(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou Master Kroblo gerust de Max Verstappen van wietkwekers kunnen noemen. Hoe die het doet, doet ie het maar zijn Strawberry Banana wietplanten zijn in slechts een maandje tijd volwassen geworden. Volwassen en groot genoeg om aan de bloei van hun leven te beginnen.

Wat gaat het weer lekker snel hè, deze ronde. Ik heb best groene vingers al zeg ik het zelf. Toch heb ik een groot deel van die snelle groei ook gewoon te danken aan de ouderwets goede 600 Watt HPS lamp die ik gebruik. HPS lampen produceren niet alleen licht maar ook stralingswarmte. Dat is misschien niet zo efficiënt maar zorgt er wel voor dat wietplanten lekker snel groeien.

De warmte van een HPS lamp zorgt ervoor dat planten meer vocht verdampen via de bladeren. Dit vocht moet natuurlijk aangevuld worden via de wortels waardoor de planten meer water en voeding opnemen. De algehele stofwisseling versnelt als het ware en dit verklaart de snellere groei van mijn Strawberry Banana’s.

Lichtgroen

De komende week zullen de planten nog veel groter worden en ik denk dat we over een weekje ook wel de eerste bloeiharen zullen gaan zien. Maar goed, mijn planten mogen dan wel volwassen genoeg zijn om aan de bloeifase te beginnen, ik vind ze nog wel een beetje groen. Te licht groen welteverstaan dus daar gaan we wat aan doen.

Met de lichte groene kleur even mijn planten aan dat ze wel wat meer stikstof kunnen gebruiken. Tijd dus om de concentratie aan groeivoeding wat op te voeren. Ik gebruik Mills Basis A en B en voer de EC-waarde van het voedingswater op van 1,4 naar 1,6. Om ervoor te zorgen dat alle zouten goed worden opgenomen laat ik de pH-waarde fluctueren tussen de 5,5 en 6,2.

CalMag

Vandaag hebben de planten een Calcium-Magnesium boost gekregen met een Ph waarde van 6.2. Mills CalMag is een – de naam zegt het al – calcium en magnesium aanvulling bedoeld voor landen met zacht water uit de kraan. Zacht water bevat in tegenstelling tot hard water namelijk weinig calcium en magnesium (kalk). Het water in Nederland bevat echter wel calcium en magnesium en je ziet dan ook dat het water uit de kraan al een EC-waarde heeft, in mijn geval 0,6.

Wanneer je zacht water hebt, bijvoorbeeld omdat je een omgekeerd osmose apparaat gebruikt heb je een CalMag toevoeging nodig. Je voegt dan eerst CalMag toe tot het water een EC-waarde van 1,0 heeft. Daarna voeg je dan je A en B basisvoeding aan het water toe.
In mijn geval is dat allemaal niet nodig maar volstaat het om één keer per week een milliliter CalMag per liter voedingswater te gebruiken. De EC-waarde is dan 1,5. Ik voeg dan ook geen voeding meer toe en zuur het water aan tot 6,2 omdat calcium en magnesium bij een wat hogere pH-waarde wordt opgenomen.

Ook één keer per week krijgen de planten een waterbeurt zonder toevoegingen om eventueel opgehoopte zouten te verdunnen. Volgende week zullen we de eerste bloeiharen zien en hopelijk geen mannelijke ballen (bloemknoppen), ik kijk er nu al naar uit!

(advertentie)