heb liever helemaal geen beestjes in mijn planten. Ook geen roofmijten dus.

Master Kroblo

(advertentie)