(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met een spacecake in zijn mik nam CannaTommy deze week weer plaats op zijn praatstoel. Zijn Blue Amnesia Haze staat namelijk wel erg vroeg in de herfstkleuren. Tommy vraagt zich dan ook terecht af wat er aan de hand kan zijn? Zijn zoektocht leidt naar twee mogelijke virussen maar kan ook een hard-waterprobleem zijn op Tommy’s nieuwe locatie… 

Het weer buiten is nog aardig winters en koud maar in mijn Dokter Groen Special begint Blue Amnesia Haze al aan de herfst. Zelf vind ik het echter nog wat vroeg daarvoor. Ik hoop eigenlijk dat ze nog wat aandikt en snel over de eindstreep komt. Ik heb aan Dr. Groen gevraagd of hij soms weet waar deze eigenwijze chick last van zou kunnen hebben?

Een virus?

Naast de roestvlekken viel het hem ook op dat de plant veel kleine topjes heeft, net zoals de vorige ronde. Dr. Groen wist het niet zeker; soms is het een beetje giswerk maar het zou volgens hem HLVd  kunnen zijn, ofwel de Hop Latente Viroïde. De roestvlekken zouden echter ook door de wat hoge EC of het ontbladeren kunnen komen. Ook vroeg ik het aan Redeyedsm0ker. Die vermoedde aan een geelgroene bladvinger te zien ook een virus: Variegation.

Symptomen herkenen vind ik een vak apart, al doende verzamel ik ervaring. Daarom is het zeker handig dat je ook eens van de expertise van iemand anders gebruik kunt maken. Voor mijn gevoel zijn er zoveel factoren waar het aan kan liggen. Als je daarnaast te veel in één keer verandert, weet je ook niet meer precies wat er gebeurt. Soms heb je nu eenmaal te doen met een tijdelijke plek met verre van ideale omstandigheden.

Ik wil er verder natuurlijk weinig mee zeggen. Maar wel hoor ik nu twee keer een mogelijke diagnose van een virus? Holy fuck, en ik heb haar nog wel een booster gegeven … 🙈

We maken er het beste van, dit zorgt er wel weer voor dat het een spannende ronde is. Gelukkig vergaat onkruid zomaar niet. Dit zet de raderen wel aan het draaien.

pH-dalingen

Dit onderwerp kon ik de afgelopen weken wel laten staan, misschien komen de pH-dalingen wel door het virus waar de plant last van zou kunnen hebben. Zonder er te veel over te stressen probeer ik deze dame zo goed mogelijk te begeleiden richting de oogst. Ze krijgt nog een keer een verse flowering formule en ik houd wat ruimte in de extra grote waterbak. Daardoor kan ik gewoon wat extra water met voeding toevoegen als de pH-waarde daalt.

Ondertussen houd ik de trichomen goed in de gaten; ik denk dat ze na deze week af mag rijpen met T.A. Final Part (GHE Ripen).

Italiaanse specialiteiten

Net voor het weekend kwamen de pakketjes van Growrilla binnen. Daarvan werd ik zo blij als een klein kind. Ik geef jullie alvast een kleine sneak-peak. Ondertussen maak ik in de komende weken met wat hulp het nieuwe RDWC-systeem gereed. De bouw van het systeem zal ik samenvatten in een apart bouwverslag.

In mijn hoofd zit het idee dat iedere plant haar eigen scrogrek krijgt dat aan de deksel van de bakken vastgezet wordt. Zo kan iedere plant in zijn geheel (deksel, scrogrek, netpot, plant en wortelstelsel) uit de kast gehaald worden en op ideale hoogte in een andere bak op een karretje gezet worden. Op deze manier kun je met een paar extra bakken ergonomisch je planten bijhouden zonder steeds ver vooruit te hoeven reiken (wat bij mij problemen geeft).

Hard water

Water: ik kan helemaal verdwalen in het onderwerp. Helemaal als je online gaat zoeken naar het filteren ervan. Waar het op neerkomt; eerder klonk het voor mij een beetje als rocketscience in de oren en had ik niet voldoende rust in mijn donder om het rustig uit te zoeken. Nu, nadat ik met wat Kush de kalmte gevonden heb, beginnen dingen toch een stukje duidelijker te worden.

Ik moet mijzelf natuurlijk indekken, ik ben een hobbyist en heb de wijsheid ook niet in pacht. Planten helemaal begrijpen valt mij ook niet mee, maar voordat je aan de knoppen begint te draaien is het makkelijker als je zelf begrijpt wat je doet en wat er in gaat lijkt me. Eigenlijk wil ik dus gewoon weten wat er in het water zit voordat ik er iets aan toevoeg. Misschien ben ik eerder wat te kort door de bocht gegaan?

