(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De eindbaas van The Stoned Society kreeg na het ‘America first’ van Trump en de hilarische videopersiflage daarop van tv-maker Arjan Lubach ook een vlaag van nationalisme over zich heen. En dan niet zozeer voor vlag en vaderland, maar voor onze schitterende, ervaren cannabisbranche die zich momenteel de kaas van het brood laat eten door die Amerikanen…

Eerste op cannabisgebied

Het zijn weer van die weken dat ik uiteindelijk half wakker in de trein nog aan een column zit te typen, in de voor mij vroege ochtend. De trein naar Leeuwarden welteverstaan vanaf Eindhoven, voor de maandelijkse VOC vergadering. Gelukkig zit ik al een tijdje met een onderwerp in mijn hoofd.

Wij juichen voor de Amerikanen maar het wordt tijd om zelf eens het wietfeest te gaan organiseren… [beeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

In principe ben ik niet nationalistisch van aard: ik sta er zo in dat alle woorden die eindigen op ‘isme’ in mijn ogen slecht zijn. Maar toen ik net zoals jullie allemaal die Trump-video zag van Zondag met Lubach, heb ik natuurlijk ook erg gelachen. Maar even serieus: op het gebied van cannabis horen wij ‘first’ te zijn. Mede vanwege de ervaring en expertise waar Derrick het in zijn column eerder deze week al over had. Daar is denk ik iedereen het wel over eens.

Juichen voor de Amerikanen

Maar laten we ook even vooropstellen de schandelijke praktijken van die Amerikanen (en de Canadezen in hun kielzog), in breder perspectief.

In mijn vorige column kaartte ik het al kort aan: prohibitie van cannabis (en de War on Drugs in zijn geheel) is eigenlijk nog maar een vrij recent fenomeen. In het land waar ze ermee begonnen, werken ze het nu terug. Vanuit Europa juichen we het massaal toe wanneer weer een staat overstag gaat.

Bedenk wel daarbij dat de Verenigde Staten, evenals Canada, zich ondertussen wel op immense schaal bezig kunnen houden met het ontwikkelen van de cannabis industrie. Niet alleen op het gebied van kweken, maar dat neem ik even als concreet voorbeeld om mijn punt te maken.

Doordat ze op zo’n grote schaal kunnen produceren is het onvermijdelijk dat de productiekosten scherp dalen.  De befaamde ‘twee kwartjes voor een gram’ worden mogelijk al binnenkort gehaald

Doordat ze op zo’n grote schaal kunnen produceren, experimenten en uitbreiden is het onvermijdelijk dat de productiekosten scherp dalen.  De befaamde ‘twee kwartjes voor een gram’ worden mogelijk al binnen afzienbare tijd gehaald. Een goed iets zou je zeggen, maar houd wel in je achterhoofd dat Canada al aan het exporteren is (Tilray).

Gevaarlijke trend

Zelf zien we al een tijdje met lede ogen aan hoe de enige legale cannabisproducent van Nederland, Bedrocan, doodleuk al aan het exporteren was en is naar verscheidene Europese landen. Datzelfde Bedrocan dat een uitermate grote rol vertolkte in de recente ‘Foute Shit’ documentaire. Makkelijk praten hadden ze (weer) over die 9 steekproeven op 587 coffeeshops, met 25 samples.

Beeld van ’s lands enige legale wietplantage, die van de firma Bedrocan, die als enige kweker profiteert van de legalisering in Noord-Amerika… [beeld: YoutTube]

Maar het is een trend. Een gevaarlijke trend als je het mij vraagt. Voor je het weet is Amerika, waar het allemaal begon, ons zo ver vooruit dat het voor de medicinale en recreatieve verstrekkingspunten niet meer interessant is om in Nederland in te kopen. In plaats daarvan verhinderen belastingen, regeltjes en patenten de Nederlandse verkooppunten om rendabel in Nederland te kopen van lokale producenten.

Waar blijft onze VRIJHEID?

Het wordt dus dringend tijd om Nederland ‘first’ te zetten. Een bijna populistische / nationalistische uitspraak die uit de mond zou kunnen komen van ‘onze’ eigen Limburgse Trump. Maar laat het nu juist de Partij van de VRIJHEID zijn die ons – naast de gebruikelijke christelijke partijen en de faalhazen cultuur van de Volkspartij voor VRIJHEID en Democratie – en hun medemens geen groene revolutie lijken te gunnen.

[openingsbeeld: Petrovic Igor/Shutterstock]
(advertenties)