(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is nu dan misschien best wel lekker weer, maar de zomer heeft tot nog toe niet veel zon gebracht en wel heel veel regen en een vochtige lucht, ideale omstandigheden voor schimmels. Gelukkig stonden mijn wietplanten nog niet in bloei zul je zeggen, maar heb je weleens van stamrot gehoord? Check of je er last van hebt, als je er snel bij bent kun je stamrot goed verhelpen.

Pythium is een schimmel die wortel- en stamrot kan veroorzaken. De schimmel gedijt net zoals de meeste andere schimmels goed bij vochtige omstandigheden, en wanneer er dan ook nog eens sprake is van een slechte luchtcirculatie helemaal. Onder dit soort omstandigheden kunnen de schimmelsporen die eigenlijk altijd wel in de lucht zitten, een wietplant gemakkelijk aantasten. Wortelrot komt vaker voor, maar ook stamrot is een vervelende plantenkwaal.

Stamrot herkennen

Wanneer je voor het eerst leest over stamrot en een paar mooie buitenwietplanten hebt staan, doe je er goed aan om deze eens op stamrot te inspecteren. Je vindt de rotte plekken meestal in de nodes, aan de basis van vertakkingen maar ze komen ook op de internodes (stam tussen twee vertakkingen). Stamrot herken je aan de bruine plekken op de stam die zacht aanvoelen. Je kunt ze gemakkelijk wegkrabben. Wanneer je niets aan deze plekken doet, zullen ze de stam zover aantasten dat al het verdere leven voorbij de rotte plek zal afsterven omdat ze afgesloten zijn van de sapstroom.

Stamrot ziet eruit als bruine of beige plekken op de stam.

Stamrot voorkomen

Zoals zo vaak het geval is bij plantenziektes, is voorkomen ook in het geval van stamrot beter dan genezen. Stamrot wordt zoals gezegd vooral veroorzaakt door vocht in de lucht en regen en dat hou je buiten niet gemakkelijk tegen. Een afdak boven je wietplanten helpt om de planten bij regen droog te houden en een goede luchtcirculatie of een stevig briesje helpt om de takken droog te blazen. Kies dus een plaats voor je wietplant waar ze afgeschermd wordt van de regen en het liefst ook nog een beetje wind vangt. Grote temperatuurschommelingen werken schimmels zoals pythium ook in de hand, dus het kan een goed idee zijn om wietplanten ’s nachts binnen te zetten als je daar de ruimte voor hebt.

Stamrot stoppen

Wanneer je rotte plekken op de stam van een wietplant in een vroeg stadium hebt ontdekt, kun je daar nog goed wat tegen doen. Het is wel belangrijk dat je na de behandeling ook wat aan de omstandigheden doet, want anders is de kans groot dat de stamrot weer toeslaat.

kaarsvet

Om te beginnen dien je alle aangetaste plekken te verwijderen. Gebruik hiervoor een schoon mes en snijd of schraap de plekken weg. Let op dat je de schimmel hierbij niet verder verspreid. Werk dus met schoon gereedschap en zorg ervoor dat je de schimmel niet in contact brengt met gezonde delen van de plant. Hou er een glas met schoonmaak-alcohol bij om je mes na iedere snee of schraap te kunnen ontsmetten.

Wanneer je alle rotte stukken hebt verwijderd, moet je de wonden schoonmaken met waterstofperoxide of chloorwater. Om de wond daarna te dichten kun je ze insmeren met wat groene zeep of kaarsvet. Leg de plant hiervoor eventueel even op haar zij zodat je wat kaarsvet kunt smelten en goed op de wond kunt laten druppelen.

(advertentie)