(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

LED kweeklampen worden populairder en ook steeds beter. Alleen wanneer je je HPS lamp de deur uit doet en overstapt op LED, zul je ook je kweekgewoontes daarop moeten aanpassen. Met name de volgende 5 zaken vragen om verandering dus let erop en ga voor de maximale LED-oogst! 

Led kweeklampen kunnen wietplanten van geweldig kweeklicht voorzien in een beter spectrum dan traditionele HPS lampen. Alleen kun je HPS kweeklampen niet zomaar vervangen zonder ook je kweekmethodes op deze nieuwe energiebron aan te passen. LED kweeklampen produceren veel licht en zijn energiezuinig maar met name de geringe LEDwaterstralingswarmte zorgt ervoor dat je ze wel anders dient te gebruiken.

LED op water

Wanneer je al een tijdje met HPS lampen hebt gekweekt, dan heb je vaak een goed gevoel ontwikkeld voor de hoeveelheid water die wietplanten nodig hebben. De meest gemaakte fout van kwekers die net op LED zijn overgestapt is dan ook dat ze hun planten net zoveel water geven als ze voorheen deden. Omdat LED kweeklampen een stuk minder warmte afgeven, verdampen de planten ook een stuk minder en neemt de waterbehoefte af. Met LED moet je er als kweker dus goed opletten dat je je planten niet teveel water geeft.

LED op warmte

Een ander gevolg van de geringe stralingswarmte die LED kweeklampen produceren, is dat de hele kweekruimte minder warm wordt. Hierdoor kan het – vooral in de wintermaanden – voorkomen dat het ineens te koud wordt voor je planten en je er een kachel bij moet plaatsen om de temperatuur op peil te houden. Gebruik een zogenaamde min-max thermometer om te bepalen of je planten nog steeds een aangenaam klimaatje hebben. Wat de optimale temperatuur voor wietplanten is, kun je hier teruglezen.

LEDHPS

LED op de lamphoogte

HPS kweeklampen hebben een min of meer vaste lamphoogte van ongeveer 10 procent van het wattage in centimeters. Voor LED lampen ligt dat anders en iedere LED fabrikant geeft dan ook zijn eigen aanbevelingen voor de hoogte van hun lamp tot het gewas. Hang je je LED kweeklampen te hoog, dan belicht je weliswaar een groter oppervlak, maar verlies je intensiteit en loop je de kans dat de planten te weinig licht krijgen. Hang je ze te laag, dan kunnen ze verbranden. Vraag de verkoper of fabrikant van je LED-kweeklamp naar de optimale afstand tussen de planten en je lamp.

 

LED op voeding

Omdat wietplanten bij het gebruik van LED kweeklampen minder vocht verdampen en dus minder water verbruiken, kan het gebeuren dat ze te weinig plantenvoeding binnenkrijgen. Wanneer je met LED kweekt zul je daarom de voedingswaarde van je water wat op moeten krikken. Door de EC-waarde van je voedingswater wat hoger te maken krijgen je planten toch voldoende voeding per week binnen.

LED op het lichtspectrum

spectrum

Een groot voordeel van de meeste moderne LED-kweeklampen is dat je de kleur van het lichtspectrum kunt aanpassen. Vaak zit er een aparte schakelaar op voor groei en bloei, soms kun je zelfs de hoeveelheid licht per kleur aanpassen. Gebruik die schakelaars en geef je planten een koel blauw licht in de groeifase en schakel alle leds pas in in de bloeifase van je planten. Aan het einde van de bloeifase kun je zelfs overwegen om de groeischakelaar weer uit te zetten zodat je planten van een mooi rood LED-zonnetje genieten.

(advertentie)