(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Medicinale cannabis is inmiddels legaal in 23 Amerikaanse staten, zo ook in Massachusetts. Maar toch werd de 34-jarige Cristina Barbuto pardoes ontslagen door haar baas, ondanks dat ze er open over was en een doktersrecept had. En ze rookte alleen thuis wiet!

In Nederland hebben we een schizofreen gedoogbeleid, maar ook in Amerika is het soms nog niet koek en ei allemaal. Want hoewel medicinale cannabis legaal is in veel staten, blijft wiet op federaal niveau officieel verboden. En daarom hebben bedrijven in heel de VS dus ook het recht om hun werknemers op drugs te testen. Bij een positief plasje betekent dat meestal onmiddellijk ontslag.

Reefer madness, nog steeds niet uitgeroeid

Daar kan marketeer Christina Barbuto tot haar verbijstering over meepraten. Niet alleen woont zij dus in de legale mediwietstaat Massachusetts, ze heeft vanwege een ernstige aandoening aan maag en darmen, waardoor bijvoorbeeld fatsoenlijk eten een hels karwei is. Zoals wij weten fikst cannabis dit probleem en daarom had ze ook een officieel cannabisrecept gekregen voor haar aandoening. Bovendien had de vrouw dit ook allemaal eerlijk verteld tijdens de sollicitatieprocedure. Allemaal geen probleem eind vorig jaar, dolgelukkig ze kon beginnen aan haar nieuwe marketingjob!

cb2

Medicinaal cannabispatiënt Christina werd na 1 dag ontslagen, maar ze laat het er niet bij zitten!

Groot was dan ook de verbazing toen ze na 1 dag (!) op het nieuwe werk ontslagen werd omdat ze bij een THC-test positief had gescoord. Logisch natuurlijk, want om enigszins normaal te kunnen eten en leven gebruikt Christina wiet in de avonduren, na het werk dus en in de beslotenheid van haar privédomein. Op doktersrecept en met medeweten van haar werkgever aan wie ze had verteld dat ze cannabispatiënt is.

Aanklacht wegens discriminatie

Een belachelijke zaak natuurlijk, die aantoont dat ook Amerika inmiddels een ietwat schizofreen cannabisbeleid kent, door de discrepantie tussen landelijke wetgeving en die op statenniveau. Maar Christina uit Brewster laat het er niet bij zitten en vecht voor haar rechten. Haar advocaten hebben afgelopen week een klacht ingediend bij de Massachusetts Commission Against Discrimination, voor zover bekend de eerste wiet-werk rechtszaak in deze staat. “Dit is iets wat MOET veranderen”, zegt een strijdbare Christina. “Ik wil niet dat mensen met angst en beven op dit soort banen solliciteren en vernederd kunnen worden vanwege cannabis.”

Voor de duidelijkheid: het bedrijf dat haar op straat schopte doet naar de letter van de wet niets verkeerd. Maar moreel gezien valt er op deze handelswijze natuurlijk alles af te dingen!

(advertentie)