(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste keer dat CannaTommy je over zijn Blue Amnesia Haze vertelde was halverwege december. Inmiddels staat de plant prachtig in bloei, en lijkt ze een flinke opbrengst op te leveren. Desondanks heeft onze Tommy een tijdelijk cannabistekort, dus worden er plannen gemaakt voor een ‘geautommyseerd’ kweeksysteem…

Eigenlijk mag het niet meer na 6 januari maar omdat er al zoveel zijn regels om te volgen doe ik het stiekem toch nog even. De beste wensen allemaal, op naar een groen 2023 met volle potten!

Blue Amnesia Haze bloeit!

Het is al even geleden sinds ik jullie een update heb gegeven dus ik zal je even bijpraten. Vandaag leeft Blue Amnesia Haze precies 44 dagen op het 12/12 lichtschema. Tijdens de feestdagen heb ik haar even met rust gelaten maar inmiddels ruikt ze zó lekker dat met rust laten steeds mogelijkheid meer is. Haar aantrekkingskracht is gewoon veel te sterk…

Ik word dan ook heel erg blij van het openen van de DGS kweekkast. Om mevrouw Blue Amnesia Haze de ruimte te geven voor een uitbundige bloei, heb ik regelmatig wat blad weggehaald. Ik hoop zo een paar mooie stevige toppen te kweken. Door de grote hoeveelheid bloeiharen schatten andere fans van deze groene plant ook in dat ze het in zich heeft om dikke knuppels te gaan groeien.

Vlak voor het schrijven heb ik haar nog even flink ontbladerd. Daarmee hoop ik ook de luchtvochtigheid lager te houden. Dat zal ik ook in 2023 natuurlijk weer goed in de gaten blijven houden.

Booster

Zelf doe ik er niet aan mee maar ik heb mijn plantje wel een booster gegeven. Maakt mij dat hypocriet? Ik weet het niet, het is in ieder geval met de beste bedoeling, zonder propaganda. Er was ook bij mij verder geen reclame voor nodig; ik deed het gewoon omdat ik er persoonlijk een goed gevoel bij kreeg, en het beste voor heb met mijn plantje. Toch een hele andere beweegreden lijkt me.

Een booster is natuurlijk geen vereiste; ik leef zelf ook nog steeds… Maar ik had nog een restje over van de T.A. Bloom Booster. Omdat de bloei begonnen was besloot ik de Blue Amnesia dame er eens extra mee te verwennen. Ze lijkt er erg blij mee te zijn, dus heb ik er ook een nieuwe fles van gekocht. Proost! Op een geurige, uitbundige bloeifase!

pH-dalingen

Het is normaal dat de pH-waarde wat daalt in de bloei. Eerder kon ik deze dalingen wel bijhouden door water zonder pH-min toe te voegen. Dit keer daalde de pH echter wel heel erg snel. Een mede DGS-kweker tipte mij dit op te lossen door nuttige bacteriën te gebruiken. Zelf brouwt hij sinds kort EWC-thee (Earth Worm Casting, lees: compostthee van wormenstront) die je aan je hydrocultuur toe kunt voegen. Reuze interessant, gemakkelijk te maken en het schijnt erg goed te werken.

Ik heb het vermoeden dat er slechte bacteriën zijn ontstaan doordat de circulatiepomp wat gesmoord werd. Dit kan tot stand gekomen zijn omdat ik op het verdeelstuk boven de pomp, slangetjes gemonteerd had met het idee het water verder naar achter in de growtray te pompen. Soms moet je eens wat proberen om wat te leren, en wat blijkt nu: ik denk dat het idee niet verkeerd is, maar dat het water net iets sneller door zou mogen stromen. Gelukkig stond er op de plank nog een laatste restje Voodoo Juice. Ik heb het toegevoegd aan het 3-in-1 Flow Hydroponics Systeem. De nuttige bacteriën uit de Voodoo Juice ruimen de verkeerde bacteriën op die de pH-dalingen veroorzaken.

Ongeveer een week voordat ik een paar dagen weg ging, rond oud en nieuw, waren de pH-dalingen weer terug. Als snelle oplossing heb ik 20 liter voedingswater ververst. Voor vertrek heb ik de DGS achtergelaten met een pH-waarde van 6,3 zodat er wat ruimte was voor een eventuele daling.

Drie dagen later, bij terugkomst van het weekendje weg, stond de pH op 4,6. Door 8 liter water toe te voegen (met voeding voor 10 liter), kwam de pH weer netjes op 6.0 uit. De rest van de week zijn de waardes mooi stabiel gebleven.

