(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de reeks ‘legaliseren doe je zo’ mag het eerste land ter wereld met volledige gelegaliseerde cannabis natuurlijk niet ontbreken: Uruguay. Ook al is nog niet alles tot in de puntjes geregeld, een betere wietplek is er vooralsnog niet op aarde…

Wat is de geschiedenis van het beleid?

mujica duim

(Ex)-president van Uruguay José Mujica was een groot voorstander van cannabislegalisering en was erg blij dat het in zijn land gebeurde

In juni 2012 kondigde de regering onder president José Mujica plannen aan om door de staat gecontroleerde cannabisverkoop en thuiskweek te legaliseren. De voornaamste redenen waren om er voor te zorgen dat georganiseerde misdaad er geen grof geld meer mee kon verdienen, en de sociale problemen die verband met drugs worden gebracht te verminderen. Toen al noemde Mario Vargas Llosa, de Peruviaanse winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2010, het besluit ‘moedig’.

In juli 2013 werd het wetsvoorstel voor de Cámara de Representantes (Tweede Kamer) gebracht. Dit voorstel werd met 50 van de 99 stemmen vóór aangenomen. In december van dat jaar werd het ook door de Senaat goedgekeurd, met 16 stemmen vóór en 13 stemmen tegen. Daarmee werd Uruguay het eerste land ter wereld met volledige legalisatie van cannabis. In juli 2014 kondigde president Mujica aan dat de legale verkoop tot 2015 wordt uitgesteld, omdat het volgens hem nog moeilijk zou zijn om in de praktijk te brengen.

Wat zegt de officiële wet?

Volgens de officiële wet mag een binnenlands bedrijf met toestemming van de overheid cannabis kweken op zijn land. Het is echter geen vrije markt. De regering bepaalt de prijs, kwaliteit en de produceerde hoeveelheid. De Uruguayaan mag maximaal 40 gram wiet kopen van de regering per maand (10 gram per week) mits hij 18 jaar of ouder is. Bovendien wordt hij opgenomen in een nationale database om hun consumptie te controleren.

De prijs moet laag blijven en er wordt geen belasting geheven, zodat de zwarte markt buiten spel blijft. Naar verwachting is dat rond de 0,63 en 0,69 eurocent. De kwaliteit moet goed zijn (tussen de vijf en twaalf procent THC).

politiebureau uruguay

Zou de politie in Uruguay nog iets te doen hebben of zouden ze gewoon mee doen aan de cannabisgekte?

Thuiskwekers mogen zes planten hebben en mogen niet over de 480 gram gaan. Cannabisclubs mogen maximaal 99 planten telen en er mogen tussen de 15 en 45 leden zijn. Het is verboden voor buitenlanders om in Uruguay wiet te kopen of het over de grens naar andere landen brengen. Ook mogen buitenlandse bedrijven zich niet bemoeien met particuliere kweek.

Wat is de praktijk?

Hoewel Uruguay als één van de veiligste en minst corrupte landen van Zuid-Amerika geldt, zit een derde van alle gevangenen voor drugs. Vooral vanuit Paraguay en Bolivia komen cannabis en harddrugs het land in.

Vóór de nieuwe wetgeving was bezit van 25 gram of minder een overtreding en werd de persoon in kwestie niet vervolgd. In het ergste geval nam de politie het in beslag. Volgens sommigen gebruiken veel politieagenten in Montevideo zelf cannabis en andere drugs. De politie is in bezit van een apparaat waarmee bij verkeerscontroles gemeten kan worden hoeveel wiet iemand heeft gerookt. Iemand die knetterstoned is kan dezelfde boete krijgen als iemand die onder invloed van alcohol rijdt.

Voor illegale verkoop van grote hoeveelheden drugs en drugssmokkel staan verschillende straffen. Van tussen de 12 tot 20 maanden cel of tussen de 4 en 18 jaar cel, afhankelijk van wat voor delict de verdachte heeft gepleegd.

Hoe zit het met het gebruikerspercentage van cannabis?

In Uruguay zijn er rond de 20.000 mensen die regelmatig blowen en ongeveer 100.000 onregelmatige blowers. Het zou gaan om ongeveer acht procent van de bevolking volgens overheidscijfers gepubliceerd door Reuters.

Volgens de Drug Report van de Verenigde Naties uit 2012 zou in 2009 2,6 procent van de Uruguayanen tussen de dertien en achttien jaar vaak cocaïne gebruiken. 1,2 procent zou aan de amfetamine zitten.

 

(advertentie)