(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is officieel: het jachtseizoen op guerrilla-kwekers is begonnen. Nadat wij gister schreven over een kleine kas met vijf planten die door een wandelaar werd ontdekt, zijn het er deze keer een stuk meer. In de Biesbosch werden op twee afzonderlijke plantages namelijk maar liefst 437 wietplanten gevonden en vernietigd. Risico van het vak, zullen we maar zeggen. 

Guerrilla-kweken

Niet iedereen heeft een mooi balkon, grote tuin of begripvolle buren. Meerdere Nederlanders bereiden dan ook in de lente een buitenkweekje voor in de openbare ruimte. Vervolgens worden zomers bossen, boerderijen, velden en weilanden regelmatig ‘slachtoffer’ van deze stiekeme huurders. Waarvan als alles goed gaat, de vruchten aan het einde van het seizoen worden geplukt en iedereen weer tevreden verder gaat met z’n leven.

Ernstig is het niet, wat wietplantjes op een plek waar zo weinig mensen komen dat de kweker het aandurfde ze er neer te zetten. Maar toch wordt het niet helemaal gewaardeerd door boeren, Staatsbosbeheer en uiteraard onze grote ‘vrienden’ in blauw. Al helemaal niet wanneer kwekers er een potje van maken door bijvoorbeeld afval te dumpen in deze mooie ongerepte natuurgebieden.

Zeg maar nee…

De Dordtse politie kon er dan ook niet om lachen toen zij op zondagmiddag 23 juli niet één, maar twee in de openbare ruimte ‘verstopte’ hennepplantages ontdekte. De eerste, van 287 planten, werd in samenwerking met Staatsbosbeheer en Parkschap door politie Dordrecht ontdekt in de Biesbosch. Hier werden (gelukkig) geen daders bij aangetroffen en het veld werd snel geruimd, meldt de politie op twitter.

Nog voor de laatste zweetdruppel van de agenten de bosgrond raakte, konden zij weer aan de slag. Op een andere plek in de Biesbosch, bekend als de Elzen, werd opnieuw een veld met wietplanten ontdekt. Deze keer iets minder, er stonden er ongeveer 150 in de vrije buitenlucht van de zon te genieten. De werkethiek van de Dordtse dienders kennende stroopten zij direct de handjes uit de mouwen en trokken ook hier de planten uit de grond.

Rommel

In en rond Dordrecht gold een duidelijk wiet-thema deze zondag. Want niet alleen werden deze twee plantages opgerold, er werden ook negen zakken met ‘hennepafval’ aangetroffen. In de buurt van sportpark Schenkeldijk lagen de opvallende blauwe vuilniszakken met aarde langs de weg.

‘Het is raak vandaag’, komt een beetje over alsof ze zojuist eigenhandig Walter White z’n meth-lab hebben gevonden, maar politie Dordrecht heeft het er wel druk mee gehad afgelopen weekend. Nou zijn wij niet vies van je geluk beproeven in de buitenlucht. Maar mócht je gebruik maken van de openbare ruimte voor je hobbykweek, heb dan wel het fatsoen om je rommel op te ruimen.

[Openingsfoto: Politie Dordrecht]
(advertentie)