- Je eigen wietsoorten en kruisingen maken
- Wat de pH-waarde of zuurtegraad met voedingswater doet
- Lieve Muna, wat doe ik verkeerd met deze zaailing?
- Jawel, hier zijn ze weer: de mooiste CNNBS ‘oogstepunten’ van 2024!
- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
Zaad vs. Stek #3 – Tijd voor de bloeifase
Spannend is de race tussen twee zaadplanten tegen twee wietplanten uit stekken bij kweekmeester Kroblo. De zaadplanten hebben de stekken nog niet ingehaald, maar volgens Kroblo gaat dat nu wel snel gebeuren. Om de planten tijdens de mooiste maanden van het jaar te laten bloeien, start Kroblo nu alvast met verduisteren.
Wat kunnen wietplanten buiten groeien hè! Zoals je vorige week wellicht al gelezen hebt, kweek ik deze zomer vier 24K Gold planten buiten. Ik wil het verschil tussen een kweek met steken en een kweek met zaadplanten laten zien. De stekken hadden vanaf het begin een voorsprong, maar de zaadplanten beginnen nu wel langzaam in te lopen.
Vandaag precies twee weken geleden, veranderden de zaden in vier levende plantjes. Twee daarvan gingen direct na hun geboorte in de pluggen, en in de 11 liter potten. Deze twee mochten vanaf dag één in de volle zon. Dat kan met zaadplanten, zo gaat het in de natuur immers ook niet anders.
Licht is gewicht, ook buiten
De andere twee heb ik zoals ik vorige week al vertelde, bij wijze van test in 0,5 liter potjes in de vensterbank gezet. En zie het verschil in ontwikkeling hierboven (rechterfoto, links een van de stekken) eens! De term licht is gewicht is dan ook altijd van toepassing, of het nu binnen onder een lamp is, of buiten in de volle zon. De stekken groeien een stuk minder snel, de zaadplanten zullen ongetwijfeld groter in omvang worden, of de oogst ook groter zal worden, dat zullen we aan het einde pas zien.
Het dieet
De stekken krijgen iedere dag een liter water, de ene dag met Mills A & B, Mills Start en Mills Vitalize. De volgende dag water zonder toevoegingen. De zaadplanten zijn kleiner en jonger en krijgen om de dag slechts een halve liter water met alleen Mills Start. Alle vier de planten geef ik dagelijks een sproeibeurt met water en Mills Vitalize. Dat kunnen ze zeker wel waarderen met deze hoge buitentemperatuur.
Tijd om te bloeien
Vandaag (20 juni) gaan we de bloeiperiode inzetten; ’s avonds om 20.00 uur zet ik ze in het schuurtje, en ’s morgens om 08.00 uur gaan ze weer naar buiten. Ik hoop dan rond 1 juli de eerste bloeiharen te zien, zodat ze in de mooie zonnige maanden Juli en Augustus kunnen afbloeien. Wanneer alles volgens plan verloopt, zullen ze rond 1 september klaar zijn voor de oogst.
Ik moet ze nu wel in bloei zetten, anders gaan ze nooit meer in het schuurtje passen. Bovendien ontlopen we op deze manier ook de regenachtige (hopelijk valt het mee) maanden september en oktober wat natuurlijk geen fijne maanden zijn om af te bloeien. Vaak ben je 6 maanden bezig met buitenwiet, om met toprot en andere schimmels te eindigen, en dat willen ik door vroegtijdig te verduisteren voorkomen. Volgende week zullen de planten door het verduisteren waarschijnlijk een flink stuk gegroeid zijn, tot dan!
Kroblo
(advertentie)