(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Amerika lijkt misschien wel het walhalla voor cannabisliefhebbers, maar toch is het daar ook nog niet helemaal pais en vree. Op landelijk niveau is wiet namelijk nog altijd illegaal. Procureur-generaal Jeff Sessions, een felle tegenstander van legalisering, komt volgende week met een rapport waarin hij oproept om zwaar op te treden tegen kwekers, verkopers en gebruikers.

De oorlog tegen cannabis is ook in Amerika nog lang niet gestreden. Omdat wiet er op federaal niveau nog altijd illegaal is, kan er nog altijd tegen worden opgetreden. Ondanks dat individuele staten het gebruik en de teelt ervan volledig hebben gelegaliseerd. En dat staat wellicht te gebeuren als het aan procureur-generaal Jeff Sessions ligt.

Zo zal het rapport van de Amerikaanse Taskforce er waarschijnlijk niet uitzien, maar minister van Justitie Jeff Sessions ontpopt zich wel steeds meer als de Harry Anslinger van de regering van Trump.

Anti cannabis propaganda

Sessions is een felle tegenstander van de legalisering van cannabis. Helaas is hij ook de Amerikaanse minister van Justitie en komt zijn Task Force on Crime Reduction and Public Safety naar verwachting volgende week met een rapport waarin volgens deskundigen hard zal worden uitgehaald naar de cannabiswereld. Het rapport zal naar verwachting een klassiek staaltje anti cannabis propaganda worden, waarin cannabisgebruik wordt gelinkt aan geweld en misdaad en er wordt aangedrongen op zwaardere straffen voor kwekers, verkopers en gebruikers van cannabis.

In april schreef Sessions al een memo waarin te lezen viel dat de handhaving tegen cannabisbedrijven zal worden aangescherpt. Hij schreef daarin onder meer dat het bestaande beleid ten aanzien van het aanklagen en vervolgen en cannabis door de taskforce zal worden herzien. Dit om ervoor te zorgen dat het beleid consistent is met het landelijke beleid van het Amerikaanse ministerie van Justitie ten aanzien van het bestrijden van criminaliteit.

Sessions heeft verder aan het Congress, zeg maar de Amerikaanse eerste en tweede kamer, gevraagd om een budgettaire regel voor het Ministerie van Justitie op te heffen. Deze regel voorkomt nu nog dat het ministerie van Justitie landelijk belastinggeld mag gebruiken om te voorkomen dat staten hun eigen cannabiswetten uitvoeren.

[Openingsfoto: mark reinstein, Shutterstock]

 

(advertenties)