(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De pH-waarde in de hydrosystemen van CannaTommy bleef maar dalen, en de planten zagen er ook niet helemaal gelukkig uit. Uiteraard is hij al dagen op zoek naar de oorzaak, en die hij vond hij mogelijk in cyanobacteriën, ofwel blauwalg. Om er vanaf te komen wordt het systeem gespoeld met waterstofperoxide en FlashClean, zodat Blue Amnesia Haze hopelijk bacterievrij kan afrijpen.

Het was weer een veelbewogen week met de volle aandacht voor de DGS. De cyanobacteriën waar ik vermoedelijk last van had zijn weggejaagd, en de pH-waarde blijft weer stabiel. Blue Amnesia Haze is een beetje toegetakeld maar ze bloeit wel stug door.

Bacteriën wegjagen

De laatste weken blijf ik maar bezig met een dalende pH-waarde. Dit verschijnsel ging maar niet over en daardoor bleven de dames om mijn aandacht vragen. En tot overmaat van ramp kreeg het RDWC-systeem in de tent ook last van pH-dalingen. Tijd om het bij de bron aan te pakken dus. Ik vermoed dat het dezelfde cyanobacteriën zijn als waar DGS-kweekmaatje Redeyedsm0ker last van had.

Cyanobacteriën ken je misschien alleen als blauwalg, waardoor je in de zomer niet meer in het water kunt zwemmen. In DWC kweeksystemen kan het ook de kop opsteken, en laat dan slijm achter. Om het eens beter te kunnen bekijken heb ik tijdens het verversen de bak onder de DGS weggehaald. Onder de retour heb ik een maatbeker gezet en met een drukpomp heb ik water door het wortelstelsel gespoeld. Het water wat eronder uit kwam was behoorlijk troebel.

Tijd om te spoelen dus! Volgens het schema van T.A. zou ik kunnen spoelen met T.A. FlashClean en het voedingswater vervangen voor een oplossing met T.A. FinalPart. Voor het spoelen heb ik besloten  een halve dag extra te spoelen met een oplossing met H2O2. Eerder gebruikte ik 3 milliliter 3% foodsafe H2O2 per liter water, maar daarmee kreeg ik de aquariumkoeler niet goed schoon. Dit keer gebruikte ik daarom 5 milliliter per liter water, in de hoop zo alle bacteriën uit te roeien.

Na een dag spoelen met FlashClean heb ik het kapje van de pomp eraf geklikt en kwam ik helaas nog steeds bruine glibberige smurrie tegen…

Afrijpen

De herfstige dame is aan haar achtste bloeiweek bezig. Komende week mag ze nog even aandikken met T.A. Ripen, een voeding voor de laatste fase van de plant. Ripen bevat geen stikstof, maar vooral fosfor en kalium. Ondertussen blijf ik de trichomen en de wat lagere topjes goed in de gaten houden. Bij Lava Freeze heb ik al eerder gezien dat het snel kan gaan als dit sappie er eenmaal in zit.

Ik geef haar nog even de tijd om zo hopelijk toch een leuk getal op de weegschaal aan te tikken. Ripen is trouwens zeker geen vereiste. Kijk hier maar wat een beest van een plant de Sneeze van Dr. Groen werd met alleen de basisvoeding van Terra Aquatica. De pH-waarde in mijn eigen DGS blijft inmiddels weer stabiel en de VPD is oké, dus ik ben weer een blije hydrokweker.

RDWC

De RDWC had de pH-dalingen helaas ook te pakken. Ik heb zo’n vermoeden dat de bacteriën meegelift zijn met bijvoorbeeld een maatbeker of pH-meter. Gelukkig zijn deze planten weer wat opgeknapt nu ze T.A. Micro voor hard water krijgen. Het RDWC-systeem is ook gespoeld met een H2O2-oplossing. Ik heb pH-min toegevoegd tot deze op 6,4 stond. Zo kunnen de planten lekker bij alle calcium, waar mijn harde kraanwater bomvol mee zit.

Omdat ik wel even genoeg gesjouwd heb, heb ik de RDWC niet meer gespoeld met FlashClean maar direct nieuw voedingswater met de preflowering formule gegeven. Ze zouden de flowering formule al wel kunnen hebben, maar omdat ze eerder een flinke knal gehad hebben mogen ze van mij nog een week op deze voedingsformule staan.

Ik ben blij dat ze weer groen zijn en dat er bloemen beginnen te groeien. Nu zorgen dat de rest straks mooi doorloopt. Zo raak ik het welbekende lege-potten-fenomeen kwijt en voeg ik weer wat kwaliteit aan dit leven toe!

Peace, CannaTommy

(advertentie)