(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis onderzoeker Nicole Maalsté is zelf een niet-rokende en veel sportende vrouw, maar ze neemt het in haar column op voor de blowers in coffeeshops. Die liggen – als ze met tabak mixen – onder vuur van ijverige ambtenaren die het rookverbod handhaven. Of wil men eigenlijk van alle coffeeshops af… Voeg daar nog over wietlucht klagende buren bij en de vraag is: waar mag je in godsnaam nog wel blowen?

Blowen op nieuwjaarsreceptie

Afgelopen week was ik op de Nieuwjaarsborrel van een coffeeshopbond. Voor het aanwezige gezelschap is een feestje pas een feest als er ook mag worden gerookt. Maar het is tegenwoordig knap lastig om een rooktolerante locatie te vinden. Laat staan dat je er mag blowen. De organisatie was daarom uitgeweken naar een uitspanning in het zuiden van het land. Oude tijden herrezen. Het personeel achter de bar draaide tussen het werk door gemoedelijk een sjekkie en gasten deden zich tegoed aan een pretsigaret. De tent stond binnen de kortste keren ouderwets blauw.

Buren klagen over wietlucht

Die ochtend had ik een telefoontje gehad van de eigenaresse van het Amsterdamse appartement dat ik voor een van onze medewerkers had gehuurd. Buren hadden geklaagd over wietlucht. De eigenaresse liet mij in niet misverstane bewoordingen weten dat het absoluut niet de bedoeling was dat mensen roken in het appartement: “Dat is in al die jaren nog nooit gebeurd en dat wil ik graag zo houden.” Nou heb ik een gruwelijke hekel aan mensen die iemand niet direct aanspreken als ze ‘overlast’ ervaren, maar dat achter je rug om doen. Dus mijn irritatiegrens was eigenlijk al bereikt.

Is de jacht op tabaksrokers in de coffeeshops eigenlijk een verkapte manier om van die shops af te komen? [foto: Tatiana Murr/Shutterstock]

Tegelijkertijd baalde ik van de situatie. Ik had de medewerker namelijk van tevoren laten weten dat er binnen een rookverbod gold, maar dat hij wel gebruik kon maken van het balkon. Ik kon me niet voorstellen dat hij binnen had geblowd. Om zeker te weten wat er nou precies aan de hand was, belde ik hem met ingehouden woede op.  Hij verzekerde me dat hij niet had gerookt. Wel had hij op het toilet een paar hijsen van een “vape pen” genomen. Het was koud en hij had geen zin om in zijn onderbroek op het balkon te gaan staan. De wietlucht was kennelijk via de wc naar de bovenburen doorgedrongen. En die hadden het dus nodig gevonden om daarover hun beklag te doen bij de eigenaresse.

Doodgaan aan roken is vrije keuze

De ironie wil dat deze mensen nog niet zo heel lang geleden naast een coffeeshop woonden. Die is inmiddels gesloten. Zouden ze toen ook geklaagd hebben over wietluchten? Of zijn dit van die nieuwkomers die voor een fortuin een appartementje in Amsterdam hebben aangeschaft en menen dat de hele wereld van hun is?

Dit is dus Amsterdam 2017! Buren die moeilijk doen over wietlucht. De tijden veranderen….

Begrijp me niet verkeerd. Als fanatiek sporter en niet-roker vind ik het erg prettig dat roken in uitgaansgelegenheden niet meer vanzelfsprekend is. Van roken ga je dood. Punt. Maar een totaalverbod gaat mij te ver, doodgaan aan roken moet een vrije keuze blijven. Wanneer het personeel er geen bezwaar tegen heeft, zou het mogelijk moeten zijn dat er gerookt kan worden. Zeker in kroegen en concertzalen. Zelfdoding is niet verboden in dit land.

Sommige coffeeshops waren afgelopen weken al de pineut. De controleurs schijnen zelfs de inhoud van asbakken mee te nemen om te checken of er tabak in de jointjes zat

Hoe dan ook. Klagende buren over roken of blowen in je eigen woning, tuin of balkon vind ik buiten alle proporties. Waar mag je zo meteen wel nog blowen dan? Het is al vrij absurd dat dit niet meer in coffeeshops mag.  Althans, niet als er tabak in je jointje zit. De meeste coffeeshops zijn lange tijd met rust gelaten door de tabakscontroleurs. Waarschijnlijk vonden ze het zelf ook enigszins bizar. Maar bij kroegen valt niet veel meer te halen. Zelfs de meest doorstokte rookkroegen houden zich inmiddels aan het tabaksverbod. De boetes zijn namelijk niet mals. De eerste boete kost 600 euro en de tweede 1200 euro. Dat tikt flink aan.

‘Te uitnodigende rookruimte’ (in coffeeshop)

Sommige coffeeshops waren afgelopen weken al de pineut. De controleurs schijnen zelfs de inhoud van asbakken mee te nemen om te checken of er tabak in de jointjes zat. En een coffeeshop-exploitant vertelde me dat hij een boete kreeg omdat de controleurs zijn rookruimte te groot vonden in verhouding tot de ruimte die het verkooppersoneel tot zijn beschikking heeft. De rookruimte zou daardoor te uitnodigend zijn.

Welkom in het land van de reguleerders… [beeld: pedro alexandre teixeira/Shutterstock]

Het laatste woord is daarover nog niet gezegd, maar het tekent het fanatisme waarmee de controleurs hun taak opvatten. Niet iedereen heeft trouwens voldoende plek om een rookvrije ruimte in zijn shop te maken zodat het personeel rookvrij kan werken. In dat geval zit er niks anders op dan de zaak om te turnen tot een afhaalshop. Of om gratis tabaksvervangers aan te bieden om de klanten toch nog enigszins tegemoet te komen.

Tegen roken of tegen coffeeshops?

Het goede nieuws is dat coffeeshopbezoekers hierdoor gedwongen worden om tabaksvrij te blowen. Dat is uiteraard gezonder dan blowen met tabak. De vraag is echter of dit de juiste manier is om blowers gezonder te laten roken. De kans is groot dat zij zich steeds meer gaan terugtrekken. Als je niet eens meer in de coffeeshop kunt blowen, dan kun je je wiet net zo goed op straat of op online kopen. Het zou me niet verbazen als bepaalde ambtenaren en politici daar eigenlijk op aansturen. Het gaat hen niet om het tegengaan van tabaksgebruik, maar om het tegengaan van het fenomeen coffeeshop. Hier zit een wietluchtje aan…

De overheid lijkt er in ieder geval alles aan te doen om de unieke Nederlandse coffeeshopcultuur de nek om te draaien. Zouden ze nou echt willen dat je straks in je eigen huis in een cabine gaat zitten met filters die alle wietluchten absorberen? Uiteraard mag de cabine niet te groot zijn. Stel je eens voor dat het er te gezellig wordt. Welkom in de wereld van de reguleerders.

[openingsfoto: Photostudio7380/Shutterstock]
(advertentie)