(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kweekmeester Kroblo trakteert zijn dochters op een aangename zonvakantie waar het ze aan niets ontbreekt. Elke dag genieten ze van zon, tropische temperaturen, een warme regenbui en een heerlijke cocktail. We spoelen twee weken vooruit in de tijd en kijken hoe dat de Strawberry Banana planten bevalt. 

Zo, wat groeien die Strawberry Banana planten hard! Eerlijkheid gebied me te zeggen dat we weliswaar 12 dagen in de tijd vooruit zijn gegaan sinds het vorige verslag maar de groei blijft spectaculair. Van baby’s met slechts twee piepkleine gekartelde blaadjes gingen ze naar tienermeiden met drie nodes en een vierde in de top.

Wietplanten op zonvakantie

De planten hebben het duidelijk naar hun zin en genieten op het luchtige strand dat bestaat uit de kokos en kurk van DNA Genetics en Mills Nutrients. Hun dagen zijn nooit bewolkt en hun nachten zwoel. Overdag is het altijd zonnig en aangenaam warm, gemiddeld een graad of 25 in de 600 Watt HPS zon. ’s Nachts daalt het kwik slechts vijf graden wat een aangename donkere periode van 20 graden oplevert.

Cocktail

Bij zulke tropische omstandigheden hoort natuurlijk een smakelijke dagelijkse cocktail die bestaat uit één milliliter Mills Start, anderhalve milliliter Mills A en anderhalve milliliter Mills B per liter water. Dit levert een  cocktail met een totale EC-waarde van 1,4 op, welke ik op pH-waarde 6,0 breng met 0,1 milliliter pH-min voordat ik hem uitserveer.

Ongeveer een uur voor zonsondergang krijgen de dames elke dag een verfrissende douche met de gieter. Aan het douchewater is een milliliter Mills Vitalize per tien liter water toegevoegd. Het zorgt ervoor dat ze een mooi glimmend groen kleurtje krijgen, of sla ik nu door met de vakantiesfeer..?

De 16 jongedames staan nu precies 13 dagen in de 11-literpotten. Na zeven dagen op 18/6 ben ik begonnen met het afbouwen van de dagelijkse lichte uren. Iedere dag schijnt de zon een uurtje korter zodat ze vanaf nu nog maar 12 uur per dag in de zon staan. De bloeifase is met andere woorden ingezet!

Ballen zoeken

Binnen 2 weken zullen de eerste bloeiharen te zien zijn en zal ik iedere plant nauwlettend in de gaten houden en dagelijks inspecteren op mannelijke ballen (bloemknopjes). Op hetzelfde moment dat bij een vrouwelijke wietplant de eerste bloeiharen verschijnen, ontstaan bij hermafrodiete planten ook de eerste mannelijke bloemknoppen. Wanneer die de kans krijgen om zich te openen, laten ze stuifmeel los en worden de vrouwelijke bloemen bevrucht. Dit moet je te allen tijde zien te voorkomen want een bevruchtte vrouwelijke wietplant steekt al haar energie in het maken van zaad in plaats van toppen.

De mannelijke bloemknoppen zijn doorgaans het beste te zien na de tweede bloeiweek. Je vindt ze meestal tussen de derde en de vierde internode. Ze zijn echter zeer klein en je verwart ze gemakkelijk met de vrouwelijke calyx.

pH-waardes en voedingsopname

Ik verander regelmatig de pH-waardes (tussen de 5,7 en 6,2) om er zeker van te zijn dat alle voedingstoffen goed opgenomen worden. Om een voorbeeld te geven: calcium en magnesium worden op hydro (kokos is een vorm van hydrokweken) het beste opgenomen bij een pH-waarde van circa 6,2 maar fosfor, borium en mangaan nemen het beste op bij een pH-waarde van 5,7 en nagenoeg niet bij een pH-waarde van 6,2. Ik kom hier later nog nader op terug, tot volgende week!​​

(advertentie)