(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Schreven we gisteren nog dat de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zich steeds meer ontpopt tot de Anslinger van de regering Trump, blijkt nu dat ze dat in de USA zelf waarschijnlijk ook vinden. Sessions wordt namelijk (onder meer door een 6-jarige patiënt) aangeklaagd vanwege de classificatie van cannabis als een uiterst gevaarlijke drug. 

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions zat op maandag 24 juli bij de rechter in de beklaagdenbank vanwege de classificering van cannabis als een zogenaamde schedule 1 drug. Op die lijst horen alleen zeer gevaarlijke drugs thuis, die geen enkele medicinale waarde hebben. Dat cannabis nog altijd op die lijst staat, terwijl veel gevaarlijkere middelen zoals cocaïne en crystal meth al op lijst 2 staan en dus als minder gevaarlijk worden beschouwd, is volgens de advocaten van vijf aanklagers, waaronder een 6-jarig patiëntje met het syndroom van Leigh en 11-jarige epilepsiepatiënt, zo irrationeel dat het de Amerikaanse grondwet schend.

Hoe de DEA middelen classificeert…

Classificatie op schedule 1 lijst

Met een 90 pagina’s tellende aanklacht willen de aanklagers de Amerikaanse rechter ervan overtuigen dat de classificatie van cannabis als een uiterst gevaarlijke drug ongrondwettelijk is. Ze stellen dat de federale overheid zelf niet geloofd en niet kan geloven dat cannabis aan de vereisten voor een plaats op de schedule 1 lijst voldoet.

Om door de Amerikaanse overheid aangemerkt te worden als een schedule 1 drug moet er A.) een groot risico op misbruik zijn, B.) mag het middel geen enkele medicinale waarde hebben en C.) kan het middel niet veilig gebruikt, of zelfs getest worden onder strikte medische supervisie.

Overheid op de hoogte van medicinale waarde cannabis

De vijf verenigde aanklagers bestaan onder meer uit een 6-jarig jongetje met de ziekte van Leigh, een 11-jarige epilepsiepatiënt, de gepensioneerde professional football speler en Super Bowl winnaar Marvin Washington, een militair veteraan en The Cannabis Cultural Association. Zij stellen dat de Amerikaanse federale overheid duidelijk op de hoogte is van het feit dat cannabis niet aan bovenstaande criteria voldoet. Helemaal en onder meer, omdat de overheid zelf in het bezit is van een medisch patent gebaseerd op het feit dat cannabis een effectieve en veilige behandeling is tegen alzheimer, parkinson en dementie als gevolg van HIV.

“Als de federale overheid niet in de rationaliteit van haar eigen statuut [schedule 1 lijst] gelooft, dan is het ongrondwettelijk om die te handhaven.”

De 11-jarige Alexis Bortell stond al eerder in de rechtbank voor haar medicijn. Ze verhuisde van Texas naar Colorado zodat ze cannabismedicatie kon krijgen.

Daarnaast is de overheid volgens de aanklagers op de hoogte van de medicinale waarde van cannabis omdat ze er zelf een landelijk beleid op na houden waarbij medicinale cannabisbedrijven en gebruikers van medicinale cannabis, in alle staten waar medicinale cannabis of recreatieve cannabis gelegaliseerd is, niet zullen worden aangeklaagd of onderzocht door het ministerie van Justitie.

Verder verschaft de Amerikaanse overheid instructies aan financiële instellingen over hoe ze cannabisbedrijven bij hun kunnen laten bankieren en heeft de U.S. Surgeon General en een federale administratieve rechter toegegeven dat cannabis wel degelijk medicinale eigenschappen heeft.

Ongrondwettelijk

Michael Hiller is de hoofdadvocaat van de vijf aanklagers die in deze rechtszaak overigens niet alleen Sessions, maar ook het hele ministerie van Justitie, Chuck Rosenberg van de DEA, de DEA als geheel en de federale overheid als geheel aanklaagt. Hiller zei dat de classificatie van cannabis als schedule 1 drug tottaal irrationeel is en dat de Amerikaanse overheid dat ook weet. “Als de federale overheid niet in de rationaliteit van haar eigen statuut [schedule 1 lijst] gelooft, dan is het ongrondwettelijk om die te handhaven.”

[Openingsfoto: Matt Benoit, Shutterstock]
(advertentie)