(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat zijn mensen af en toe toch flink op hun pik getrapt als je hun joint niet aanneemt. Of als je wat jij hebt niet deelt. Daarom zet ik in deze column voor eens en altijd de gedachte daarachter uiteen. Naast de inhoud, heeft het bijvoorbeeld ook met hygiëne te maken…

 

Aannemen van een joint

Allereerst over het aannemen van een joint. Zeker in deze wintertijden met alle ziektes en verkoudheden die er rond gaan, is het puur hygiënisch gezien een slecht idee om een joint aan te nemen. Je weet immers niet waar die persoon met zijn mond is geweest en of die persoon jou niet kan aansteken, om maar een paar voorbeelden te geven.

Daarnaast is het altijd de vraag of die persoon überhaupt wel hygiënisch is. Het kan zijn dat die persoon namelijk net naar de wc is geweest, er daar eentje heeft zitten kleien, zijn handen niet heeft gewassen en lekker met die vingers aan z’n hasj heeft gezeten vooraleer het aan jou te geven…

De ene joint is de andere niet

Dan over de inhoud. Sommige mensen roken exclusief hasj en geen wiet. Anderen doen het weer andersom. Dan zijn er nog de mensen die puur roken. En de mensen die niet met sigaretten willen roken, maar alleen met shag.

Ik kan me nog goed herinneren toen ik hier eens een foute inschatting van maakte. Ik was op kantoor van VOC Nederland aan het werken toen mijn collega en mede-columnist Derrick Bergman een jointje aanbod dat gedraaid was met Javaanse Jongens. Ik had nog niks gerookt die dag en na één trekje was ik anderhalf uur van de kaart. Niet vanwege de wiet, maar vanwege de tabak. Ikzelf rook overigens met American Spirit, blauw. Alhoewel die andere lichte shag ook wel te pruimen is.

We kennen allemaal wel een blower die als je hem (of haar) een joint geeft, zo hard aan de joint trekt dat het lijkt alsof ie ieder beetje leven er uit wilt zuigen

Natuurlijk is er over de kwaliteit van de wiet of hasj ook nog wel iets te zeggen. Ga je werkelijk die joint aannemen van een zwerver, omdat je het zo hard nodig hebt of wacht je liever nog even? Ik wacht in dat geval liever nog even totdat ik mijn eigen rokertje heb gemaakt…

Delen van een joint

Nu gelden er bij het delen van een joint veel van de argumenten hierboven, maar er zijn er nog een paar exclusief.

We kennen namelijk allemaal wel een blower die als je hem (of haar) een joint geeft, zo hard aan de joint trekt dat het lijkt alsof ie ieder beetje leven er uit wilt zuigen.

Dan heb je nog die puur onhandige mensen. Heb je net een lekker jointje gedraaid, deel je die joint en laten ze de joint vallen, gaat er een glas bier overheen of alle andere frustraties waarmee je moet leren leven als je deelt wat je hebt.

Het delen van je persoonlijke vaporizer vind ik zelf, en anderen, ook niet fijn. Het is namelijk een apparaat dat dicht bij ons staat, net zoals een GSM. Geef mij je GSM in de tussentijd, kijken hoe snel je zenuwachtig wordt.

Het zit ‘m dus niet zozeer in gierig zijn of het niet willen delen… er zijn namelijk genoeg andere argumenten.

[openingsfoto:  Stokkete/Shutterstock, foto sadhu’s: Rudra Narayan Mitra/Shutterstock]
(advertentie)