Controle en rust

Met de BlueLab Connect software van mijn pH- en EC-meter zou ik de pH-waarde op afstand kunnen monitoren, maar soms is het ook goed om jezelf even rust te gunnen. De vorige ronde met Lemon Haze hebben we gezien dat deze plant ook wel een paar dagen zonder begeleiding kan. Toch geeft het mij wat meer rust als ik de Connect Stick-2 straks geïnstalleerd heb, want: meten is weten.

Als thuiskweker kun je allerlei plannen hebben maar soms is het ook maar de vraag of de plant de goede kant op gaat. Ik besluit daarom wat flexibeler te zijn en ik maak van deze ronde weer het beste. Het resultaat blijft nog even spannend, maar het is sowieso reuze leerzaam.

De RDWC-kweek worstelde met wat problemen, waardoor ik bijna geneigd was de keuze te maken met twee planten verder te kweken. Ik overweeg nog een andere optie, en dat is de NL#5xHaze plant op kokos van de kokos te verlossen, en haar leven verder te laten leven bij haar zussen in het Growrilla RDWC-systeem. Lekker met de wortels direct in het water.

Komende week ga ik dat uitproberen. Voor de zekerheid zet ik haar eerst nog even in quarantaine in een DWC-emmer. Als ze straks wortels in het water heeft en blij lijkt te zijn hoop ik het geheel (3x NL#5xHaze en 1x Lemon Haze) snel in bloei te zetten. De Blue Amnesia Haze in de DWC-emmer mag afbloeien in de 1 m2 tent.

‘Geautommyseerd’ kweken

Ik vind het interessant en leerzaam om al die verschillende systemen draaiend te houden. Maar gezien mijn nogal onvoorspelbare lichamelijke conditie merk ik dat ik soms moeite heb om alle ballen in de lucht te houden. Daarom is dit het jaar om mijn medicinaal tuinieren voor eens en altijd een stuk te vereenvoudigen. De potten vol zonder stress. Natuurlijk blijf ik met veel plezier in de DGS kweken en nieuwe soorten uitproberen, maar voor de grote voorraad (nodig door mijn razendsnelle metabolisme) is het prettig om wat meer capaciteit te hebben.

De plannen zijn inmiddels uitgedacht en met een beetje hulp gaan we er iets moois van maken. Het idee is om een DIY RDWC te bouwen. Kweektent en kast worden aan elkaar gekoppeld. De ruimtes zullen om en om op het 12/12 lichtschema draaien en het voedingswater wordt bewaakt door een pH-controller.

Om mijn kweekavonturen een stukje makkelijker te maken (en omdat ik het tof vind om een zelfgebouwd kweeksysteem op maat te hebben) heb ik contact opgenomen met Growrilla Hydroponics. Ik was aangenaam verrast wat ze aan assortiment hebben voor de doe-het-zelver. Het is niet mijn intentie om reclame te maken, maar inmiddels ben ik fan geworden van Growrilla. Ze denken graag mee en ik ben ervan overtuigd dat we er samen iets moois van gaan maken. Het idee is er, de uitvoering volgt. Natuurlijk deel ik het eindresultaat graag met jullie, maar daarover later meer.

Tot de volgende ronde uitzingen

Omdat ik even een schrale voorraad heb, kreeg ik van een mede cannabispatiënt een donatie cannabisolie. Hier ben ik super blij mee! Dit en nog wat creatieve dingen zorgen ervoor dat ik het wel weer uitzing tot de volgende oogst. Zo heb ik een paar coffeeshop bezoekjes gedaan en werd ik  aangenaam verrast met wat ik op de menukaart zag staan. Cali weed, oef, keuzestress… Als het toch al duur is kun je jezelf maar beter verwennen en iets lekkers uitproberen. Ik geloof dat ik het caliweed-virus heb. Gelato#41, Cali Kush, Royal Runtz: ik ben fan van allemaal!

Omdat mijn endocannabinoïde systeem er behoorlijk wat van lust voordat het wat doet, gaat dit met mijn gebruik wel erg in de papieren lopen. Daarom heb ik ook wat hasj gemaakt van oud knipafval. De Pollinator P150 doet zijn werk perfect. Het was oud materiaal (een combinatie van knipafval en fluffy wiet), maar het resultaat ruikt heerlijk.

Komende week draai ik nog een keer hasj en vertel ik jullie wat ik met dit slaapzand doe.

Peace, CannaTommy.

(advertentie)