Pas stelde ik via de mail een paar vragen aan de servicedesk van Plagron, die de rocketscience voor mij in Jip en Janneke taal vertaalde. Dit motiveerde mij om er nog wat verder in te duiken. Zou er niet wat mis kunnen zijn met mijn voedingsformule? Voor mijn huidige DGS en RDWC-kweek gebruik ik de voeding van Terra Aquatica. Een van de drie flessen (micro) bestaat in een soft- en in een hardwater uitvoering. De hardheid van het kraanwater verder kan per regio verschillen. En ik ben zelf niet zo lang geleden verhuisd, dus dat is ook een extra variabele.

Tamelijk hard?

Ik heb toen online even gezocht naar de hardheid: tamelijk hard water. Ik dacht, ach dat komt vast wel goed. Er zijn immers ook fabrikanten van plantenvoeding die geen onderscheid maken tussen hard en zacht water.

Om een lang verhaal kort te maken: hoe hard is tamelijk hard? Na wat verder onderzoek blijkt dat de grens tussen hard en zacht water lastig aan te geven is. De begrippen zijn relatief en er bestaat in Nederland geen officiële hardheidsschaal. Drinkwaterbedrijven hanteren vijf verschillende schalen van zeer zacht tot heel hard, ze meten in dH (Duitse hardheid). 1 dH is 17,8 milligram CaCo3 (calciumcarbonaat) kalk per liter water.

T.A. geeft aan dat je beter een hard water formule kunt gebruiken als je meer dan 70 milligram calcium per liter in het water hebt. Wat blijkt nu, mijn kraanwater bevat bijna twee keer zo veel. Gelukkig had ik er nog wat van staan en ik ben dus direct overgestapt op T.A. Micro voor hard water. Helemaal nu ik via Plagron geleerd heb dat elementen een meewerkende, tegenwerkende of samenwerkende functie met elkaar hebben.
En nu in mijn eigen woorden: een teveel van het ene (calcium) kan bijvoorbeeld resulteren in een opnameprobleem van het andere (magnesium).

Om dit geheel extra complex te maken: bij de opname van nutriënten concurreren calcium, kalium en magnesium met elkaar in de plant. Daaruit concludeer ik dat de extra kalium in de bloei de opname van (het belangrijke) magnesium in de weg kan zitten. Vandaar dat ik nu merk dat de plant na een paar dagen T.A. Micro voor hard water met een lagere EC van 1.6 weer wat aan lijkt te dikken. Ik kom wederom tot de conclusie dat less vaak more is en alles mooi in balans moet zijn. Voordat je weet wat je kunt doen moet je precies weten wat de situatie is.

Nu klinkt het trouwens net alsof ik kweek met voeding van de ene producent en info op ga vragen bij de andere, en dat zou niet best zijn natuurlijk. Ik ben echter voornemens om mijn volgende RDWC-ronde weer te kweken op de hydrovoeding van Plagron. Zo ben ik jaren geleden ook begonnen, in een tentje van 1 m2 onder een LED met het (inmiddels achterhaalde) gekke ‘blurple’ licht. Toen had ik al een leuk resultaat, ik ben benieuwd hoe het mij een paar jaar verder zal vergaan.

Discreet en stijlvol op weg

Al een tijdje was ik op zoek naar een oplossing om mijn medicatie discreet mee te kunnen nemen. Handig als je eens van huis bent en de geur wat minder gewenst is. Persoonlijk ben ik dol op de geur en bevind ik mezelf het liefst dagelijks in een aura van verschillende soorten door elkaar. Zo hoorde ik pas dat ik na een bezoek aan het Openluchtmuseum schijnbaar enorm naar wiet rook. Dat maakt me overigens echt niet meer uit, ik ga graag de dialoog aan en dat is ook nodig om stigma’s te doorbreken. Bij mijn medicatie komt inderdaad ook geur kijken; een veel betere beleving dan een farmaceutisch pilletje uit een blister drukken.

Als je naar het buitenland gaat vind ik het toch wel een prettig gevoel als je het een beetje discreet bij je kunt dragen. Daarom bestelde ik bij ex-tractors.com twee tassen van Abscent. Zo kan ik (terwijl de wereld er nog niet helemaal klaar voor is) een beetje discreet mijn medicijn meenemen.

Deze week kon niet meer stuk door alle pakketjes. En toen dit pakketje binnenkwam was ik wéér zo blij als een klein kind! Het zit bomvol toffe goodies. Bedankt ex-tractor! Nu zit er weer een nieuw project aan te komen: het stickerbomben van mijn rosin-pers!

Spacecake zette mij weer op de praatstoel mensen, maar wie weet hebben jullie als lezer ook wat aan mijn struggles en bevindingen. Tot volgende week!

Peace, CannaTommy

(advertentie)